co właśnie wywołałeś?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

szable
-#
Kontakt:

co właśnie wywołałeś?

Post autor: szable »

"Dom Dziwny"
skan080_3.jpg
Śmiszny dom w miejscowości Rokita woj. Zachodniopomorskie

Hasselblad 500C/M
Planar CF80
Fomapan 200@100
D23 Stock
Z_photo
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: Z_photo »

powalos pisze: 15 sie 2021, 19:56 Przecież wiele mieszkowców na film 120 ma też szpulę odbiorczą po lewej stronie. Choćby Belfoca II.
Nie chodzi mi o umiejscowienie szpuli, tylko fakt, że błona zwijana jest papierem do wewnątrz. Końcowy odcinek wstęgi papieru jest czarną stroną na wierzchu. Być może na tym polega "Rollex Patent". ;-)
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: PPaweł »

aka pisze: 10 sie 2021, 22:06 Jak u mnie. Niby 100 i 50 są ok, ale 25 w położeniu do góry szkłem się zacina cholera. Może ją rozbiorę, ale trochę strach.
Te migawki są chyba wszystkie bardzo proste, przy minimum przyzwoitości technicznej powinno się dać ją rozłożyć i złożyć z powrotem. Zacina się w sensie staje w jakiejś dziwnej pozycji, czy po prostu wolno się zamyka?
Ja jakiś czas temu walczyłem dość długo z migawką do Pontiaca (acz to ewidentnie konstrukcyjnie takie Franzosische Wirtschaft jest ;-) ) i ona miała po prostu takie luzy, że zapadki się omijały w niektórych położeniach. Pomogło dorobienie "na górze" pierścienia z pleksi ograniczającego wahania się tych dźwigienek w środku. Aczkolwiek dobranie kształtu tego pierścienia i zapewnienie, że nie będzie przeszkadzał samym listkom to była robota jak Duńczyka z blaszką do blokowania alarmu w "Vabanku".
Awatar użytkownika
powalos
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: powalos »

Z_photo, no to Cię nie zrozumiałem ewentualnie niezbyt dokładnie doczytałem Twój post. ;-)
Fan Pentax'a.
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: aka »

powalos, "na lewą stronę" - słowa wytrych. Zawsze, gdy słyszę taki określenie np. w odniesieniu do odzieży (np. wywrócić sweter na lewą stronę) to "zachodzę w głowę" kto i kiedy to wymyślił? Oczywiście sam używam, a najbardziej podoba mi się "lewa strona" tkaniny. W zasadzie papier i film foto też mają lewą stronę ;-)
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: Imperitus »

aka, może po prostu takie przyzwyczajenie kulturowe że to prawa strona jest tym właściwym, początkowym stanem. Ja to ciekaw jestem czemu już się nie nicuje :lol:
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

Imperitus pisze: 16 sie 2021, 12:10 takie przyzwyczajenie kulturowe że to prawa strona jest tym właściwym
He he... lewica niepocieszona... No fakt, przygniatająca część ludzkości jest praworęczna. Nie nicuje się, bo nie ma czego, sam szajs w tekstyliach. Swoją drogą, do nicowania to się nadawała jedynie tkanina obustronnie prawa ;-)
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

co właśnie wywołałeś?

Post autor: 4Rider »

Normalnie nawija, jedne aparaty mają takie rozwiązanie a inne inne, są też korbki powrotne albo z lewej strony albo z prawej -
w mieszkowcach nie zauważyłem by jakaś opcja była w silnej przewadze. W małych obrazkach też są również oba rozwiązania oraz dodatkowe (ze zwijaniem początkowym i robienia zdjęć od końca filmu), ale w tym wypadku już przewaga jednej opcji jest miażdżąca.
Podobne rozwiązanie jak w tej kasecie jest w systemie Koni-Omega Rapid.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
J.A.
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: J.A. »

Z_photo pisze: 15 sie 2021, 22:23
powalos pisze: 15 sie 2021, 19:56 Przecież wiele mieszkowców na film 120 ma też szpulę odbiorczą po lewej stronie. Choćby Belfoca II.
Nie chodzi mi o umiejscowienie szpuli, tylko fakt, że błona zwijana jest papierem do wewnątrz. Końcowy odcinek wstęgi papieru jest czarną stroną na wierzchu. Być może na tym polega "Rollex Patent". ;-)
Bardzo niepraktyczny patent z punktu widzenia dalszych kroków, czyli obróbki. Nie jest to bardzo upierdliwe, ale jest.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

co właśnie wywołałeś?

J.A. pisze: 16 sie 2021, 15:51
Bardzo niepraktyczny patent z punktu widzenia dalszych kroków, czyli obróbki. Nie jest to bardzo upierdliwe, ale jest.
Nie ma takiego patentu co nawija papier pod spód - cóż za idiota by go wymyślił!?
Mam taką samą kasetę, a Ty kręcisz w nieprawidłową stronę po prostu,
a Mędrzec Cię upewnia że tak jest - no koniec świata z Wami Panowie :mrgreen:
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

J.A. pisze: 16 sie 2021, 15:51
Ciekawe co stało za tym pomysłem? Rolkasety do mieszkowców w formatach większych niż 6X9 to dyskusyjny pomysł. Podobnie z "dupkami" na 135 do aparatów na film 120, reklamowanych jako "panorama".
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

4Rider pisze: 16 sie 2021, 17:45 kręcisz w nieprawidłową stronę po prostu
Marnie jeśli można kręcić w obie strony.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

co właśnie wywołałeś?

aka pisze: 16 sie 2021, 17:57 Marnie jeśli można kręcić w obie strony.
Sprawdziłem - można - tam przecież nie ma żadnego mechanizmu, tylko miejsce na dwie rolki i pokrętło,
ale do głowy mi nie przyszło że ktoś tak może kręcić - to tak jak jeździć do tyłu rowerem ;-) -
aka pisze: 16 sie 2021, 17:55 Rolkasety do mieszkowców w formatach większych niż 6X9 to dyskusyjny pomysł.
Nie mam zamiaru dyskutować - to po co kasety na mniejsze formaty w LF?
Wymieniałeś kiedyś radio w samochodzie na inne, by dostosować do swych potrzeb?
A może 30 lat temu dokupiłeś CD-Rom do PCta? - ciekawe po co?
Po prostu większe możliwości.
O czym tu wogle dyskutować?
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

4Rider pisze: 16 sie 2021, 19:05 Nie mam zamiaru dyskutować
Pomysł wg mnie dyskusyjny, czytaj kontrowersyjny. To nie było zaproszenie do dyskusji.
4Rider pisze: 16 sie 2021, 19:05 po co kasety na mniejsze formaty w LF
To jeszcze jestem w stanie zrozumieć, w studio. Nawet pamiętam wkładki pozwalające robić kolejno 4 zdjęcia legitymacyjne na jednym arkuszu filmu w formacie 4X5.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

co właśnie wywołałeś?

aka pisze: 16 sie 2021, 19:33 To nie było zaproszenie do dyskusji.
Przecież dobrze wiem że nie 8-) \ To że woda jest mokra to też wiem ;-)
aka pisze: 16 sie 2021, 19:33 4 zdjęcia legitymacyjne na jednym arkuszu filmu w formacie 4X5.
Za moich małoletnich czasów Pani Fotografistka robiła jakąś Globiką z rollkasetą na filmie 120 w formacie 645,
a ta rollkaseta była zamocowana na redukcji do formatu 9x12 lub 4x5 :-P
ODPOWIEDZ