Durst m670 - do 6x6 - warto?

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

Nawet 4x5 nie zwijam w rulon :lol:

Mówię o powiększalnikach, których używałem/używam. O Modularze 70 i L1200.
Cały przekrój negatywów przetestowany i wszystkie były ostre. Może Twój powiększalnik miał mniej dopracowane karetki...

Każdy ma własne doświadczenia, to fakt. :-P
Miburo
-#

Post autor: Miburo »

Powiedziałbym, że porównanie dursta m805 do 1200 jest baaardzo na wyrost. znam obydwa, m805 nie ma sobie co głowy zawracać, jeżeli oczywiście możemy sobie pozwolić na coś z wyższej półki, typu AC800, czy 900. Jeżeli nie, jest to oczywiście bardzo zgrabny powiększalnik.
Używałem też L1000 i nie mam pojęcia czemu, ale otwór, do którego wkładało się karetkę (jak ta część powiększalnika się właściwie nazywa???) był tak przycięty, że zasłaniał minimalny kawałek negatywu kiedy chciałem go wołać tak, żeby było widać całe marginesy i napis producenta. także do małego i średniego formatu polecam AC800 lub L900.

[ Dodano: Nie 10 Sty, 2016 ]
I popatrzcie na cenę, au!

http://www.ebay.de/itm/Ingranditore-DUR ... SwYIhWh~xa
jerezano
-#
Kontakt:

Miburo pisze:nie mam pojęcia czemu, ale otwór, do którego wkładało się karetkę (jak ta część powiększalnika się właściwie nazywa???) był tak przycięty, że zasłaniał minimalny kawałek negatywu kiedy chciałem go wołać tak, żeby było widać całe marginesy i napis producenta.
Bo to są powiększalniki do powiększania zdjęć, a nie napisów technicznych z marginesu filmu. :mrgreen:
bawy2
-#

Post autor: bawy2 »

tak po po mojemu:

Durst 605 - najlepsza cena do jakości i możliwości dla formatów do 6x6 włącznie.
Durst M805 - jak dla mnie rewelacja, stabilność, precyzja dla formatów do 6x9 włącznie. Mój typ to M805.
Durst L900 - Ponoć najlepszy do średniego formatu z autofokusem, ale ja wolę 805.
Durst 1200 - najlepszy durst dla formatów do 4x5 włącznie.
Durst 138s - najlepszy durst dla formatów do 5x7 włącznie - niezniszczalny.
Dursty AC650, AC800 - super, ale elektronika pada mi już w dwóch padła, a i mieszanie kolorów to nie dla mnie wolę kondnesory.

Pomijam czy kondnesor czy głowica to już co kto woli, choć głowice mają z reguły stabilizatory (z wtykami wielo-napięciowymi) itp. które też padają. Napisałem o tych które znam. Zapewne inne są równie ciekawe jak np. modular 70. Ja osobiście wolę te z mniejszą ilością elektroniki w środku.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

mam M670 i z kondensorem i z mieszaczem (color).
jeśli chodzi o ramki sivopar66 i wybrzuszania się filmu, to nie zauważyłem problemu.
jeśli chodzi o "oryginalną" żarówkę tudzież halogen, to kto by się przejmował oryginalnością. byle świeciła.
zousan pisze: Podgrzany żarówką 250W Tri-x wygina się w piękny pałąk.
mam nadzieję, że to literówka.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
kal800
-#

Post autor: kal800 »

No dobra koledzy, a co ze szkiełkiem - Rodagon, Componon, czy Nikkor?

Mówimy o ogniskowej 75-80 do średniego. Trochę głupieję, ponieważ rozrzut na ebayu jest bardzo duży, szkło o identycznej jasności tego samego producenta potrafi kosztować od 12 do 150 funtów na ebayu...
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

kal800 pisze: No dobra koledzy, a co ze szkiełkiem - Rodagon, Componon, czy Nikkor?
...doczytaj trochu, bo to co wymieniłeś to marki. Marki miały/mają różne "modele", mniej lub bardziej udane.

PS. chyba ,że od razu mówimy o 6 elementowej optyce - to sorry :) wjso rawno, byle stan był dobry , a nie zapyziały.
kal800
-#

ostrygad pisze:
kal800 pisze: No dobra koledzy, a co ze szkiełkiem - Rodagon, Componon, czy Nikkor?
...doczytaj trochu, bo to co wymieniłeś to marki. Marki miały/mają różne "modele", mniej lub bardziej udane.

PS. chyba ,że od razu mówimy o 6 elementowej optyce - to sorry :) wjso rawno, byle stan był dobry , a nie zapyziały.
Ok, doczytam, wrócę z konkretami, sorki za zaśmiecanie.
shredderr
-#

Post autor: shredderr »

Schneider-Kreuznach Componon - zacne szkła, warte swojej ceny (opinia praktyka, który spędził w ciemni wiele lat - oczywiście nie moja)
jerezano
-#
Kontakt:

Componona mam i potwierdzam - jest świetny.
kal800
-#

Dobra,

Czyli Componon-S 80/4 albo Rodagon 80/4, ewentualnie EL-Nikkor 80/5.6N

Ważne, żeby w dobrym stanie - nie zagrzybione, nie porysowane, itp.

K
ostrygad
-#
Kontakt:

kal800 pisze:Componon-S 80/4 albo Rodagon 80/4, ewentualnie EL-Nikkor 80/5.6N
...to bardzo dobre, zawodowe szkła bez wyjątku. Jak wybierać spośród nich TOP, znajdziesz tylu samo zwolenników ilu przeciwników.
kal800 pisze:Ważne, żeby w dobrym stanie
Tak, wystrzegaj się w pierwszej kolejności grzyba i separacji. Takie "gratisy" deklasują obiektyw. Rysy lub cleaning marks ? Cóż.... sprawdzisz, sam zobaczysz ( albo nie zobaczysz ;).
kal800
-#

No tak. Czas zejść na ziemie :). Niestety 75-80 jest jak na lekarstwo - niepodzielnie królują 50tki...

Póki co, chyba trzeba będzie wziąć pod uwagę ciut niższą półkę:

1. Componon - bez S - można nabyć w rozsądnej cenie
2. 3 elementowe Schneidery - Componar, Componar C
3. 4 elementowe Schneidery - Componar S, Comparon
4. Rogonar

Jeżeli nie profi, to które z powyższych są OK, a których należy się wystrzegać, czy np lepiej kupić starszego Componona bez S, czy nowszego Componara S?
flickr.com/kal800
ostrygad
-#
Kontakt:

...z wyborem szkła do powiększania nie ma jakiejś wielkiej filozofii. Generalnie ma być jak najlepsze :)

6 elementowe 80tki pojawiają się na alle często. Nie będziesz musiał czekać miesiącami. Wstrzymał bym się na Twoim miejscu i przysadził na docelową 80tkę.

Albo jak masz ciśnienie ( czyt. ciemniową chcicę ) to chyba nie zatrzyma Cię tak błaha sprawa jak NIE 6 elementowe TOP szkło, co nie ? ;) Weź sobie jakiegoś Anareta za grosze na przeczekanie i wsjo.
kal800
-#

No to się przysadzę, 6cio elementowy TOP ma być, inaczej nie będzie ani trochę frajdy :lol: :lol: :lol:
flickr.com/kal800
ODPOWIEDZ