płukanie negatywów
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
płukanie negatywów
Nie wiem jakie rurki ma Kaiser ale może właśnie dlatego zasysa powietrze żeby uniknąć laminarnego przepływu. To by miało sens.
W każdym razie ja wywołuję od 35 lat w wodzie stojącej (nie miałem wyjścia bo nie miałem wody bieżącej w domu) i nigdy nie miałem problemu z negatywami. Papiery to co innego. Wiele moich pierwszych odbitek pożółkło że hej...
płukanie negatywów
Też stosuje tą metodępowalos pisze: ↑29 kwie 2024, 09:17 Ja płuczę w koreksie swoją metodą. Trwa to w sumie 15 minut i zużywam max 2,5 l wody przy założeniu że jednorazowe zalanie koreksu to pół litra wody. Cykl jest następujący: 1 minuta, dwie minuty i tak dalej do ostatniego cyklu który trwa 5 minut. Każdy cykl dłuższy o jedną minutę. Tylko w pierwszym i drugim cyklu kręcę szpulą koreksu przez około połowę czasu. W pozostałych cyklach ruszam szpulą od czasu do czasu. Praktycznie koreks może być otwarty więc zamiast obrotów szpuli można nią poruszać góra dół. I tak też robię.

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

płukanie negatywów
EE2, żeby negatyw zbrunatniał w dwa lata to musiałbyś go wcale nie wypłukać 
Te 40 lat opisywane wyżej to już konkretny wyznacznik skuteczności płukania.

Te 40 lat opisywane wyżej to już konkretny wyznacznik skuteczności płukania.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
płukanie negatywów
Zobaczymy, co będzie dalej

Więcej sprzętu niż talentu 

płukanie negatywów
Zawsze możesz sprawdzić czy w ostatniej kąpieli są resztki tiosiarczanu słabym roztworem manganianu (VII) potasu.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
płukanie negatywów
już to gdzieś na koreksie jest. ale nikt nie używa szukajki.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
płukanie negatywów
Pierwszy przepis jest paskudny - ze względu na zawartość silnie trującego chlorku rtęci.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.