Rzutnik na średni format
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Rzutnik na średni format
Ktoś obeznany w temacie? Czy takie cuda istnieją w przyrodzie?
Jeżeli tak, to jakie marki/modele są godne uwagi? Osobiście nie trawię specjalnie negatywów kolorowych i jak mam robić kolorowe zdjęcia, to tylko diapozytywy, natomiast pozostaje albo oglądanie samego materiału pod światło, albo skanowanie, a wydaje mi się, że potęga diapozytywu średnioformatowego wyjdzie dopiero na rzutniku...
Kal800
Jeżeli tak, to jakie marki/modele są godne uwagi? Osobiście nie trawię specjalnie negatywów kolorowych i jak mam robić kolorowe zdjęcia, to tylko diapozytywy, natomiast pozostaje albo oglądanie samego materiału pod światło, albo skanowanie, a wydaje mi się, że potęga diapozytywu średnioformatowego wyjdzie dopiero na rzutniku...
Kal800
To ledwie stratosfera.kal800 pisze:Najbardziej bym chciał PCP80, ale to kosmos...
Kosmos jest >TU<. Używanego nigdy nie widziałem za mniej niż 10k zł. Mówię o wersji AV z Xenotarem
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
€2200 - widziałem na ebay, ale gdzieś na lokalnych ogłoszeniach był za €1000 w Lipsku. Ja się zastanawiam, czy ma znaczenie fakt, że w projektorze jest taki sam obiektyw jak w aparacie, którym było zrobione zdjęcie - a do projektorów Hassela zakładają Planary i Distagony...J.A. pisze:To ledwie stratosfera.kal800 pisze:Najbardziej bym chciał PCP80, ale to kosmos...
Kosmos jest >TU<. Używanego nigdy nie widziałem za mniej niż 10k zł. Mówię o wersji AV z Xenotarem
Raczej wątpię. Bo jaki miałby tu być związek?kal800 pisze:Ja się zastanawiam, czy ma znaczenie fakt, że w projektorze jest taki sam obiektyw jak w aparacie, którym było zrobione zdjęcie
To że obiektywy nazywają się tak samo, nie znaczy, że to są te same obiektywy. Obiektywy projekcyjne są inne od zdjęciowych.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2016, 08:20 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Mam Malinverno 6x6. Lezy od 10 lat na szafie. Jak mnie ktos przekona w jakis sposob do podjecia trudu wygrzebania i odkurzenia pudelka, to moge sie pozbyc.
Ale tylko w Warszawie.
Ale tylko w Warszawie.
--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE
taharii, masz. > Podziękuj koledze Graphia <
Nie kupiłbym bez oględzin, ale sprzedawca nie wysyła więc to nie problem.
Nie kupiłbym bez oględzin, ale sprzedawca nie wysyła więc to nie problem.