żeby daleko nie szukać.technik219 pisze:Czy te szkła są warte aż takiego zachodu?
Prośba o pomoc w identyfikacji bagnetu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- technik219
- -#
"Świetne", "wspaniałe", "lepsze", "gorsze"... to są pojęcia względne i wysoce subiektywne. Miałem Vegę 2,8/90 i niczym szczególnym (według mnie ) się nie wyróżniała. Za to Wołna 2,8/80 wydaje mi się o wiele ciekawszym obiektywem: przy 2,8-4 daje lekkie rozświetlenie jasnych-świecących motywów - jak Polypan. Od 5,6 jest już normalnie. Są różne Biometary, różne Sonnary - jedne ostrzejsze, inne mydłowate - co kto lubi. Nie będę się sprzeczał. Obiektyw na prawdę musiałby być wyjątkowy, żeby poświęcić mu aż tyle zachodu na przystosowanie do innego korpusu. Być może egzemplarz Kolegi taki jest. Tak tylko zapytałem :P
Lux mea lex
-
- -#
Vegą też nie byłem zachwycony. Mir 65mm od Kieva 6S/60 fajne efekty daje na APS-C, tak fajnie mydli pod światło. Takie 110% Vintage 
By nie było że jestem gołosłowny, filmik jak testowałem obiektyw na koleżance czyniącej "porządki"(albo jeszcze większy bałagan), niestety nie miałem soczewek a na dodatek znajoma ruszała się zdecydowanie za szybko więc ostrość i jakikolwiek sens tego filmiku poszedł w diabli, ale nic innego nie mam by pokazać efekty tego obiektywu:
https://www.wetransfer.com/downloads/bc ... 132/ae61f9

By nie było że jestem gołosłowny, filmik jak testowałem obiektyw na koleżance czyniącej "porządki"(albo jeszcze większy bałagan), niestety nie miałem soczewek a na dodatek znajoma ruszała się zdecydowanie za szybko więc ostrość i jakikolwiek sens tego filmiku poszedł w diabli, ale nic innego nie mam by pokazać efekty tego obiektywu:
https://www.wetransfer.com/downloads/bc ... 132/ae61f9