Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ja bym powiedział, że zostałeś wypuszczony z więzienia SF.aldek pisze:odkopię wątek w sprawie jednego drobnego szczegółu. Silverfast nie wspiera już na moim OS skanera mego, jestem skazany na vuescana.
A co to za różnica? Otwórz dowolny plik w Photo Shopie (lub czym podobnym, byle nie w jakimś amatorskim niby programie graficznym) i odwracaj do woli. Raz w te, raz we wte.aldek pisze:Otóż jak mam negatyw, to ten skan liniowy (nieskorygowana gamma) to ma być odwrócony, czy też nie?
Skaner widzi bity, więc nie ma czegoś takiego jak RAW. Nawet w cyfrówkach. To co widzisz na ekranie, to zawsze jest już interpretacja programowa. Wystarczy porównać efekty pracy różnych "wywoływarek" rawów pracujących na tym samym pliku.aldek pisze:W w sensie odwrócony równa się z negatywu pozytyw, czy też ma to być nieodwrócony RAW, tak jak widzi go skaner?
Nieodwrócone.aldek pisze:co za pliki do tego mierzenia gęstości wrzucić.
petelski pisze:Właśnie ta realna czułość mnie trapiDziś naświetliłem deltę 400 i Tmaxa 400 wg rady sejmajnejma Zaraz wołanie i skanowanie. Zobaczymy czy dałem radę