Ilford Multigrade FB w roli

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

J.A. pisze:Wg. tego co czytałem ostatnio na forum, to Fomę mozna już obrabiać przy świetle pomarańczowym/bursztynowym.
Na opakowaniach papierów Rollei , a jak wiadomo w środku jest Foma pisze wyraźnie .
Czerwone , nie zielone , nie pomarańczowe , itd itp

Czerwone !!!!

Ja używam Fomę i po testach wywaliłem Filtr Ilforda do multugrade i wstawiłem Czerwony ,

Test wyszedł najlepiej przy czerwonym .

Chociaż jak wiadomo , jak potrzymac papier odpowiednio długo to każdy zaświetli
ju_87
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

junkers_ju-87 pisze:Na opakowaniach papierów Rollei , a jak wiadomo w środku jest Foma pisze wyraźnie .
Czerwone , nie zielone , nie pomarańczowe , itd itp

Czerwone !!!!
Zgoda. Problem polega na tym, że w nowej dokumentacji Fomy już nie ma czerwone, a papiery nowe nie wymagają czerwonego, tylko nie wiadomo, które są nowe.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

j.w. mam fomatone MG classic 542-II z nowego wypustu, na ulotce stoi jak wół, że można obrabiać przy pomarańczowym oświetleniu i faktycznie można, sprawdzałem organoleptycznie. z tego co wiem fomabrom variant III i IV z nowych wypustów też można obrabiać przy pomarańczowym.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Może ktoś napisze coś o porównaniu nowszej wersji Clasic do starszej Fiber? Baaardzo ładnie proszę bo nie wiem czy wykupywać starą póki jest ;-)
ODPOWIEDZ