EPSON V700 - kompedium

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

J.A. pisze:petelski napisał/a:
Cały czas nie jestem zadowolony z ostrości skanów,
No wiesz, jakby Ci to powiedzieć by nie zwalił się świat na głowę. V700 to paszczak, tam nawet obiektywu nie ma.

hmm...no wiesz, może zamiast męczyć malucha puść jakiegoś średniaka. Z bliżej mi nieznanych jako laikowi przyczyn, z ostrością powinno być przy średnim (wzwyż) lepiej.
petelski
-#

Post autor: petelski »

ostrygad pisze:
Tak czy siak chyba nie obejdzie się bez manualnej pracy nad kolorem w PS, więc na zachętę zwyczajowo serwuję takie cuś :

http://www.shorpy.com/node/2123

Powodzenia :)
Obróbka zrywa beret :) Szkoda, że bez tutka :)
J.A. pisze:Już tak nie kadź :-P
Nie kadzę - pełen szacunek.
J.A. pisze:No wiesz, jakby Ci to powiedzieć by nie zwalił się świat na głowę. V700 to paszczak, tam nawet obiektywu nie ma.
Nie zawalił mi się. :) Trudny do zaj.....ania jestem :)
ostrygad pisze:hmm...no wiesz, może zamiast męczyć malucha puść jakiegoś średniaka. Z bliżej mi nieznanych jako laikowi przyczyn, z ostrością powinno być przy średnim (wzwyż) lepiej.
Średniak - taki jest cel :!: Po to nabyłem Mamiykę. Ale po kolei. Najpierw walka z VS-em i v700, a potem na arenę wkroczy On - Middle Format ;-)

Na zakończenie tego wpisu. Szanowni Panowie, a co do punktu 2-go i 3-go nie macie nic do powiedzenia? :-P

pozdrówka
anałogowo rzecz ujmując...
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

J.A. pisze:No wiesz, jakby Ci to powiedzieć by nie zwalił się świat na głowę. V700 to paszczak, tam nawet obiektywu nie ma.
Nie do końca... Do tego V700 ma nawet nie jeden, a dwa zestawy soczewek. :)

http://www.howstuffworks.com/scanner2.htm
http://bit.ly/hyL64L
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Soczewek - będzie tu kluczowe :-)
Widziałeś optykę Nikonów, Minolt itp skanerów?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Odnośnie ustawienia wysokości ramek nad szybą -- kiedyś opisałem, jak to obiektywnie zmierzyć, a nie popatrzeć "na oko":

http://www.flickr.com/groups/466058@N21 ... 303350835/

Może Ci się przyda.
petelski
-#

Dzięki śliczne - nie omieszkam się zapoznać.
Nie wiem koledzy czy dobrze kombinuję - chciałbym poznać Wasze zdanie. Podczas skanowania ustawiam w opcjach automatycznego poprawiania BRAK - pozostawiając tak zeskanowany TIFF do pracy w Lightroomie lub/i w PS Słusznie czynię czy jestem pierdołą? :)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Są dwie szkoły, falenicka i otwocka. Jedna mówi, że dobrze robisz, druga że jesteś pierdołą (to nie ja) :-P
Otóż ta druga uważa, że ze skanera powinien wyjść plik, którego jak najmniej powinno się poprawiać. Sterownik skanera ma to umożliwiać.
I teraz z jednej strony brzmi to logicznie bo wydaje się że lepiej by skaner dał nam to co byśmy chcieli mieć - proste prawda.
Ale nie do końca bo przecież skaner daje to co może, a resztę robi jego oprogramowanie i teraz powstaje pytanie, czy lepszy jest program do skanowania, czy do post produkcji? Bo przecież każdy się chyba zgodzi, że wynik pracy skanera to taki szum, takie cyferki jak na czołówce "matrixa", a obrazek to wynik pracy programu do skanowania.

Moja rada.
Zapoznaj się dobrze z programem, którym skanujesz i tym w którym robisz post produkcję. Pewne rzeczy lepiej robi VueScan, a pewne Photoshop. Musisz je znaleźć sam. Jak zaczniesz to rozróżniać, to postawione na wstępie pytanie będzie miało prawdziwy sens.
Do szybkiego skanowania w celu zorientowania się co jest co warte używaj automatu, bo szkoda czasu na suwaczki.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
petelski
-#

Rzeczowo i przystępnie. Dziękuję. Zastosuję się :)
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

J.A. ujął to dobrze - da się tak i owak, trzeba sobie samemu sprawdzić które podejście jest wygodniejsze.

A przy okazji: odszczekuję spod stołu, że do RAWów z VueScanu trzeba koniecznie używać programu, który potrafi sam zrobić DigitalICE. Nie trzeba, można użyć opcji "Raw save film" w zakładce "Output".
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

Fajnie by było gdyby był tu jakiś mega fachowiec, który potrafił by posiadaczom V700 zaproponować jakiś sprawdzony sposób na łatwe i przyjemne skanowanie ;) Ja odchodzę od zmysłów za każdym razem kiedy muszę skanować kolor, po prostu nie wiem za co się złapać, kolory wariują, ja wariuję... chciałbym skanować tak, żeby wychodziło już ładnie ew. do małej poprawki w photoshopie czy innym gimpie :)

Co do ostrości to u mnie pomogło podniesienie ramki o 1mm - dokleiłem do nóżek kawałki wycięte z plexi o grubości 1mm, nóżki ustawione na pozycję (+).

A teraz jeszcze mam inny problem, od spodu zrobił się taki charakterystyczny nalot na szybie skanera, nie wiem czy się za to brać samemu czy wysłać do jakiegoś speca z pokojem o klasie czystości jakiejś tam :P
JaZ99
-#
Kontakt:

Rob pisze:Fajnie by było gdyby był tu jakiś mega fachowiec, który potrafił by posiadaczom V700 zaproponować jakiś sprawdzony sposób na łatwe i przyjemne skanowanie ;)
Za mega fachowca się nie uważam, ale staram się dzielić tym, czego sam się nauczyłem. Sam używam swojego skryptu negfix8 i dla mnie to jest łatwe i przyjemne skanowanie ;-)
Jeśli kolory w C-41 Ci wariują, to najpewniej masz źle wywołany film. C-41 bardzo łatwo zepsuć, a tego nie widać gołym okiem.
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

JaZ99 pisze:Za mega fachowca się nie uważam, ale staram się dzielić tym, czego sam się nauczyłem. Sam używam swojego skryptu negfix8 i dla mnie to jest łatwe i przyjemne skanowanie ;-)
Wiem, sam używam Twojego negfixa z różnymi rezultatami (raz lepiej raz gorzej, zależy od kliszy). Super, że jest nowa wersja, niedługo wypróbuję. Stuningowałeś coś względem poprzedniej wersji czy tylko dodałeś nową funkcjonalność uśredniania z wielu klatek?
JaZ99
-#
Kontakt:

Rob pisze:Stuningowałeś coś
Nie, mechanizm jest ten sam, ale funkcja uśredniania z wielu klatek powoduje, że parametry są lepiej dobierane (przynajmniej u mnie).
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

Rob pisze:do małej poprawki w photoshopie czy innym gimpie :)
no to zasadnicz roznica .... jak chcesz cos robic w gimpie to staraj sie jak najwiecej zrobic w programie do skanowania - gimp jest 8 bitowy i potem to moze miec znaczenie na minus.
Rob pisze: A teraz jeszcze mam inny problem, od spodu zrobił się taki charakterystyczny nalot na szybie skanera, nie wiem czy się za to brać samemu czy wysłać do jakiegoś speca z pokojem o klasie czystości jakiejś tam :P
mozna samemu odkrecic szybe i wyczyscic. Przynajmniej ja nie mialem z tym problemu.

pzdr.
A.
ODPOWIEDZ