rozmiar kuwety
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Re: rozmiar kuwety
Zadalby sobie pytanie czy robienie odbitek 13x18 cm ma wogole sens.tomstg pisze:... robienia odbitek 13x18 ...
Tomasz
Najmniejsze jakie kiedykolwiek robilem, to 18x24 lub 20x25 cm (wymiar arkusza papieru foto). Na takiej odbitce masz dokladnie taka sama ilosc informacji jak na mniejszej, z ta roznica, ze widac tez wszystko lepiej i zdjecie jest lepsze do skanowania.
Mniejsze formaty pozytywow maja chyba sens tylko w przypadku, kiedy ktos robi kopie stykowe z negatywow wielkoformatowych.
O tak tak (!) 100% zgoda z powyzszym stwierdzeniem. Nawet spore powiekszenia z filmu 35 mm wygladaja odczuwalnie lepiej przy metodzie przewracania, a nie mieszania.m6nj pisze:Dla mnie jest błędem bo tak jak napisałeś powyżej powoduje nie powtarzalne i nie równe wołanie. Fala cieczy waha sie w momencie ustania poruszania kuwetą i w różnych miejscach różnie oddziaływuje na obraz.
pozd
JW
Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, 12:57 przez Jerzy23, łącznie zmieniany 1 raz.
jerzywierzbicki.com
ej, no nie bądź taki. szukam i szukam, i nigdzie nie widzę, żeby ktoś pisał o tym, a chętnie się dowiem.m6nj pisze:Oczywiscie że mam, ale nie mam zamiaru zawracać kijem wisły, róbcie jak uważacie, ja podzielam opinie Rossa, sextona, łukawieckiego i wielu innych, Wy możecie oczywiście się z tym niezgadzać. Jednak prawdziwa separacja średnich tonów zawsze bedzie niedoścignionym wzorcem.
no i jak wygląda to obracanie papieru w kuwecie.
no i jak to się ma do reologii?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Co mam Ci napisać... Nic trudnego, zamiast ruszać kuwetą, przewracasz w niej papier w sposób ciągły, za tą samą krawędź i w tą samą stronę. Nie wiem co masz na myśli pisząc o reologii bo to szerokie pojęcie.
Przy odrobinie wprawy mieszam 50x60 w kuwecie z Juli i papier nie jest nigdzie, nawet w minimalnym stopniu zagięty.
Polacy to uparty naród i ciężko im wytłumaczyć pewne elementarne zachodnie kryteria.
Przy odrobinie wprawy mieszam 50x60 w kuwecie z Juli i papier nie jest nigdzie, nawet w minimalnym stopniu zagięty.
Polacy to uparty naród i ciężko im wytłumaczyć pewne elementarne zachodnie kryteria.
aha, chyba czaję. w tej sposób "mieszam" papierem podczas płukania.
reologia, nauka u płynięciu. wiesz, przepływ laminarny i nie tylko.
no właśnie, zachodnie. jak Zachód długi i szeroki, większość wprowadza wywoływacz i inne ciecze w ruch unosząc brzeg kuwety, także tego.
reologia, nauka u płynięciu. wiesz, przepływ laminarny i nie tylko.
no właśnie, zachodnie. jak Zachód długi i szeroki, większość wprowadza wywoływacz i inne ciecze w ruch unosząc brzeg kuwety, także tego.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2015, 20:18 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Przewracasz tak każdą kąpiel, włącznie z selenem.
Ja piszę o muzyce Chopina, a ty o bigcycu. Skoro zachód tak miesza to mieszaj i Ty.
Ja zapłaciłem za tą wiedzę i dlatego nie widzę tutaj analogii do znanego Ci zachodu z internetu. Myśle też że nie o tych samych ludziach piszemy, a jedynie o tym samym miejscu ich urodzenia.
Ja piszę o muzyce Chopina, a ty o bigcycu. Skoro zachód tak miesza to mieszaj i Ty.
Ja zapłaciłem za tą wiedzę i dlatego nie widzę tutaj analogii do znanego Ci zachodu z internetu. Myśle też że nie o tych samych ludziach piszemy, a jedynie o tym samym miejscu ich urodzenia.
-
- -#
Ale wszytsko zdaje sie jest juz w tym internecie wyjasnione. A ze nadal pewnie sa roznice w jakosci kopii robionych przez uznanych tworcow, a statystycznym uzytkownikiem Korexu jest jedynie pewna przeslanka ze czesto te tlumaczenia niespecjalnie docieraja do wielu uzytkownikow :)sejmajnejm pisze:japierdykam, nie ma to jak w internecie się ponapinać zamiast wytłumaczyć
Zrob sobie eksperyment. Wez dobrze naswietlony i dobrze dowolany (!) negatyw zrob powiekszenie na np. Ilford Multigrade FB. wywolaj "merdajac" kuweta jak robi wiekszosc, a druga wg. tego co pisal @m6nj. Utrwal wypłucz, wysusz i spojrzyj nastepnego dnia w swietle naturalnym..
Powodzenia :)
JW
jerzywierzbicki.com
-
- -#
Ale co kaman??sejmajnejm pisze:Nie zrobię, bo nie mam możliwości. Natomiast napinki w internecie, jak prezentują tu niektórzy koledzy, są kpiną z innych użytkowników tego forum. Czasem lepiej dwa razy wytłumaczyć niż sypać kompleksami.

Przecież m6nj, wyjasnil wyzej na czym polega roznica miedzy sposobami wywolywania papieru foto, nawet podal, ktory sposob jest lepszy i dlaczego (!)
A ty piszesz, ze tu jakas napinka jest, choc sam nie mozesz sprawdzic i ze wogole drwiny z kolegow..
JW

jerzywierzbicki.com