Gwóźdź do trumny
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- technik219
- -#
Spoko, nadejdą jeszcze piękne czasy dagerotypowania, kolodionowania, gumowania. Za kilka lat zawiążemy spółkę. Będziemy papierową taśmę smarować azotanem srebra i rozsyłać klientom w małych aparacikach, a naszym hasłem będzie: "naciśnij guzik, my zrobimy resztę". Historia zatoczy koło, a my (przynajmniej niektórzy z nas), staniemy na czele zmian. Historia daje nam szansę! Patrzmy w jasną przyszłość z ufnością!
Pamiętam jak mistrz mój Apolinary Matuszewski zwykł mawiać, kiedy jakiś malkontent pytał go po co ma się uczyć technologii materiałów światłoczułych, skoro można je kupić w sklepie i nie musi ich sam robić. "Po to, odpowiadał mistrz, że jak boss na saksach pokaże ci wyblakły czarno-biały obrazek na tekturce, a ty powiesz, że wiesz jak takie coś zrobić, to dołoży ci parę centów do godzinówki". Jakże prorocze to były słowa! Nie rozpaczajmy więc, Koleżanki i Koledzy! Zaczyna się nasza epoka! Genialna epoka!
Pamiętam jak mistrz mój Apolinary Matuszewski zwykł mawiać, kiedy jakiś malkontent pytał go po co ma się uczyć technologii materiałów światłoczułych, skoro można je kupić w sklepie i nie musi ich sam robić. "Po to, odpowiadał mistrz, że jak boss na saksach pokaże ci wyblakły czarno-biały obrazek na tekturce, a ty powiesz, że wiesz jak takie coś zrobić, to dołoży ci parę centów do godzinówki". Jakże prorocze to były słowa! Nie rozpaczajmy więc, Koleżanki i Koledzy! Zaczyna się nasza epoka! Genialna epoka!
Lux mea lex
-
- -#
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt: