Koreks - wieża :) - Paterson
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Koreks - wieża :) - Paterson
Ktoś może trenował duże koreksy Patersona? Jak wołam materiał, to często mam 2-3 rolki tego samego filmu, a do Kaisera włazi tylko jedna rolka 120tki - tak wiem, da się nawinąć jedna po drugiej, ale to nie z moimi niezgrabnymi paluchami - już i tak mam stresa jak nawijam jedną rolkę ;). Gdybym tak mógł obrobić 2-3 rolki naraz, efektywność byłaby znacznie wyższa.
Widziałem, że można kupić wysokie koreksy Patersona, do których można napchać tyle szpul co dusza zapragnie. Pytania:
1. Jak z jakością w porównaniu do Kaisera - czy dobrze się nawija, nie przecieka przez pokrywę?
2. Czy pasuje wężyk do szybkiego płukania, jak w Kaiserze?
3. Jakieś minusy jednoczesnego wołania 3 120tek, o których nie mam pojęcia?
Pzdr
kal
Widziałem, że można kupić wysokie koreksy Patersona, do których można napchać tyle szpul co dusza zapragnie. Pytania:
1. Jak z jakością w porównaniu do Kaisera - czy dobrze się nawija, nie przecieka przez pokrywę?
2. Czy pasuje wężyk do szybkiego płukania, jak w Kaiserze?
3. Jakieś minusy jednoczesnego wołania 3 120tek, o których nie mam pojęcia?
Pzdr
kal
Możesz wyjaśnić?Fikumiku pisze:minusy takiego wołania to...
- duże zużycie chemii i wody
- nieporęczność;)
Ja wołam na jobo z przedłużką, 1520+1530, nie cieknie ale się trzeba namachać;)
Na pojedyncze wołanie rolki 120 potrzebuję 100 ml wywoływacza (zawsze wołam one-shot), jak załaduję 3 rolki, to zużyje 300 ml, a więc 3 razy tyle, zużycie utrwalacza też zależy od utrwalonej powierzchni filmu. Wody demi zejdzie także proporcjonalnie tyle samo. Jedynym mankamentem kwestia wymiany naczyń i pojemników, bo mam wszystko na litra....
gdzieniegdzie jobo ten set sprzedawało pod oznaczeniem 1526 (widziałem zdjęcie pudełka w internetach, żeby nie było). czasem też używam. jeśli chodzi o pojemności, to wchodzi do tego pięć szpul 135, lub cztery szpule 120 (osiem filmów 120). do wołania potrzeba 570 ml wywoływacza przy wołaniu rotacyjnym lub 1210 ml przy przewrotkach.Fikumiku pisze:Ja wołam na jobo z przedłużką, 1520+1530, nie cieknie ale się trzeba namachać;)
co do płukania kaskadą jestem sceptyczny, zwłaszcza takich pojemności. jakoś bardziej ufam "metodzie ilforda". poważnie.kal800 pisze:kaskada do płukania
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Trzy.rbit9n pisze:lub cztery szpule 120
Na Sześć.rbit9n pisze:(osiem filmów 120).
Na sześć 135 lub osiem 120, jest Multitank 6 lub inaczej 2560.
Pełna zgoda.rbit9n pisze:co do płukania kaskadą jestem sceptyczny, zwłaszcza takich pojemności. jakoś bardziej ufam "metodzie ilforda". poważnie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#