Kaseta Polaroid do aparatu 4x5cala
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Panowie jakich modeli szukać z tych kaset na dzisiejsze wkłady Fuji lub Impossible (wkłady tylko czarno białe mnie interesują). Zastosowanie to fotografia otworkowa.
- Fotografista
- -#
Jakie kolorowe filmy pasują, twoim zdaniem, do kaset 4x5"? Mam kasetę Polaroid 545i...i filmów nie ma. Jeśli się mylę, to mnie oświeć.dinderi pisze:Kaseta Polaroid 405 oraz Fuji Pa-145 są na ogólnodostępne FP-100. Nie ma ogólnodostępnych wkładów czarnobiałych do 4x5". Są tylko ogólnodostępne kolorowe.
Ze 2 dni temu pojawiła się informacja, że jakiś producent pokaże na chińskich targach, kasetę do Instaxa Wide, przystosowaną do graflocka. Tylko nie mogę teraz tego znależć 

Pisałem o kasecie 405 i dostepnych do niej wkładów. 4x5" było skrótem myślowym, bo "polaroidów" 4x5" juz dawno nie ma w produkcji.Fotografista pisze:Jakie kolorowe filmy pasują, twoim zdaniem, do kaset 4x5"? Mam kasetę Polaroid 545i...i filmów nie ma. Jeśli się mylę, to mnie oświeć.dinderi pisze:Kaseta Polaroid 405 oraz Fuji Pa-145 są na ogólnodostępne FP-100. Nie ma ogólnodostępnych wkładów czarnobiałych do 4x5". Są tylko ogólnodostępne kolorowe.
Zreszta dzisiaj już nie ma żadnych oprócz Imposible Project.
Są "polaroidy 4x5", ale nie do kaset PA-145/405 lub impossible: http://www.new55.net Własnie czarno-białe, z negatywem jak Polaroid 55, tylko cena, ekhm..