Problem z wyborem dalmierza.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Problem z wyborem dalmierza.
Witam wszystkich,
jestem tu nowy i na poczatek pozdrawiam wszystkich milosnikow tradycyjnej fotografii.
Przepraszam, za brak polskich znakow, ale pisze z UK i nie mam ich na swoim komputerze :)
A teraz moj problem, chce kupic pierwszy aparat dalmierzowy, na razie mam na oku "Yashica electro 35" i "Minolta CLE" ten drugi jest niestety troche za drogi :)
Chcialbym, zeby aparat posiadal elektroniczny swiatlomierz.
I tu moje pytanie czy znacie jakies w miare dobre i cenowo w granicach Yashica aparaty dalmierzowe z elektronicznym swiatlomierzem ? ( troche drozsze tez wchodza w gre)
Dzieki za pomoc
jestem tu nowy i na poczatek pozdrawiam wszystkich milosnikow tradycyjnej fotografii.
Przepraszam, za brak polskich znakow, ale pisze z UK i nie mam ich na swoim komputerze :)
A teraz moj problem, chce kupic pierwszy aparat dalmierzowy, na razie mam na oku "Yashica electro 35" i "Minolta CLE" ten drugi jest niestety troche za drogi :)
Chcialbym, zeby aparat posiadal elektroniczny swiatlomierz.
I tu moje pytanie czy znacie jakies w miare dobre i cenowo w granicach Yashica aparaty dalmierzowe z elektronicznym swiatlomierzem ? ( troche drozsze tez wchodza w gre)
Dzieki za pomoc
- figureliusz
- -#
- figureliusz
- -#
Jaśki electro szybują w sporym rozrzucie cenowym :)
Sam ostatnio miałem takie rozterki i finalnie skończyło się na Yashica Electro GS chyba, za jakieś 260 zeta.
Priorytetem dla mnie było posiadanie jasnego obiektywu (1,7) oraz preselekcji przysłony (więc odpadł np Canonnet)
500-700 to już zacny budżecik (hasło "jaki dalmierz" wielokrotnie się przewijało - sam męczyłem taki wątek :)
Sam ostatnio miałem takie rozterki i finalnie skończyło się na Yashica Electro GS chyba, za jakieś 260 zeta.
Priorytetem dla mnie było posiadanie jasnego obiektywu (1,7) oraz preselekcji przysłony (więc odpadł np Canonnet)
500-700 to już zacny budżecik (hasło "jaki dalmierz" wielokrotnie się przewijało - sam męczyłem taki wątek :)
- technik219
- -#
- technik219
- -#
- figureliusz
- -#
Doskonałe. Ostre to, mierzy właściwie, preselekcja przysłony działa. Brakuje mi czasów szybszych niż 1/500 ale przy takiej migawce nie poradzisz.adb pisze:figureliusz i jakie wrazenia i opinia na temat tej Yashica ?
Na minus - pomiar nie idzie przez obiektyw więc trzeba ręcznie na iso ustawić korektę na filtr.
Bateria 5,6v rtęciowa została zastąpiona przez zestaw pastylek, dających w sumie 6v (zmontowane w tekturkę plus sprężynka) - jak brak Ci zaufania do swoich umiejętności a'la Słodowy do Technik montuje zacne adaptery - ja byłem zbyt niecierpliwy :D
yashica electro 35 gs i gsn ma w układzie diodę Zenera, która na światłomierz podaje 5,6V, czyli że można bez obawień wkładać baterię 6v (np. 4SR44 plus sprężynka) i będzie ona dobrze mierzyć światło. prąd bezpośrednio szedł tylko na żarówkę sprawdzania baterii.
http://rbit9n.blogspot.com/2012/11/lege ... ro-35.html
co to znaczy "niewielki rozmiar"? pytam, bo niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że yashica electro 35 jest na przykład nieznacznie większa od olympusów serii OM.adb pisze:Moze dodam jeszcze, ze aparatu chce uzywac jako drugi aparat turystyczno-wycieczkowy, wiec niezawodnosc niewielki rozmiar sprzetu bedzie duzym atutem :)
http://rbit9n.blogspot.com/2012/11/lege ... ro-35.html
Ostatnio zmieniony 20 paź 2015, 23:03 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr