Tak, tak. Znam opinię p.Michała. Naprawiam u niego to i owo czasem. Pisał: "Postawił bym na Kieva 60. W odróżnieniu do P6 ma on naprawialny mechanizm przesuwu filmu i możliwość regulacji odstępówostrygad pisze:...kiedyś, podczas namiętnych rozmów telefonicznych z p. Michałem Nagovem, poruszony został temat Pentacona Sixa i jego typowych usterek. Według p. Michała , bliźniaczym korpusem przyjmującym optykę z Jeny jest Kiev 66, przy czym charakteryzuje się on znacznie mniej awaryjnym systemem transportu błony. Nie pamiętam jak z migawką, ale generalnie , p. Michał bardzo polecał do Psixowskich szkieł właśnie ten ruski korpus.
Jest jeszcze kolega "palec w nosie" aka "bokeh factory" który wyrzeźbi dla Ciebie specjalne mocowanie pod jakiegoś Japończyka.

Ale ja szukam czegoś matówką podobną jakościowo do mojej Beattie w Mamiya RB. Nic już nie jest takie samo gdy ma się do dyspozycji taki "ekran" do kadrowania.
Myślałem o Pentax 6x7 ale szkła P6 nie kryją formatu 6x7. Rozważam jeszcze Bronica SQ-Ai.