Rollei RPX 400 120 w Rodinal- ktoś ma pomysł?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

ASA 250 po to by odzyskać cienie. Normalna sprawa: prześwietlasz, niedowołujesz i masz niższy kontrast ze szczegółami w cieniach. Jak chcesz wyższy kontrast i cienie, które można kroić nożem to niedoświetlasz i przewołujesz. W tym przypadku, na podstawie zmarnowanych kilku rolek Rollaja mogę zasugerować pozostawienie czasu 22 min. bo Rodinal nie powoduje spustoszenia świateł (nawet przy przewołaniu). Jak wcześniej zaznaczyłem, takie kontrasty, jak pokazałeś na przykładach, nie cieszą mnie, bynajmniej. Wolę negatyw wyrównany, dlatego naświetlam na 250 ASA. Nie skracam przy tym czasu wywoływania, bo zyskując cienie nie tracę świateł (uwaga o Rodinalu w poprzednim zdaniu).
To dla Rodinalu. Gdybym stosował D76 lub Xtol to naświetlając na 250 ASA musiałbym nieco skrócić czas wywoływania, bo razem z cieniami wzrosłaby gęstość świateł. Zrobiłem kilka rolek w D76 i Xtolu, i stwierdziłem, że przy naświetleniu na 400 ASA w światłach jest dobrze, ale w cieniach fatalnie, czyli jak na zdjęciu nr 1. Jak jest to wymarzony dla Ciebie efekt, to wypróbuj. Dla mnie to tragedia, więc opracowałem metodę: Rodinal/250 ASA/22 min.

[ Dodano: Nie 21 Cze, 2015 ]
Cały czas mówimy o Rollei Retro 400S. Pytałeś o RPX 400 - na nim nie "robiłem" więc nie wiem.
Lux mea lex
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Wiem, nie mam zbytnich nadziei do RPX- na przykładach z neta w ogóle mnie nie zachwycił. Ktoś wie jak nowe Retro 400`ki spisują się w stosunku do poprzedników- niby różnica niewielka ale czy warto dopłacać? http://allegro.pl/film-negatyw-rollei-r ... 98562.html
Awatar użytkownika
outi
-#
Kontakt:

Rollei RPX 400 120 w Rodinal- ktoś ma pomysł?

Post autor: outi »

Ktoś robił może RPX 400 w N-10? (aka hydrofen)
ODPOWIEDZ