zagazowywanie butelek z chemią

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

Przy okazji wątku. Używam Protectna Tetenala od dłuższego czasu. W instrukcji na opakowaniu jest napisane żeby nie używać w pozycji odwróconej (upside-down - zaworem do dołu). Używając go zaworem do góry ciśnienie jest niskie i wydaje mi się jak gdybym wypuszczał tylko gaz który ma "wypychać" to co jest właściwą zawartością puszki. Nauczony wcześniejszym doświadczeniem używania gazu z zapalniczek robię to niezgodnie z instrukcją (czyli zaworem do dołu) i mam ciśnienie które pozwala wypchać powietrze z butli. Nie kumam czy ja źle rozumiem opis używania czy coś tam jest pokręcone :)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Ależ tu właśnie o ten gaz chodzi. Gaz zawarty w pojemniku (butan, wedle wszelkich dostępnych danych) jest cięższy od wypełniającego butelkę z chemią powietrza i skutecznie je wypiera. Odwracając pojemnik z gazem "do góry nogami" wtłaczasz do butelki z chemią ten sam gaz tyle, że w płynie. Wydaje Ci się, że wydostaje się pod większym ciśnieniem, ponieważ w chwili wydostania się z pojemnika gwałtownie przechodzi w stan gazowy, rozpręża się.
Jak chcesz, możesz odwracać pojemnik z gazem, ale wystarczy ci go na krócej i łatwo możesz się poparzyć takim rozprężanym gazem, jeśli kapnie Ci na rękę, palec czy inną odkrytą część ciała. Zaprawdę, powiadam Ci, nie ma potrzeby zagazowywania poprzez odwracanie pojemnika z gazem dnem do góry.

[ Dodano: Wto 12 Maj, 2015 ]
Toskania... uczta dla oczu. Dalej jeszcze nie oglądałem, ale spodziewam się, spodziewam :-)
Lux mea lex
ODPOWIEDZ