Czarno-białe slajdy metoda alternatywna
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Czarno-białe slajdy metoda alternatywna
Pierwsza próba.
pH wywoływacza caffenol-c z dodatkiem KSCN zaledwie 9 - winno być 11 ale zachowałem oryginalną recepturę, może za dużo ma robusty.
pH odbielacza (woda utleniona 10% z kwasem cytrynowym) 4,3 - winno być 2-3
czas: 20/15/20
[ Dodano: Wto 10 Lis, 2015 ]
Klisza Fotopan HL-400, na Eukobromie też wychodziła jasna mało kontrastowa. Po skanowaniu i korekcji kontrastu efekt był super. W metodzie alternatywnej najwazniejsze by wyeliminowac dichromian potasu.
pH wywoływacza caffenol-c z dodatkiem KSCN zaledwie 9 - winno być 11 ale zachowałem oryginalną recepturę, może za dużo ma robusty.
pH odbielacza (woda utleniona 10% z kwasem cytrynowym) 4,3 - winno być 2-3
czas: 20/15/20
[ Dodano: Wto 10 Lis, 2015 ]
Klisza Fotopan HL-400, na Eukobromie też wychodziła jasna mało kontrastowa. Po skanowaniu i korekcji kontrastu efekt był super. W metodzie alternatywnej najwazniejsze by wyeliminowac dichromian potasu.
- technik219
- -#
Skąd masz taki przepis? Te substancje działają inaczej.jzagaja pisze:Zamiast KSCN powinienem użyć KBr.
I takie pozostanąjzagaja pisze:Na razie rezultaty takie sobie

Nie wiem, czy wiesz, ale wywoływacze do odwrotek są "trochę" inne niż do negatywów.jzagaja pisze:Coś nie tak z caffenolem
Rozumiem, że nie używasz już proszków do prania i kostek domestosa (lub innych), a naczynia zmywasz przy użyciu piasku i popiołu, odżywiasz się własnoręcznie upolowanym w puszczy białowieskiej mięsiwem, a odziewasz się w skóry zdarte z tegoż mięsiwajzagaja pisze:Chcę się pozbyć z domu szkodliwej chemii

Lux mea lex
KSCN używałem przy pozytywowych. Już pisałem że powinienem użyć KBr. Przepisy i rezultaty z tej strony zachęciły mnie:
http://www.filmlabs.org/docs/citric-hyd ... bleach.pdf
Używam czystych chemicznie składników. Nie chodzi mi o zupełne zastąpienie tradycyjnej chemii tylko o uzyskanie innego zadowalającego efektu. Poniżej HL-400 przewołany w caffenolu-c. W światłach przebija papier (stara klisza).
http://www.filmlabs.org/docs/citric-hyd ... bleach.pdf
Używam czystych chemicznie składników. Nie chodzi mi o zupełne zastąpienie tradycyjnej chemii tylko o uzyskanie innego zadowalającego efektu. Poniżej HL-400 przewołany w caffenolu-c. W światłach przebija papier (stara klisza).
Jednak kwas cytrynowy nie stabilizuje dobrze wody utlenionej - tworzą się pecherze. Trzeba użyć octu 10%. Odbiela się ładnie. Wychodzą mi bardzo ciemne slajdy na Eukobromie z KSCN (T-max 100).
Znalazłem informację że niektórzy wlączają światło po wywołaniu, odbielają, naświetlają, zamykają koreks i wywołują ponownie.
Znalazłem informację że niektórzy wlączają światło po wywołaniu, odbielają, naświetlają, zamykają koreks i wywołują ponownie.
Zupełnie bez sensu.jzagaja pisze:Znalazłem informację że niektórzy wlączają światło po wywołaniu, odbielają, naświetlają, zamykają koreks i wywołują ponownie.
Fotochemia to nie magia, a to zdanie właśnie brzmi jak magia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Cenię eksperymentowanie, chociaż w tym przypadku póki co wygląda to na ścieżkę donikąd, ale trzymam kciuki i dawaj znać jakie efekty uzyskujesz. Może kiedyś będę miał parcie na slajdy w środku buszu i możliwość samodzielnego złożenia chemii z tego co znajdę w rzecze będzie jak znalazł ;)
Gratulacje za chęci do testowania kolejnych zestawów.
Gratulacje za chęci do testowania kolejnych zestawów.
masz parcie na jedyną słuszną prawdę objawioną.J.A. pisze:Zupełnie bez sensu.jzagaja pisze:Znalazłem informację że niektórzy wlączają światło po wywołaniu, odbielają, naświetlają, zamykają koreks i wywołują ponownie.
Fotochemia to nie magia, a to zdanie właśnie brzmi jak magia.
Dlaczego bez sensu jest zaświetlanie? Bo ty tak uważasz?
God Is A Girl
cbk, Nie zaświetlanie, tylko zamykanie koresku po tym fakcie i dalsze wywoływanie.
Poza tym nie ja tak twierdzę, tylko fotochemia. To taka nauka.
[ Dodano: Pią 13 Lis, 2015 ]
Ano nie ma. Zdradzę Ci wielką tajemnicę, to było we mgle. Więc jest za wysoki.
Poza tym nie ja tak twierdzę, tylko fotochemia. To taka nauka.
[ Dodano: Pią 13 Lis, 2015 ]
Ano nie ma. Zdradzę Ci wielką tajemnicę, to było we mgle. Więc jest za wysoki.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150