Problem z Porst Compact Reflex SP

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

etanol
-#

Problem z Porst Compact Reflex SP

Post autor: etanol »

Hej,
problem dotyczy gumy, która uszczelnia styk tylnej klapy z korpusem - jest założona oczywiście na całym obwodzie tylnej klapy. Chodzi o to, że guma uległa jakiemuś dziwnemu procesowi, w którym rozpada się na malutkie czarne kawałeczki, a kawałeczki te są lepkie i bardzo brudzące. Praktycznie każde otwarcie obudowy kończy się bardzo trudno usuwalnym zabrudzeniem ubrania, rąk i w ogóle wszystkiego dokoła.
Ta guma nie parcieje normalnie. Jak sądzę jest to oryginalny japoński produkt, bo kiedy nabyłem aparat nic nie wskazywało na obce ingerencje, a nawet miał oryginalne japońskie pastylki.
Pytanie czy ktoś też miał taki problem i jak sobie z tym poradził. Jak myślę pewnie trzeba to z aptekarską dokładnością wyskrobać i założyć jakąś nową gąbkę. Ktoś to może robił, albo zlecał gdzieś?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Wyskrobać wykałaczką lub plastikową szpatułką. Pozostałości usunąć benzyną ekstrakcyjną (do nabycia na stacjach paliw. Raczej nie polecam specyfików ze sklepów z farbami, które też są nazywane "benzyną ekstrakcyjną", może być benzyna do zapalniczek np. Ronsonoil, ale nie Zippo, bo ta jest tłusta ). Z podkładki gąbczastej pod mysz (kiedyś powszechnie stosowane gąbczaste podkładki ciemno szare lub czarne) należy wyciąć przy linijce ostrym nożem do tapet lub żyletką paski o szerokości odpowiadającej szczelinie i odpowiednio je przyciąć na grubość. Wkleić w szczelinę butaprenem lub klejem szewskim według instrukcji kleju. Cała robota nie powinna zająć więcej niż 1-1,5 godziny.
Lux mea lex
shredderr
-#

Post autor: shredderr »

Mam dokładnie taki sam problem z uszczelnieniem w Minolcie XE-1. Dziękuję za podpowiedź rozwiązania:D
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Post autor: jac123 »

To można rzec normalny proces starzenia się tej gumy. Ja robię to wykałaczką, następnie czyszczę spirytusem.
etanol
-#

Post autor: etanol »

technik219, wielkie dzięki. Akurat chemię do aparatów mam czystą, taką jak trzeba. Muszę teraz jeszcze znaleźć podkładkę pod mysz, miałem ich mnóstwo i konsekwentnie wyrzucałem bo to taki przeżytek.
Jak widać ta guma była obliczona na mniej niż 30 lat; żeby zobaczyć jak zachowa się podkładka wrócimy do wątku za kolejne 30 lat :)
ODPOWIEDZ