Weltaflex

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

urko_13
-#

Weltaflex

Post autor: urko_13 »

Hej, ostatnio nabyłem aparacik jak w temacie. Już mam naszykowany film i zaraz go zakładam. Sprzęt jest w bardzo dobrym stanie, jednak lustro jest nieco "pstrokate". Można jakoś dorobić nowe domowym sposobem? Wiem, że krycie srebrem takiego lustra jest inne niż normalnie. Może ktoś próbował już zabawy z czymś takim?
Jeszcze jedna sprawa mnie ciekawi. Migawka ma dość osobliwe czasy...... /25, /50, /100, i /300. Czy skoro pierścień ma płynną regulację czasów to można interpolować i ustawiać czasy pośrednie pomiędzy głównymi wartościami? Czy raczej wprowadzać na przysłonie korektę wskazań ze światłomierza? Np. światłomierz wskazuje p8 i czas /250, to dać trochę mniejszy otwór na przysłonie przy nastawie czasu na aparacie /300?
Dzięki za ewentualne porady
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

urko_13 pisze:lustro jest nieco "pstrokate". Można jakoś dorobić nowe domowym sposobem?
Domowym to znaczy jakim? Przyciąć z jakiegoś lusterka? Nie, tak się nie da. Nałożyć powłokę lustrzaną? Tak się da. Kiedyś to robiłem na podstawie przepisu z książki "Galwanotechnika domowa" Ale lepiej zamówić w jakiejś firmie optycznej.
urko_13 pisze:Migawka ma dość osobliwe czasy...... /25, /50, /100, i /300. Czy skoro pierścień ma płynną regulację czasów to można interpolować i ustawiać czasy pośrednie pomiędzy głównymi wartościami?
Nie można. On tylko płynnie się obraca, ale mechanizm działa skokowo. A różnica między 1/60 a 1/50 itd. jest, rzekłbym pomijalna. A prawdopodobnie i tak ich nie realizuje z dokładnością większą niż 25% ;-)
urko_13 pisze:Np. światłomierz wskazuje p8 i czas /250, to dać trochę mniejszy otwór na przysłonie przy nastawie czasu na aparacie /300?
Na początek nic nie koryguj. Po wywołaniu będziesz widział, że jest w te, albo w tamte i dzięki temu będziesz wiedział czy, a jeżeli tak, to jak korygować.
Jaki to film masz zamiar włożyć? Bo to może być kluczowe dla dzielenia 1/25 na 1/30.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
urko_13
-#

Post autor: urko_13 »

Dzięki, film to na razie zwykła Foma B/W 200. Całkiem dobrze mi się to wywołuje. kupiłem sobie niedawno Magnifaxa 4 i nie mogłem się powstrzymać przed kupnem czegoś na średni format. Mam jeszcze kłopocik z czasami od 1 do /10. Migawka się wiesza ale myślę, że to kwestia przesmarowania lub rozruszania. Chociaż z moim zaawansowaniem to raczej nie będę takich czasów używał.
jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

Z lustrami jest taki problem, że są one pokryte warstwą "lustrzaną" (jak to lustra) na wierzchniej stronie. Są różnej grubości w zależności od marki aparatu.
Jest jeden gość z US, który docina na wymiar lustra. Kupowałem u niego do moich antyków.
Można pewnie wsadzić kawałek zwykłego lustra (powlekanego od dołu) ale to się wiąże z kalibracją obiektywów, tak żeby oba ostrzyły na tej samej powierzchni.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Lustro można zrobić lub naprawić >TU<. Robiłem u niego nowy kondensor do LPLa 7700.
>Tu jest teemat<
urko_13 pisze:Dzięki, film to na razie zwykła Foma B/W 200.
W ogóle nie przejmowałbym się takim drobiazgiem jak różnica 1/6EV przy Fomie 200.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ