Ilford Multigrade FB w roli
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ilford Multigrade FB w roli
Witam.
To mój pierwszy post na forum, wiec chciałbym się przy okazji przywitać. Nazywam się Jerzy Wierzbicki i fotografią zajmuję się już ponad 20 lat. Ciemnię mam do dziś czynną i stałą w mieszaniu. Obecnie opracowywuję spory materiał na ewentualna wystawę. Wszystkie odbitki finalne chcę zrobić tradycyjnie na papierach FB.
Mam pytanie. Czy gdzieś w PL, ewentualnie w Niemczech, można kupić tytułowy papier Ilforda w roli o szerokości przynajmniej 1 metra?
Będę wdzięczny za pomoc.
To mój pierwszy post na forum, wiec chciałbym się przy okazji przywitać. Nazywam się Jerzy Wierzbicki i fotografią zajmuję się już ponad 20 lat. Ciemnię mam do dziś czynną i stałą w mieszaniu. Obecnie opracowywuję spory materiał na ewentualna wystawę. Wszystkie odbitki finalne chcę zrobić tradycyjnie na papierach FB.
Mam pytanie. Czy gdzieś w PL, ewentualnie w Niemczech, można kupić tytułowy papier Ilforda w roli o szerokości przynajmniej 1 metra?
Będę wdzięczny za pomoc.
jerzywierzbicki.com
"Z półki" prawdopodobnie będzie ciężko, ale jako dostępny na zamówienie jak najbardziej występuje, przynajmniej w ofercie. Np. w AFV są:
PAPIER ILFORD MULTIGRADE IV FB CLASSIC GLOSS 127X30 MGFB.1K
PAPIER ILFORD MULTIGRADE IV FB CLASSIC MATT 127X30 MGFB.5K
PAPIER ILFORD MULTIGRADE IV FB CLASSIC MATT 106,7X30 MGFB.5K
Bardzo dziękuję na namiar. Zaraz pisze mejla z pytaniem o dostępność.piday pisze:"Z półki" prawdopodobnie będzie ciężko, ale jako dostępny na zamówienie jak najbardziej występuje, przynajmniej w ofercie. Np. w AFV są:
jerzywierzbicki.com
Niemcy to np www.fotoimpex.de - sklep internetowy, ale też sklep stacjonarny w centrum Berlina, dostępność fizyczną produktów można sprawdzić na stronach sklepu. Wysyłkowo jest również www.macodirect.de i www.nordfoto.de.
Adoxa zupelnie nie znam. Lata temu pracowałem głównie na Polymaxie Fine Art, ale zdaje się, że Kodak już zaprzestał produkcji tego papieru. Migracja na Ilforda MG FB wydaje mi się naturalna. wystawa będzie miała około 25-28 fotografii w formacie 40x50 (oprawa 60x70) plus 5-7 zdjęć w formacie 90x120 cm oprawione w ramy bez passe-partout.
Taki jest plan. :)
Taki jest plan. :)
jerzywierzbicki.com
W pierwszej kolejności zapytam o dostępność w PL. Tu wolę wydawać pieniądze. Jeśli z jakiś przyczyn kupno papieru będzie niemożliwe to zacznę szukać za granicą.
mam w pracowni dwie napoczęte rolki 8 letniego papieru Tetenal w roli. Papier niestety jest delikatnie zadymiony po tak długim czasie i nie nadaje się na powiększenia wystawowe.
JW
ad rem.
A co sądzicie o barytowej Fomie wielogradacyjnej? Cena sporo niższa niż Ilford. No i z dostępnością jakby lepiej.
mam w pracowni dwie napoczęte rolki 8 letniego papieru Tetenal w roli. Papier niestety jest delikatnie zadymiony po tak długim czasie i nie nadaje się na powiększenia wystawowe.
JW
ad rem.
A co sądzicie o barytowej Fomie wielogradacyjnej? Cena sporo niższa niż Ilford. No i z dostępnością jakby lepiej.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2015, 09:21 przez Jerzy23, łącznie zmieniany 1 raz.
jerzywierzbicki.com