Rossman - slajdy i średni format

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

blazejs
-#

Rossman - slajdy i średni format

Post autor: blazejs »

Od kilku lat praktycznie nic nie robilem na filmie i nie jestem w temacie.. Akurat wybieram sie na wakacje, a w lodowce lezy jeszcze pare slajdow i negatywow kolorowych zarowno pod maly obrazek jak i sredni format. Pomyslalem, ze moze w koncu czas je wykorzystac, tylko nie wiem czy bede mial gdzie to potem wywolac. Kiedys wywolywalem slajdy (zarowno maly jak i sredni) w Rossmannie, ale nie wiem czy taka usluga jest u nich wciaz dostepna (a byla dosc przystepna cenowo).
Jesli nie, to po prostu chyba puszcze te filmy na Allegro i zabiore same cz-b + cyfre.
Zorki 4 & FED 5B & Lubitel & cyfrowo Canon
Artscape
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Najprościej, to udać się do Rossmana (wysłać żonę, kochankę) i zapytać. O ile mi wiadomo, to robią. A jak nie robią, to uważasz, że już nikt nie robi?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Usługa jest dostępna, cenowo raczej drogo.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

jac123, drogo to znaczy ile?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

J.A. pisze:Najprościej, to udać się do Rossmana (wysłać żonę, kochankę) i zapytać.
A nie lepiej zadzwonić do źródła?
77 406 31 80
Lux mea lex
Jerzy23
-#

Post autor: Jerzy23 »

A nie lepiej założyć, że sklep ze zmywaczem do paznokci, mydłem i proszkami nie jest najlepszym miejscem do wywoływania czegokolwiek? Dziś robiąc na materiałach fotograficznych, albo wywoluje się samemu, albo zleca wyspecjalizowanym laborantom. A tych ostatnich już chyba w PL nie brakuje.
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
technik219
-#

Jerzy23 pisze:A nie lepiej założyć, że sklep ze zmywaczem do paznokci, mydłem i proszkami nie jest najlepszym miejscem do wywoływania czegokolwiek?
Błąd! To nie sklep ze zmywaczami do paznokci obrabia zdjęcia. Sklep tylko podpisał umowę na usługi z firmą zewnętrzną, jaką jest CeWe Kolor. Firmą specjalizującą się w tego typu usługach, posiadającą odpowiedni sprzęt i doświadczenie. W Polsce są dwa takie zakłady: w Kędzierzynie Koźlu i Grudziądzu.
http://www.cewe.pl/
Sprawą otwartą jest jakość i staranność usług, ale z tym jest różnie - spaprać potrafią i renomowane profi-laboratoria, a zrobić idealnie może i amator w kuchni (odwrotna opcja jest tak samo możliwa).
Lux mea lex
Jerzy23
-#

technik219 pisze:
Jerzy23 pisze:A nie lepiej założyć, że sklep ze zmywaczem do paznokci, mydłem i proszkami nie jest najlepszym miejscem do wywoływania czegokolwiek?
Błąd! To nie sklep ze zmywaczami do paznokci obrabia zdjęcia. Sklep tylko podpisał umowę na usługi z firmą zewnętrzną, jaką jest CeWe Kolor. Firmą specjalizującą się w tego typu usługach, posiadającą odpowiedni sprzęt i doświadczenie. W Polsce są dwa takie zakłady: w Kędzierzynie Koźlu i Grudziądzu.
http://www.cewe.pl/
Sprawą otwartą jest jakość i staranność usług, ale z tym jest różnie - spaprać potrafią i renomowane profi-laboratoria, a zrobić idealnie może i amator w kuchni (odwrotna opcja jest tak samo możliwa).
Ja wychodze z założenia, że drogeria która chce wywoływać filmy nastawia się na kompletnych amatorów i liczy na zminimalizowanie kosztów obróbki i maksymalizacji zysków z takiej usługi. Tak wiec pozostaję przy swojej opinii, że lepiej korzystać z dobrych labolatoriów bo statystycznie wieksza szansa, że to będzie lepiej zrobione niż w amatorskim zakładzie usługowym.
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
technik219
-#

Rozumiem ;-) Są klienci, którym nie wypada kupować w Biedronce.
Lux mea lex
Jerzy23
-#

technik219 pisze:Rozumiem ;-) Są klienci, którym nie wypada kupować w Biedronce.

To pomieszanie pojęć. :)

Marchewka w biedronce jest taka sama jak w droższym sklepie. Podobnie zmywacz do paznokci w Rossmanie bedzie taki sam jak w klasowej perfumerii.

Ale wywołanie filmów to dość złożony proces. Czystość urządzeń, świeżość chemii i wiele innych czynników wpływają na wynik końcowy. Ja nigdy nie oddałbym do amatorskiego labu żadnych filmów do C41 czy E6.
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
technik219
-#

Jerzy23 pisze:Podobnie zmywacz do paznokci w Rossmanie bedzie taki sam jak w klasowej perfumerii.
Powiedz to mojej córce :mrgreen:
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

technik219 pisze:A nie lepiej zadzwonić do źródła?
77 406 31 80
Trzeba je znać. Poza tym to zbędna fatyga, a matki, żony i kochanki tam chodzą, więc... ;-)
Jerzy23 pisze:Ja wychodze z założenia, że drogeria która chce wywoływać filmy nastawia się na kompletnych amatorów
Błędne założenie. Oni nie chcą wywoływać filmów. Jest to jedno ze źródeł napływu gotówki, u którego podstaw było to, że onegdaj ludzie w cywilizowanym świecie, nie szukali specjalistów, tylko specjaliści szukali ich. W naszym pięknym kraju nad Vistulą, nie było tej tradycji, bo nie było rynku i poszukiwania klienta, tylko klient szukał towaru, czy usługodawcy i tak nam zostało. :-P
Jerzy23
-#

J.A. pisze: ...

Błędne założenie. Oni nie chcą wywoływać filmów. Jest to jedno ze źródeł napływu gotówki, u którego podstaw było to, że onegdaj ludzie w cywilizowanym świecie, nie szukali specjalistów, tylko specjaliści szukali ich. W naszym pięknym kraju nad Vistulą, nie było tej tradycji, bo nie było rynku i poszukiwania klienta, tylko klient szukał towaru, czy usługodawcy i tak nam zostało. :-P
No to personalizujemy problem. :)

J.A czy jadąc na sesje zdjęciową w obcym kraju, gdzie masz 100% pewność że powrót i powtórzenie ujęć jest niemożliwe, dałbyś swoje filmy do wywołania w Rossmanie bądź w innej instytucji znanej z tego, że nie zajmuje się profesionalną obróbką materiałów fotograficznych?

Zakładając oczywiście, że sam nie zajmujesz się procesami wywołania materiałów barwnych.
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Oczywiście, że nie. Ale to jest pierwsza i oczywista odpowiedź. Oczywista z powodu niżej.

A teraz wyobraź sobie, że usługę obróbki filmów dla Rossmana zaczyna świadczyć najlepsze w świecie laboratorium foto. To wtedy co?

To nie Rossman wywołuje te filmy, Tylko CeWe. I do Rossmana nie oddam właśnie z powodu CeWe, a nie Rossmana.

W Biedronce kupuję tylko jeden artykuł - J. A. Baczewski - najlepsza wódka jaką piłem. :-P
A kupuję ją nie dla tego, że robi ją Geronimo, tylko właśnie Baczewski.
Jerzy23
-#

Przy masowej obróbce wielu filmów, naswietlanych jak popadnie przez przypadkowych ludzi w przypadkowych sytuacjach i miejscach, żadne labolatorium nie jest wstanie uzyskać dobrych wyników. Jeśli jedno z najlepszych labolatoriów świata ( np. Philippe Gassmann) zdecydowalo by się na współpracę z Rossmanem to by znaczyło, że nie jest jednym z najlepszych labolatoriów. :)

A ja w biedronce kupuje francuskie białe wino. Nie dlatego że robi je Biedronka, tylko winnice w Sauternes :)
jerzywierzbicki.com
ODPOWIEDZ