Durst m670 - do 6x6 - warto?

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

zasadniczo używam el-nikkora 5,6/80 i zasadniczo polecam.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nikkor#EL-Nikkor

a frajda najlepsza jest wtedy, kiedy sobie człowiek uświadomi, że przy powiększeniach do 25x25 cm (biorąc pod uwagę światło powiększenia) nie ma zbyt dużej różnicy, czy to anaret, czy to el-nikkor. rzecz jasna kiedy mowa o 80mm. w przypadku obiektywów 50 mm różnicę widać jak na dłoni.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
kal800
-#

Post autor: kal800 »

rbit9n pisze:zasadniczo używam el-nikkora 5,6/80 i zasadniczo polecam.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nikkor#EL-Nikkor

a frajda najlepsza jest wtedy, kiedy sobie człowiek uświadomi, że przy powiększeniach do 25x25 cm (biorąc pod uwagę światło powiększenia) nie ma zbyt dużej różnicy, czy to anaret, czy to el-nikkor. rzecz jasna kiedy mowa o 80mm. w przypadku obiektywów 50 mm różnicę widać jak na dłoni.
oczywiście, ale wtedy człowiek nie będzie już mógł burczeć, że zdjęcie słabe, bo obiektyw w powiększalniku ch...owy... :))

[ Dodano: Wto 12 Sty, 2016 ]
Dorwałem chyba coś dla siebie. M70 w wersji Vario. Oczywiście na mikrofilm :)

W tym przypadku chyba będzie trochę łatwiej - źródło światła się przełącza na wajchę, obiektyw będę miał (tak, udało się odnaleźć 6cio elementową 80tke :) ), pozostaje kwestia szufladki. Z tego co wyczytałem w katalogu Dursta, to jest to kwestia maskownicy tylko, a więc metalu - Sixma/Sivona 66. Czy mam rozumieć, że zlecenie laserowego przycięcia takich blaszek + malowanie proszkowe na czarno załatwi temat? Jeżeli tak, to czy ktoś może dysponuje wymiarami takich blaszek?

[ Dodano: Śro 13 Sty, 2016 ]
Nikt nie pomoże?

Na innym obcojęzycznym forum, ktoś polecił, abym zamiast tych blaszek wstawił szkiełka - jedno AN, drugie zwyczajne. Dostałem linka do producenta rzeczonych - focalpoint i rzeczywiście szkiełka są, ale nie do końca jeszcze rozumiem koncepcji...
piday
-#

Post autor: piday »

Co do obiektywów, to w książce Cteina pt. "Post Exposure", dostępnej za darmo, na stronie 88 są wyniki porządnych testów większości dobrych obiektywów powiększalnikowych. Warto przeczytać jeśli się szuka najlepszego.
jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

kal800 pisze: Czy mam rozumieć, że zlecenie laserowego przycięcia takich blaszek + malowanie proszkowe na czarno załatwi temat?
Zanim zdobyłem wkłady 4x5 do karetki do Laboratora, wyciąłem je z grubej tektury i pomalowałem na czarno. Sprawdzały się bez zarzutu i właściwie to nie wiem po co kupiłem oryginały. Chyba dla lepszego samopoczucia...
ODPOWIEDZ