Janpol color - współpraca z Krokusem 44
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Janpol color - współpraca z Krokusem 44
Witam. Zakupiłem ostatnio za bezcen obiektyw Janpol color 80mm. Niestety nie mogę wkręcić go do Krokusa 44. Wydaje mi się, że potrzebny jest jakiś pierścień pośredni. Ale jaki? Gdzie takiego szukać?
ANALOG, nic nie jest potrzebne. On po prostu nie pasuje do tego powiększalnika.
hmpawel, 80-tka wkręcona przy pomocy pierścienia pośredniego uniemożliwi wykonanie nawet powiększenia 18x24 cm.
hmpawel, 80-tka wkręcona przy pomocy pierścienia pośredniego uniemożliwi wykonanie nawet powiększenia 18x24 cm.
Mała dygresja. jak się kupuje coś za bezcen, to potem bardzo często okazuje się, że ten bezcen to wyrzucony bezcen.ANALOG pisze:Zakupiłem ostatnio za bezcen
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tak. Jedyny sensowny.ANALOG pisze:więc ten pierścień do makrografii to jedyny spisób?
Chyba nie. Wymienne kondensory pojawiły się dopiero w 69s.ANALOG pisze:a tak z innej beczki, Krokus 66 miał trzeci, wyjmowany kondensator?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- Minolciarz1979
- -#
Janpola weź w rękę, wyjdź na otwarty teren i rzuć z całej siły pod kątem mniej więcej 45 st aby poleciał jak najdalej... Janpol to jak Maluch 126P vs Audi 80 2,3 NG (gdzie Audi to inne, zachodnie obiektywy). Kup normalny obiektyw (o ile zamierzasz naprawdę coś uzyskać pod powiekszalnikiem). Zamiast janpola mozesz wkręcić do powiększalnika taki mały słoiczek po koncentracie pomidorowym 30% - ta sama jakość...ANALOG pisze: Wysłany: Wczoraj 23:59
Ja jednak chcę się pobawić tym janpolem

PS. Tego Krokusa też wystrzel pod katem 45 st... O ile zamierzasz uzyskać jakąś rozsądna jakość pozytywu...
To kolejny maluch/syrena/polonez vs Audi 80.