Pionowe kuwety

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

kal800
-#

Pionowe kuwety

Post autor: kal800 »

Hej,

Szukam jakiegoś patentu na oszczędność miejsca "kuwetowego". Widziałem gdzieś na zdjęciach coś na kształt biurowych przegródek na dokumenty, ale nigdzie nie znalazłem gotowego rozwiązania, natomiast znalazłem coś takiego:

http://www.theimagingwarehouse.com/Prod ... -Processor

Pytanie - ma to sens? Macie jakieś doświadczenia z podobnymi rozwiązaniami?
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Działa, znam gościa z dojczlandii, który używał i zadowolony był.

Tylko małe formaty są więc nie wiem czy to oszczędność miejsca, 20x30 Ci się nie zmieści?
kal800
-#

30/40 maksymalna wielkość na tym patencie...
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
taharii
-#

Dokładnie, tylko 30 na 40 to nie na tyle dużo, żeby trzeba było kombinować?

Te urządzonka kosztują zdecydowanie za dużo imo, już bym wolał sobie zrobić potrójną półkę czy tam poczwórną nawet, zapłacisz 200 zł + kuwety drugie 200 i masz tysiaka na materiały.
kal800
-#

taharii pisze:Dokładnie, tylko 30 na 40 to nie na tyle dużo, żeby trzeba było kombinować?

Te urządzonka kosztują zdecydowanie za dużo imo, już bym wolał sobie zrobić potrójną półkę czy tam poczwórną nawet, zapłacisz 200 zł + kuwety drugie 200 i masz tysiaka na materiały.
No właśnie szukałem takiej etażerki - jak na zdjęciu z tej strony http://connect.dpreview.com/post/529712 ... b-w-prints

Ale nigdzie nie znalazłem niczego podobnego - próbowałem guglać na 1000 sposobów, ale jakoś nie wyszło...
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Bo zamiast googlać za gotowcem powinieneś zapytać kto Ci to zrobi na konkretny wymiar kuwet i miejsca które posiadasz.
Rozwiązanie ma sens o ile nie będzie Ci przeszkadzać chlapanie. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest podwójna półka 2x2 - wywoływacz nad przerywaczem i obok utrwalacz nad płukaniem wstępnym. A jak do tego dodać wysuwane półki to już w ogóle wypas.
Ale wszystko zależy od tego ile masz miejsca i kasy na to.
Awatar użytkownika
taharii
-#

dokładnie za Hanrym, zamiast szukać, idź do castoramy, wytną Ci na wymiar, później kilka kątowników i skręcić wkrętarką czy ręcznie nawet w sumie od godziny do dwóch roboty (razem z wizytą w castoramie) i masz za nie więcej niż 200 zł dowolnie zaawansowaną półkę
kal800
-#

Henry pisze:Bo zamiast googlać za gotowcem powinieneś zapytać kto Ci to zrobi na konkretny wymiar kuwet i miejsca które posiadasz.
Rozwiązanie ma sens o ile nie będzie Ci przeszkadzać chlapanie. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest podwójna półka 2x2 - wywoływacz nad przerywaczem i obok utrwalacz nad płukaniem wstępnym. A jak do tego dodać wysuwane półki to już w ogóle wypas.
Ale wszystko zależy od tego ile masz miejsca i kasy na to.
Kasa się znajdzie ;) natomiast kwestia miejsca. Mam dwie łazienki - jedna naprawdę spora - może z 15 metrów będzie - mam blat 150/55 z wpuszczanymi zlewami i obok wanna prostokątna ustawiona do blatu w kształcie litery L, zatem idealnie strefa sucha i mokra by była oddzielona. Gdybym tylko mógł jakoś zainstalowac kuwety, żeby były zawieszone opierając się na krawędzi wanny - od krawędzi do krawędzi mam około 60 cm - może kuweta 50/60 by weszła. Druga łazienka też się nada - duży blat na powiększalnik a obok niego 45/55 blacik i dalej prostokątny zlew 50/30 - do płukania jak znalazł. Tu z kolei problem, żeby kuwety zainstalować na blacie jedna nad drugą.
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
taharii
-#

instalacja nad wanną to dość wygodne rozwiązanie, nawet w przypadku kapania czy innych 'wypadków', losowych wszystko jest w miarę bezpieczne.

Bez problemu zrobisz sobie z płyty to co pokazałeś na zdjęciu, nie trzeba szukać.

A w zależności od miejsca, gdzie będziesz chciał używać albo podstawę zrobisz na nogach jak na zdjęciu albo na blacie o szerokości odpowiadającej szerokości wanny - idealnie.
kal800
-#

No właśnie ze mną jest taki problem, że jestem kompletnym przeciwieństwem złotej rączki, a z drugiej strony lubię jak coś jest dobrze wykonane. Spróbuję zatem z kuwetami 50/60 w wannie - albo się da oprzeć je o krawędź wanny, albo da się je wcisnąć między ściany wanny - są z miękkiego plastiku, więc nie powinno być problemu.
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Nic nie wciskaj bo jeszcze pękną, no i nie będziesz mógł ruszyć żeby zamieszać chemię
Kup listwy drewniane o długości takiej jak szerokość wanny i zrób drabinkę. Albo jeszcze prościej dwie długie listwy (najlepiej 5x10cm) na długość wanny połóż wzdłuż w odległości jakieś 40cm i wtedy na nich ustawisz dowolne kuwety. Będzie je łatwo podnieść z jednej strony żeby zamieszać chemię i nie będziesz musiał sięgać głęboko. To nawet skręcać nie trzeba tylko wystarczy przyciąć na wymiar i położyć - to chyba dasz radę ;-)

Ta szafka 45x55 jest czymś obstawiona? Bo nadstawkę można zrobić tak żeby trochę wystawała. Szkoda że nie wrzuciłeś zdjęć. Jak chcesz to mogę Ci zrobić projekt. Wykonać też bym mógł ale to za miesiąc bo teraz za zimno w warsztacie ;-)

[ Dodano: Nie 07 Lut, 2016 ]
Nudziło mi się, to sobie zrobiłem prototyp z odpadów:
Obrazek

No i powiem że całkiem fajne rozwiązanie. Jedyną wadą jest to że trzeba uważać przy wysuwaniu - zbyt szybkie wysunięcie pełnej kuwety robi "chlup". No i wysunięcie dwóch kuwet na raz może nam zafundować lekcję "jak działa grawitacja" ;-) Ale można używać tak jak na trzecim zdjęciu - ustawić sobie i nic nie przesuwać. Prowadnic użyłem najtańszych - są ok do małych kuwet, ale do większych to trzeba kupić prowadnice na łożyskach (uwzględniając wagę kuwet z chemią).
Jak wymienię meble i stracę blat, to sobie zrobię taką "szafeczkę" i to zamykaną.
ODPOWIEDZ