Domowej roboty procesor rotacyjny (było szczelny koreks z zakręcanym dekielkiem)

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

oKuba
-#

Szczelny koreks z zakręcanym dekielkiem

Post autor: oKuba »

miki11 pisze: 30 kwie 2023, 20:25 Mechanizm forum znowu pomylił autora cytowanego tekstu, ja nic takiego nie pisałem
Dokladnie. A ten co pisał wie ze napisał ;-)
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

EE2 pisze: 30 kwie 2023, 18:27 Szukam takiego koreksu, który można bez stresu obrócić poziomo i w osi poziomej nim kręcić bez obaw, że dekiel odpadnie i chemia wyleci :-)
Pokrywa koreksu Jobo po zamknięciu trzyma się części cylindrycznej jak pis koryta. Podobnie czerwona zaślepka, przy czym ma ona dodatkowo tę cechę, że prawidłowo założona eliminuje ryzyko powstania nadciśnienia w koreksie.
Możesz tym majtać we wszystkich kierunkach - bez ryzyka, że koreks się otworzy.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
EE2
-#

Post autor: EE2 »

Dzięki wszystkim za podpowiedzi :-)
Czyli trzeba szukać koreksu Jobo z serii 1500 :-)
Więcej sprzętu niż talentu ;-)
Fotografia i filmowanie tradycyjne
aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo, takie buraczane wtręty i to już po raz kolejny? Myślałem, że jesteś gość z większą klasą, a fe...
Z_photo
-#

aka pisze: 30 kwie 2023, 21:41 Z_photo, takie buraczane wtręty i to już po raz kolejny?
Jak to kolejny? Nie wypowiadałem się dotąd na temat szczelności koreksów Jobo. :-D
_________________________________________________________________________________
aka
-#

Z_photo pisze: 30 kwie 2023, 21:59
aka pisze: 30 kwie 2023, 21:41 Z_photo, takie buraczane wtręty i to już po raz kolejny?
Jak to kolejny? Nie wypowiadałem się dotąd na temat szczelności koreksów Jobo. :-D
Oszczędziłem Ci cytatów, liczyłem na odrobinę refleksji, ale widzę, że dowcip też nie za bardzo...
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Mam 1510 i 1520, szczerze mówiąc szczególnie ten mniejszy jest baaardzo wygodny w obsłudze. I ekonomiczny. No ale tylko jeden film jednocześnie, to bywa ograniczeniem.

aka pisze: 30 kwie 2023, 22:36 Oszczędziłem Ci cytatów, liczyłem na odrobinę refleksji
Pax, Panowie :-) Zostawmy śmierdzące tematy, niezależnie co komu cuchnie. Dbajmy o czystość tego forum.
-#

A ja ponowię zapytanie: jak wygląda szczelność koreksu Krokus Tank 800? Wydaje mi się, że w nich dekielek jest przykręcany a więc powinny być szczelne. A jak to jest w praktyce?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

W praktyce jest tak, że to jeden z bardziej cieknących koreksów. Właśnie poprzez nieprzemyślaną uszczelkę i nie rozwiązany problem z nadciśnieniem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Z_photo
-#

EE2 pisze: 30 kwie 2023, 23:50 ... jak wygląda szczelność koreksu Krokus Tank 800?
Przeciekał nawet jak był nowy, więc obecnie nieuchronnie będzie jeszcze gorzej, bo uszczelka z gumowatego tworzywa pod pokrywą straciła elastyczność.
Chcesz mieć spokój - zafunduj sobie koreks Jobo. Wydatek niemały, ale ten koreks będzie Ci służył przez wiele lat.
miki11
-#

Dawno temu (w PRL) miałem i nie chcę mieć znowu.
-#

Mam jeszcze jedno pytanie - czy w koreksie Jobo z serii 1500 szpula jest jakoś blokowana aby nie mogła swobodnie się kręcić? Czy nie ma takiej potrzeby?
aka
-#

EE2 pisze: 01 maja 2023, 12:18 Mam jeszcze jedno pytanie - czy w koreksie Jobo z serii 1500 szpula jest jakoś blokowana aby nie mogła swobodnie się kręcić? Czy nie ma takiej potrzeby?
Nie ma takiej potrzeby. Szpule na trzpień wchodzą z lekkim oporem. mają wystające do wewnątrz trzy minimalnie sprężynujące "wypustki", a na obwodzie trzpienia jest kilka delikatnych karbów i to ma służyć utrzymaniu szpuli w odpowiedniej pozycji w pionie np. w przypadku użycia jednej szpuli w puszcze 1520. Szpulą można kręcić na trzpieniu, ale z lekkim oporem.
Awatar użytkownika
EE2
-#

OK, czyli używając koreksu Jobo problem z głowy :-)
Chodzi mi po prostu o to, że jak zacznę obracać koreksem w poziomie to żeby szpula kręciła się wraz z koreksem z tą samą prędkością zamiast żyć swoim życiem :-)
Natomiast chciałbym wrócić na chwilę do koreksu Paterson Super System 4 na jeden film 35mm - jak się dobrze wciśnie dekiel to on faktycznie trzyma się dość mocno i nawet da się to dość szybko zrobić. Faktycznie trzeba stworzyć w koreksie lekkie podciśnienie i wtedy dekiel dobrze się trzyma. Z tym, że to sprawdzone było na sucho. Ciekawe co będzie jak w koreksie będzie płyn i obrócę go na bok :roll: Do tego koreksu wchodzi 290mL chemii, przy obróce rotacyjnej w koreksie obróconym na bok tej chemi należałoby wlać mniej? Jeśli tak, to podpowie ktoś ile?
Kolejne pytanie dotyczy obrotów podczas wywoływania - trzeba kręcić rewersyjnie jak w pralce, czy wystarczą obroty ciągłe w jedną stronę?

Pozdrawiam i bardzo dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi :-)
ODPOWIEDZ