Manual na mały obrazek, minolta x, pentax, nikon fm, ???

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Olympus OM-4Ti
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
tomstg
-#

Post autor: tomstg »

kal800 pisze:Tak nawiasem mówiąc - trochę jest fajnych gratów na ebayu z Japonii, niektóre nówki, a cena za transport nie przeraża. Ktoś kedyś próbował?
Zachęcam do spróbowania zakupów na ebayu z Japonii. Parę tygodni temu znalazłem obiecująco wyglądający egzemplarz FE2 u sprzedawcy w Japonii na ebayu. W dobrej cenie, ze zdjęć wyglądał na bardzo zadbany, sprzedawca miał dużo pozytywnych komentarzy a dodatkowo przesyłka z Japonii oferowana za free (co czasami się zdarza, ale generalnie przesyłki z Japonii potrafią czasem kosztowac ponad 100pln). Zdecydowałem się i nie żałuję, bo aparat naprawdę w dobrym stanie, działa bez zarzutów. W tym momencie jest moim jedynym aparatem, dzięki któremu próbuję rozwijać się w analogowej fotografii b&w. Mam do niego pare obiektywów uzywanych wczesniej z cyfrówką. Ostatecznie też wyszło dużo taniej niż na popularnym naszym portalu aukcyjnym. Cło nie zostało nałożone.
--------------------------------------
"Należy pamiętać, że wybór ekspozycji jak również wykonanie fotografii są twórczością" - z instrukcji światłomierza Swierdłowsk 4
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

tomstg pisze:Cło nie zostało nałożone.
Obowiązek zgłoszenia towaru do oclenia ma importer.
Urząd skarbowy ma prawo i skontrolować dokonać kontroli w ciągu pięciu lat.

A najważniejsze jest ile kosztował ten aparat.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
tomstg
-#

Jako importer mogę być chyba spokojny, bo aparat kosztował mniej niż 150 euro:) Gdzies mi migneło przed oczami, ze za sprzet ponizej tej kwoty cło się nie dolicza. Jesli ktoś mogłby to potwierdzic to byłoby fajnie...
"Należy pamiętać, że wybór ekspozycji jak również wykonanie fotografii są twórczością" - z instrukcji światłomierza Swierdłowsk 4
ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

tomstg pisze:cło się nie dolicza
...głównym problemem nie jest cło ale wysoki podatek VAT. To po pierwsze. Po drugie próg celny wynosi ~30 USD. Przy przekroczeniu progu opodatkowaniu ulega również koszt transportu który sumuje się z wartością towaru, i od tej sumy nalicza się podatek. Genialne urwa jego Mać ;)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Tak dokładnie, szkoda że ludzie nie potrafią tego zrozumieć i mimo iż wyraźnie to już było napisane, przejmują się cłem bodaj 3%, a VAT 23 ich nie rusza.
Dla tego pisałem wcześniej o sprowadzaniu przez Zjednoczone Królestwo.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
tomstg
-#

@ostrygad, JA
Dzięki Wam za wyjaśnienie - jasne i niepozostawiające wątpliwosci, nigdzie wczesniej sie na takie nie natknałem. Jak widać, dużo legend i bajek narosło wokół kupowania poza unią.
kal800
-#

Post autor: kal800 »

no i jednak minolta - skompletowałem w idealnym stanie X700 + MD 50/1.4 + Motor Drive 1. €70 za element.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
ODPOWIEDZ