Dokladnie. A ten co pisał wie ze napisał
Domowej roboty procesor rotacyjny (było szczelny koreks z zakręcanym dekielkiem)
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Szczelny koreks z zakręcanym dekielkiem
Pokrywa koreksu Jobo po zamknięciu trzyma się części cylindrycznej jak pis koryta. Podobnie czerwona zaślepka, przy czym ma ona dodatkowo tę cechę, że prawidłowo założona eliminuje ryzyko powstania nadciśnienia w koreksie.
Możesz tym majtać we wszystkich kierunkach - bez ryzyka, że koreks się otworzy.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi 
Czyli trzeba szukać koreksu Jobo z serii 1500
Czyli trzeba szukać koreksu Jobo z serii 1500
Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne
Z_photo, takie buraczane wtręty i to już po raz kolejny? Myślałem, że jesteś gość z większą klasą, a fe...
Jak to kolejny? Nie wypowiadałem się dotąd na temat szczelności koreksów Jobo.
_________________________________________________________________________________
Oszczędziłem Ci cytatów, liczyłem na odrobinę refleksji, ale widzę, że dowcip też nie za bardzo...
Mam 1510 i 1520, szczerze mówiąc szczególnie ten mniejszy jest baaardzo wygodny w obsłudze. I ekonomiczny. No ale tylko jeden film jednocześnie, to bywa ograniczeniem.
Pax, Panowie
A ja ponowię zapytanie: jak wygląda szczelność koreksu Krokus Tank 800? Wydaje mi się, że w nich dekielek jest przykręcany a więc powinny być szczelne. A jak to jest w praktyce?
W praktyce jest tak, że to jeden z bardziej cieknących koreksów. Właśnie poprzez nieprzemyślaną uszczelkę i nie rozwiązany problem z nadciśnieniem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Przeciekał nawet jak był nowy, więc obecnie nieuchronnie będzie jeszcze gorzej, bo uszczelka z gumowatego tworzywa pod pokrywą straciła elastyczność.
Chcesz mieć spokój - zafunduj sobie koreks Jobo. Wydatek niemały, ale ten koreks będzie Ci służył przez wiele lat.
Dawno temu (w PRL) miałem i nie chcę mieć znowu.
Mam jeszcze jedno pytanie - czy w koreksie Jobo z serii 1500 szpula jest jakoś blokowana aby nie mogła swobodnie się kręcić? Czy nie ma takiej potrzeby?
Nie ma takiej potrzeby. Szpule na trzpień wchodzą z lekkim oporem. mają wystające do wewnątrz trzy minimalnie sprężynujące "wypustki", a na obwodzie trzpienia jest kilka delikatnych karbów i to ma służyć utrzymaniu szpuli w odpowiedniej pozycji w pionie np. w przypadku użycia jednej szpuli w puszcze 1520. Szpulą można kręcić na trzpieniu, ale z lekkim oporem.
OK, czyli używając koreksu Jobo problem z głowy 
Chodzi mi po prostu o to, że jak zacznę obracać koreksem w poziomie to żeby szpula kręciła się wraz z koreksem z tą samą prędkością zamiast żyć swoim życiem
Natomiast chciałbym wrócić na chwilę do koreksu Paterson Super System 4 na jeden film 35mm - jak się dobrze wciśnie dekiel to on faktycznie trzyma się dość mocno i nawet da się to dość szybko zrobić. Faktycznie trzeba stworzyć w koreksie lekkie podciśnienie i wtedy dekiel dobrze się trzyma. Z tym, że to sprawdzone było na sucho. Ciekawe co będzie jak w koreksie będzie płyn i obrócę go na bok
Do tego koreksu wchodzi 290mL chemii, przy obróce rotacyjnej w koreksie obróconym na bok tej chemi należałoby wlać mniej? Jeśli tak, to podpowie ktoś ile?
Kolejne pytanie dotyczy obrotów podczas wywoływania - trzeba kręcić rewersyjnie jak w pralce, czy wystarczą obroty ciągłe w jedną stronę?
Pozdrawiam i bardzo dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi
Chodzi mi po prostu o to, że jak zacznę obracać koreksem w poziomie to żeby szpula kręciła się wraz z koreksem z tą samą prędkością zamiast żyć swoim życiem
Natomiast chciałbym wrócić na chwilę do koreksu Paterson Super System 4 na jeden film 35mm - jak się dobrze wciśnie dekiel to on faktycznie trzyma się dość mocno i nawet da się to dość szybko zrobić. Faktycznie trzeba stworzyć w koreksie lekkie podciśnienie i wtedy dekiel dobrze się trzyma. Z tym, że to sprawdzone było na sucho. Ciekawe co będzie jak w koreksie będzie płyn i obrócę go na bok
Kolejne pytanie dotyczy obrotów podczas wywoływania - trzeba kręcić rewersyjnie jak w pralce, czy wystarczą obroty ciągłe w jedną stronę?
Pozdrawiam i bardzo dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi