Teżbym tak to widział
Jak otwierać nowe plastikowe kanistry Fomy?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
1:1, ale przechylę szalę... W dawnych czasach tzn. kiedy cz-b filmy ORWO były "świeże" dostępne Foto-Optyce używałem wyłącznie tych kaset bez jakiegokolwiek problemu. ORWO konfekcjonowało filmy w puszkach po trzy z naciętymi końcówkami i jak mniemam z założenia ich kasety miały być używane wielokrotnie. Precyzyjnie wykonane, dobrze uszczelnione jedynie wymagały zabezpieczenia jakąś taśmą klejącą dekielka - oryginalnie był zaklejony "banderolą" z oznaczeniem filmu.
Też takich używam do dzisiaj. O zgrozo,
używam też tych metalowych z Fotonu i też są spoko.

Ostatnio zmieniony 07 cze 2024, 13:58 przez powalos, łącznie zmieniany 2 razy.
Fan Pentax'a.
Też takich używam do dzisiaj. O zgrozo,
używam też tych metalowych z Fotonu i też są spoko.
Foton swego czasu produkował też filmy 17 m w puszkach. Właściwie było to 10 filmów z odpowiednio ukształtowanymi końcówkami (połączonych w jeden długi zestaw) do ładowania właśnie w kasety, które z założenia były wielokrotnego użytku.
No ale wtedy ponoć nie dbało się o ekologię.

Foton swego czasu produkował też filmy 17 m w puszkach. Właściwie było to 10 filmów z odpowiednio ukształtowanymi końcówkami (połączonych w jeden długi zestaw) do ładowania właśnie w kasety, które z założenia były wielokrotnego użytku.
No ale wtedy ponoć nie dbało się o ekologię.

Fan Pentax'a.
Bo też się i po prawdzie niespecjalnie jeszcze dbało, ale sporo rozwiązań po prostu przy okazji było bardziej ekologicznych 

Kasety wielokrotnego użytku to nie był wynalazek ekologiczny, tylko tak kiedyś się robiło.
Mam jeszcze rozbieralne kasety Konica. Z kodem DX i metalowe oczywiście.
Mam jeszcze rozbieralne kasety Konica. Z kodem DX i metalowe oczywiście.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- no to zostałem "przegłosowany" plastikowe ORWO górą 

Otwieranie jest nieniszczace. Otwieracz nalezy przylozyc po przeciwniej stronie, niz ten do kaset metalowych. Czyli tam gdzie wystaje szpulka kasety. W przeciwnym razie otwieracz nie funkcjonuje.
aka, Faktycznie ten dekielek dość lekko się obraca w kasetkach ORWO. Ale nigdy go nie zaklejam i póki co nie otworzyła mi się sama taka kasetka 

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

Fotografia i filmowanie tradycyjne