Kiev 88
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- krzysiek413
- -#
Kiev 88
Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym właścicielem aparatu Kiev 88.
Dopiero od niedawna zacząłem intensywnie robić zdjęcia i... pojawiły się problemy.
Pewnie wynikają one z nieszczelności magazynków(kaset) lub czegoś z migawką.
Czy mam racje?
oto przykłady:
1. https://www.dropbox.com/s/sc0ccljf7704f ... 0.JPG?dl=0
Tutaj chyba klatka jest nierówno naświetlona- przysłona do regulacji?
2. https://www.dropbox.com/s/c0ufxgskhnm5v ... 0.JPG?dl=0
Tutaj chyba światło dostało się przez szczelinę z blaszką.
3. https://www.dropbox.com/s/40atsg6rnjcwg ... 2.JPG?dl=0
Tutaj chyba światło naświetliło film przez jakąś nieszczelność w kominku...
Co począć z takimi bublami? Zostawic czy oddać do magika aby ustawił i doszczelnił?
Dopiero od niedawna zacząłem intensywnie robić zdjęcia i... pojawiły się problemy.
Pewnie wynikają one z nieszczelności magazynków(kaset) lub czegoś z migawką.
Czy mam racje?
oto przykłady:
1. https://www.dropbox.com/s/sc0ccljf7704f ... 0.JPG?dl=0
Tutaj chyba klatka jest nierówno naświetlona- przysłona do regulacji?
2. https://www.dropbox.com/s/c0ufxgskhnm5v ... 0.JPG?dl=0
Tutaj chyba światło dostało się przez szczelinę z blaszką.
3. https://www.dropbox.com/s/40atsg6rnjcwg ... 2.JPG?dl=0
Tutaj chyba światło naświetliło film przez jakąś nieszczelność w kominku...
Co począć z takimi bublami? Zostawic czy oddać do magika aby ustawił i doszczelnił?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2015, 20:29 przez krzysiek413, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysiek413
- -#
- krzysiek413
- -#
Oddać do naprawy.krzysiek413 pisze:Jakieś pomysły na rozwiązanie mojego problemu.
Z jednej strony masz uszkodzony sprzęt i zadajesz pytanie co z nim zrobić. To oczywiste. Jak coś jest zepsute to się naprawia. Skoro nie dopuszczasz innej alternatywy, to jakiej odpowiedzi oczekiwałeś? Magicznych zaklęć?krzysiek413 pisze:Pomińmy proszę temat tego czy się opłaca czy nie. Dla mnie ten aparat ma wartość sentymentalną i chce robić nim zdjęcia.
Z drugiej strony piszesz, że niedawno stałeś się jego posiadaczem, skąd więc sentyment? No i czy szczęśliwym? Mam wątpliwości.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Poza tym, jak masz sentyment, to go postaw na półce. I nie oszukujmy się - ruski sprzęt nadaje się głównie do tego (chociaż trzeba uważać, bo ciężki). W Hasselu w takim przypadku można wymienić w środku okleiny, czy też uszczelki. W kievie pewnie też. Co nie zmienia faktu, że i tak bym kupił coś bardziej niezawodnego;-)
- krzysiek413
- -#
Tak, myślałem że jest jakieś magiczne zaklęcie albo inne czary które pozwolą mi takie uszczelnienie wykonać samodzielnie. Jak nie, no to trudno- oddam do naprawy.J.A. pisze:Oddać do naprawy.krzysiek413 pisze:Jakieś pomysły na rozwiązanie mojego problemu.Z jednej strony masz uszkodzony sprzęt i zadajesz pytanie co z nim zrobić. To oczywiste. Jak coś jest zepsute to się naprawia. Skoro nie dopuszczasz innej alternatywy, to jakiej odpowiedzi oczekiwałeś? Magicznych zaklęć?krzysiek413 pisze:Pomińmy proszę temat tego czy się opłaca czy nie. Dla mnie ten aparat ma wartość sentymentalną i chce robić nim zdjęcia.
Z drugiej strony piszesz, że niedawno stałeś się jego posiadaczem, skąd więc sentyment? No i czy szczęśliwym? Mam wątpliwości.
Dokładnie, mam go od niedawna i mam do niego sentyment. Dziwne? Może i tak ale nie Tobie oceniać. Czy jestem z niego szczęśliwy- oczywiście że tak bo to nie sprzęt czyni fotografa- chyba o tym zapomniałeś kolego.
Miburo- dzięki za odpowiedź.
Zepsuty sprzęt czyni Cię szczęśliwym?
Sprzęt nie czyni fotografa, ale fotograf bez sprzętu nie istnieje.
To wymień zepsuty i psujący się sprzęt, na coś co uczyni Cię szczęśliwym fotografem.krzysiek413 pisze:Czy jestem z niego szczęśliwy- oczywiście że tak bo to nie sprzęt czyni fotografa- chyba o tym zapomniałeś kolego.
Sprzęt nie czyni fotografa, ale fotograf bez sprzętu nie istnieje.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
tu pewien przystojny Włoch pokazuje, jak wymienić uszczelnienie od strony szybra: https://www.youtube.com/watch?v=L25IFVf7apw
w przypadku uszczelnienia od strony klapki, drzwiczek, czy co tam jest należy postępować tak, jak w przypadku aparatów małoobrazkowych.
w przypadku uszczelnienia od strony klapki, drzwiczek, czy co tam jest należy postępować tak, jak w przypadku aparatów małoobrazkowych.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
jakby go ostrzyc i ogolić, byłby przystojniejszy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
- technik219
- -#
J.A. zakładasz, że Miburo i rbit9n podobają się kobiety. Zapewniam Cię J.A. że nie ma nic fajniejszego niż męska, szorstka przyjaźń. Zapytasz zapewne dlaczego "szorstka"? "Szorstka" dlatego, bo twardziele się nie golą 
A dlaczego mężczyźni się nie golą? Tu są trzy wersje:
Wersja soft: bo artyści się nie golą.
Wersja hard: bo twardziele się nie golą. *)
Wersja mistyczna: bo Talmud zabrania dotykania ciała ostrzem. **)
Teraz konieczne uwagi dodatkowe.
*) Rozpoznanie czy mamy do czynienia z "twardzielem" czy "mistykiem" może się wydawać stosunkowo trudne. Należy jednak mieć na uwadze, że twardziele nie jedzą miodu a żują pszczoły, co kwestię rozpoznania znacznie ułatwia. Jeśłi, bowiem, nieogolony osobnik niczego nie żuje, to oznacza to, że należy do kategorii
**) mistyków. Czy w związku z tym należy domniemywać, że mamy do czynienia z osobnikiem "starozakonnym"? Zdecydowanie nie, albowiem wystarczyć nam musi świadomość, że Talmud to jakieś trzy tysiące lat tradycji więcej i na pewno coś w tym jest, że tego lub tamtego zabrania.
I TO BY BYŁO NA TYLE.
[ Dodano: Pią 29 Maj, 2015 ]
Nie dodałem żadnych uwag odnośnie kategorii "artyści", ale to tylko z tego powodu, że "koń jaki jest, każdy widzi".

A dlaczego mężczyźni się nie golą? Tu są trzy wersje:
Wersja soft: bo artyści się nie golą.
Wersja hard: bo twardziele się nie golą. *)
Wersja mistyczna: bo Talmud zabrania dotykania ciała ostrzem. **)
Teraz konieczne uwagi dodatkowe.
*) Rozpoznanie czy mamy do czynienia z "twardzielem" czy "mistykiem" może się wydawać stosunkowo trudne. Należy jednak mieć na uwadze, że twardziele nie jedzą miodu a żują pszczoły, co kwestię rozpoznania znacznie ułatwia. Jeśłi, bowiem, nieogolony osobnik niczego nie żuje, to oznacza to, że należy do kategorii
**) mistyków. Czy w związku z tym należy domniemywać, że mamy do czynienia z osobnikiem "starozakonnym"? Zdecydowanie nie, albowiem wystarczyć nam musi świadomość, że Talmud to jakieś trzy tysiące lat tradycji więcej i na pewno coś w tym jest, że tego lub tamtego zabrania.
I TO BY BYŁO NA TYLE.

[ Dodano: Pią 29 Maj, 2015 ]
Nie dodałem żadnych uwag odnośnie kategorii "artyści", ale to tylko z tego powodu, że "koń jaki jest, każdy widzi".

Lux mea lex