Filtrowanie błon RTG i Mamogarficznych
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Filtrowanie błon RTG i Mamogarficznych
Cześć, czołem.
Pytanie do bardziej obeznanych w temacie fotografowania na błonach RTG i mammograficznych, jak wygląda sprawa z filtrami barwnymi? Wiadomo jak te emulsje działają w przypadku nieba i chmur... Bez filtracji niemal zawsze jest wypalone do cna. Stosowałem filtry połówkowe szare z systemu Cokin i dawały sobie radę, ale jednak trochę irytuje mnie fakt, że wpływa to także na naświetlenie innych obiektów wchodzących w obszar zaciemnienia filtru... Szukam dlatego rozwiązania w postaci filtra pełnego żółtego lub pomarańczowego. Może ktoś byłby skory podzielić się doświadczeniami, jak to wychodzi w praktyce?
I jeszcze jedno pytanie - błony RTG i mammo to błony ortochromatyczne, czy barwoślepe? Byłem święcie przekonany, że to jedno i to samo, ale wynalazłem ostatnio artykuł gdzie rozróżniano te dwa typy, a różnice były dosyć spore patrząc na sfotografowane wzorniki koloru.
Pytanie do bardziej obeznanych w temacie fotografowania na błonach RTG i mammograficznych, jak wygląda sprawa z filtrami barwnymi? Wiadomo jak te emulsje działają w przypadku nieba i chmur... Bez filtracji niemal zawsze jest wypalone do cna. Stosowałem filtry połówkowe szare z systemu Cokin i dawały sobie radę, ale jednak trochę irytuje mnie fakt, że wpływa to także na naświetlenie innych obiektów wchodzących w obszar zaciemnienia filtru... Szukam dlatego rozwiązania w postaci filtra pełnego żółtego lub pomarańczowego. Może ktoś byłby skory podzielić się doświadczeniami, jak to wychodzi w praktyce?
I jeszcze jedno pytanie - błony RTG i mammo to błony ortochromatyczne, czy barwoślepe? Byłem święcie przekonany, że to jedno i to samo, ale wynalazłem ostatnio artykuł gdzie rozróżniano te dwa typy, a różnice były dosyć spore patrząc na sfotografowane wzorniki koloru.
- technik219
- -#
A w Guglach nic o tym nie piszą? Podejrzewam, że barwoślepe, bo niby po co mieliby je uczulać na barwy, skoro pracują i tak w zakresie RTG? Ale sprawdź. Mieli mi przysłać dane odnośnie uczulenia spektralnego błon rentgenowskich, ale mija już drugi miesiąc od kontaktu z przedstawicielem handlowym i cisza.
Lux mea lex
- technik219
- -#
Jeśli na zdjęciu nieba z obłokami nie ma nic, to jest to materiał barwoślepy. Materiały ortochromatyczne już ukazywały niebo i obłoki - jak to widać na przykładzie Adox/Efke KB 25. Akurat ten materiał ma uczulenie pośrednie między ortochromatycznym a panchromatycznym. w latach 50-tych określane było jako uczulenie izoortochromatyczne. Nie zmienia to jednak faktu, że na czerwień i orto i to "izoorto" reagują jednakowo, czyli bardzo słabo. Jednak na niebie dzieją się już bardzo ciekawe rzeczy, czego w materiałach barwoślepych nie było.
Lux mea lex
No nie zupełnie: filmy do zdjęć rentgenowskich są najczęściej czułe przede wszystkim na światło niebieskie (np. seria XBU Fomy) lub niebieskie i zielone (np. seria XG Fomy); światło to bierze się z tzw. ekranów wzmacniających znajdujących się wewnątrz kasety - mogą być niebieskie lub zielone.technik219 pisze:…skoro pracują i tak w zakresie RTG?…
Nie wiem jak to jest w przypadku doustnych filmów stomatologicznych - kaseta z ekranem wzmacniającym nie wchodzi w rachubę…
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
- technik219
- -#
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Wstawię swoich parę groszy do tematu - z uwagi, że najczęściej fotografuję (wielkim formatem) na błonach RTG.
Oczywiście wszystkie błony RTG, to materiały ortochromatyczne. Można się nimi 'bawić' przy świetle czerwonym bez emocji związanymi z obawami zaświetlenia. Ważne jest aby długość fali źródła światła była odpowiednia, gdyż moje pierwsze próby z czerwonymi żarówkami czy filtrami, nie były udane. W końcu kupiłem na znanym portalu aukcyjnym lampę z diodą czerwoną (długość fali powyżej 600 nm) i to było to. Cudownie się upraszczają wszelkie zadania, kiedy człowiek widzi :)
Błony różnie pokazują odcienie barw, co każe wyciągnąć wniosek taki, że nie są barwo ślepe.
W sieci gdzieś znalazłem tablicę barw zarejestrowaną na błonach RTG.
Oczywiście wszystkie błony RTG, to materiały ortochromatyczne. Można się nimi 'bawić' przy świetle czerwonym bez emocji związanymi z obawami zaświetlenia. Ważne jest aby długość fali źródła światła była odpowiednia, gdyż moje pierwsze próby z czerwonymi żarówkami czy filtrami, nie były udane. W końcu kupiłem na znanym portalu aukcyjnym lampę z diodą czerwoną (długość fali powyżej 600 nm) i to było to. Cudownie się upraszczają wszelkie zadania, kiedy człowiek widzi :)
Błony różnie pokazują odcienie barw, co każe wyciągnąć wniosek taki, że nie są barwo ślepe.
W sieci gdzieś znalazłem tablicę barw zarejestrowaną na błonach RTG.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
No, nie wszystkie - zielonoczułe (XG u Fomy) są orto, zresztą tak wielu producentów je nazywa, a niebieskoczułe (XBU) nie są orto, ale tym bardziej można je obrabiać w czerwonym świetle (a także żółtym jakby ktoś chciał.ModusOperandi pisze:Oczywiście wszystkie błony RTG, to materiały ortochromatyczne.
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Bardzo możliwe, że dokładnie było tam 660 nm. Tak czy siak - długość fali czerwonej diody była poza wartością, która miała wpływ na błony.J.A. pisze:600 nm, to nie jest widmo czerwone, więc znany portal Cię oszwabił. Pewnie miało być 660nmModusOperandi pisze:W końcu kupiłem na znanym portalu aukcyjnym lampę z diodą czerwoną (długość fali powyżej 600 nm)
Fomy materiałów RTG nigdy nie próbowałem

Ostatnio zmieniony 05 sie 2015, 11:53 przez ModusOperandi, łącznie zmieniany 1 raz.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...