Organizacja ciemni fotograficznej
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
W książce fotograficznej "Technika powiększania w fotografii" Tadeusza Klimeckiego znalazłem takie przepisy na kąpiele skracające czas płukania:
-125ml wody utlenionej
-15ml amoniaku
-woda do objętości 1l
-500ml wody utlenionej
-amoniak 3% 100ml
-woda do objętości 1l
W obydwóch czas kąpieli wynosi 5 min. Stosował ktoś? ile czasu należy po tej kąpieli płukać w wodzie?
-125ml wody utlenionej
-15ml amoniaku
-woda do objętości 1l
-500ml wody utlenionej
-amoniak 3% 100ml
-woda do objętości 1l
W obydwóch czas kąpieli wynosi 5 min. Stosował ktoś? ile czasu należy po tej kąpieli płukać w wodzie?
- figureliusz
- -#
Nie będę robił w tym pomiwszczeniu 1x2. Jednak zaciemnię łazienkę z wanną. A wentylacja będzie - jak to w łazience.
[ Dodano: Śro 18 Lis, 2015 ]
Ale teraz się zastanawiam... bo amoniak można kupić raczej w proszku, a w przepisie było w ml. Ma ktoś z Was może jakiś inny przepis na kąpiel przyśpieszającą płukanie?
[ Dodano: Śro 18 Lis, 2015 ]
Ale teraz się zastanawiam... bo amoniak można kupić raczej w proszku, a w przepisie było w ml. Ma ktoś z Was może jakiś inny przepis na kąpiel przyśpieszającą płukanie?
"amoniak" w proszku, to nie amoniak, tylko wodorowęglan amonu, NH4HCO3.ANALOG pisze: amoniak można kupić raczej w proszku,
"amoniak" w roztworze, to też nie amoniak, tylko roztwór zasady amonowej, tak zwana woda amoniakalna, NH3*H2O. w każdym razie o taki "amoniak" chodzi.
zaś amoniak to gaz, o wzorze NH3.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Troche bez sensu. Lepiej kupić LavaQuick od Tetenala, Hypo Cleaning Agent od Kodaka albo WashAid od Ilforda.ANALOG pisze:W książce fotograficznej "Technika powiększania w fotografii" Tadeusza Klimeckiego znalazłem takie przepisy na kąpiele skracające czas płukania:
-125ml wody utlenionej
-15ml amoniaku
-woda do objętości 1l
-500ml wody utlenionej
-amoniak 3% 100ml
-woda do objętości 1l
jerzywierzbicki.com
A jak szanowni radzą sobie z "dozowaniem" papierów? Jak dla mnie, największą upierdliwością mokrodruku (ang. wet printing) jest wyciąganie i późniejsze zabezpieczanie (przed zaświetleniem) papierów. Czy wtajemniczeni mają na to jakieś dobre, niskobudżetowe patenty?
Na papier w arkuszach zrobiłem szufladę światłoszczelną. Płyta mdf z marketu budowlanego i dwie godziny roboty. Szuflada jest podwieszona pod blat powiększalnika i mieści nawet papier 50x60. Mogę kłaść bez żadnego zabezpieczenia, ale najczęściej trzymam w foliowej kopercie.
Digi24, idź stąd eu-geniuszu marketingu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Byle nie marna sklejka pamiętamy co się stało z powiększeniami w Zachęcie...
zbytnie uproszczenie ze stanem skupienia. W temperturze np -8'C jest cieczą, ;)
A widziałem wyciek amoniaku z instalacji, gdzie amoniak przyjął formę galarety. :)
Także tego ;)
God Is A Girl