Dobry rzutnik - prośba o porady
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Dobry rzutnik - prośba o porady
Hej,
czym się kierować przy wyborze rzutnika? Myślę o zakupie docelowo dwóch rzutników- na 6x6(6x4.5 też obsłuży?) i 35mm. Może ktoś podrzuci jakieś porady by samemu nie błądzić- w internecie nie mogę znaleźć żadnych wskazówek.
Pozdrawiam
JM
czym się kierować przy wyborze rzutnika? Myślę o zakupie docelowo dwóch rzutników- na 6x6(6x4.5 też obsłuży?) i 35mm. Może ktoś podrzuci jakieś porady by samemu nie błądzić- w internecie nie mogę znaleźć żadnych wskazówek.
Pozdrawiam
JM
Re: Dobry rzutnik - prośba o porady
Najważniejszy obiektyw. Na 35mm ceniony jest Colorplan. Tym bardziej gdy nie masz ramek z maską trzymającą sztywno klatkę. Chyba model Colorplan CF jest specjalizowany do takich słabszych ramek, bo ma większą "głębię ostrości", która oddaje ostro wybrzuszone slajdy.Jasiek Matacz pisze:Hej,
czym się kierować przy wyborze rzutnika? Myślę o zakupie docelowo dwóch rzutników- na 6x6(6x4.5 też obsłuży?) i 35mm. Może ktoś podrzuci jakieś porady by samemu nie błądzić- w internecie nie mogę znaleźć żadnych wskazówek
tutaj coś w temacie topics11/jaki-rzutnik-do-slajdow-vt1017.htm
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
- morotegari
- -#
Jeśli chodzi o 35mm, to powinien:
- obsługiwać wszystkie typy ramek,
- mieć AF,
- mieć pilota (najlepiej bezprzewodowego),
- dobry obiektyw (warto zastanowić się nad zoomami),
- dobrze, jakby miał żarówkę 250W.
Przez moje ręce przeszło już wiele rzutników (gdyby Kolega był zainteresowany jakimś modelem, zapraszam na PW). Polecam Leitz, Kindermann, fajne też są Kodaki Carousel. Z tańszych i prostszych Rollei P35 (i jego odmiany)- nie do zajechania.
- obsługiwać wszystkie typy ramek,
- mieć AF,
- mieć pilota (najlepiej bezprzewodowego),
- dobry obiektyw (warto zastanowić się nad zoomami),
- dobrze, jakby miał żarówkę 250W.
Przez moje ręce przeszło już wiele rzutników (gdyby Kolega był zainteresowany jakimś modelem, zapraszam na PW). Polecam Leitz, Kindermann, fajne też są Kodaki Carousel. Z tańszych i prostszych Rollei P35 (i jego odmiany)- nie do zajechania.
-
- -#
To są sprzeczności. Zoom to nie jest dobry obiektyw.morotegari pisze:- dobry obiektyw (warto zastanowić się nad zoomami),
Znacznie ważniejsze od obsługi wszystkich typów ramek.morotegari pisze:- dobrze, jakby miał żarówkę 250W.
Olej wszystkie typy, nie będziesz kupował raz takich, raz siakich. Najstarszy system i najbardziej popularny, taki sam jak w polskich Diapolach i Krokusach.Jasiek Matacz pisze:- Ile mamy rodzajów ramek na slajdy bym wiedział czy obsługuje wszystkie?
Obsługa wielu rodzajów ma znaczenie przy magazynkach, bo tak naprawdę to o nie chodzi. I ma znaczenie tylko gdy udostępniasz rzutnik innym na pokazie. Po to by nie przekładać ramek z magazynków.
To co o innych produktach made in CCCP.Jasiek Matacz pisze:- Co myślicie o wynalazkach w stylu Kiev 66 Universal który obsługuje mały i średni format na raz?
Ale w przypadku średniego formatu możesz stanąć przed dylematem Kiev, albo nic, bo i ceny są odjechane i dostępność mizerna
Tak,Jasiek Matacz pisze:-Czy rzutnik do 6x6 obsłuży również 6x4.5?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- morotegari
- -#
Z tymi ramkami to bym się kłócił.
Używam różnych rodzajów ramek- czyli tych, które udało mi się kupić tanio na allegro
Po co się ograniczać tylko do standardowych grubych ramek, które dodatkowo są najmniej fajne.
A obiektywy typu zoom są bardzo wygodne, bo można dostosować rozmiar wyświetlanego obrazu do rozmiarów ekranu. A taki zoom np. Kodaka wcale złego obrazu nie daje
Z ciekawości porównam zooma Kodaka z Colorplanem. Przepaści pomiędzy nimi bym się nie spodziewał...
Jakiś czas temu miałem na sprzedaż takie cacko:
topics13/s-rzutnik-kindermann-silent-25 ... t10522.htm
Jest już sprzedany, ale rozejrzyj się po tablicach, ebayach- można trafić czasem świetny sprzęt dość tanio.
Używam różnych rodzajów ramek- czyli tych, które udało mi się kupić tanio na allegro

Po co się ograniczać tylko do standardowych grubych ramek, które dodatkowo są najmniej fajne.
A obiektywy typu zoom są bardzo wygodne, bo można dostosować rozmiar wyświetlanego obrazu do rozmiarów ekranu. A taki zoom np. Kodaka wcale złego obrazu nie daje

Z ciekawości porównam zooma Kodaka z Colorplanem. Przepaści pomiędzy nimi bym się nie spodziewał...
Jakiś czas temu miałem na sprzedaż takie cacko:
topics13/s-rzutnik-kindermann-silent-25 ... t10522.htm
Jest już sprzedany, ale rozejrzyj się po tablicach, ebayach- można trafić czasem świetny sprzęt dość tanio.
Przecież nie chodzi o ramki, tylko magazynki. A te kupić bardzo łatwo.morotegari pisze:Z tymi ramkami to bym się kłócił.
A co w nich jest nie fajnego? Jak kupujesz fotonwski lub poradziecki szajs, to oczywiście, że nie są fajne. Ja używam tylko GePe 3 i 2,3 mm, AN. Nie ma lepszych ramek.morotegari pisze:Po co się ograniczać tylko do standardowych grubych ramek, które dodatkowo są najmniej fajne.
To ma znaczenie tylko w sytuacjach gdy chodzimy z prezentacjami w różne miejsca.morotegari pisze:A obiektywy typu zoom są bardzo wygodne, bo można dostosować rozmiar wyświetlanego obrazu do rozmiarów ekranu.
Gdy robimy stałe miejsce pokazu w pokoju, nie ma to żadnego znaczenia.
-
- -#
Do pokazu będę miał stałe miejsce, właśnie przez twoją ofertę zacząłem myśleć o rzutniku
Wyjaśnijcie mi moi kochani gdzie jest haczyk(może w obsługiwanych ramkach?): http://allegro.pl/rzutnik-do-slajdow-ki ... 94121.html ma af, 250W żarówkę, jak dobrze widzę to i jasny, stałoogniskowy obiektyw, pilota(na kablu ale czy to ważne)? Czy warto w takim razie dopłacać do konstrukcji za 200-300zł tak
ich jak:
- http://allegro.pl/rzutnik-slajdow-zett- ... 07627.html
- http://allegro.pl/rzutnik-braun-paximat ... 57461.html
- http://allegro.pl/rzutnik-braun-5025-af ... 61034.html
I do którego z nich pasowały by ramki/magazynki od starego polskiego Diapola? Bo znajomy mówi że rzutnik zaginął w boju ale ramek/magazynków ma od ciula...

Wyjaśnijcie mi moi kochani gdzie jest haczyk(może w obsługiwanych ramkach?): http://allegro.pl/rzutnik-do-slajdow-ki ... 94121.html ma af, 250W żarówkę, jak dobrze widzę to i jasny, stałoogniskowy obiektyw, pilota(na kablu ale czy to ważne)? Czy warto w takim razie dopłacać do konstrukcji za 200-300zł tak
ich jak:
- http://allegro.pl/rzutnik-slajdow-zett- ... 07627.html
- http://allegro.pl/rzutnik-braun-paximat ... 57461.html
- http://allegro.pl/rzutnik-braun-5025-af ... 61034.html
I do którego z nich pasowały by ramki/magazynki od starego polskiego Diapola? Bo znajomy mówi że rzutnik zaginął w boju ale ramek/magazynków ma od ciula...
- morotegari
- -#
Ten Kindermann jest świetny, próbuj upolować. Haczyk jest taki, że sprzedający pewnie nie bardzo wie, co sprzedaje.
Ewentualnie może wymagać przesmarowania (choć Kindermanny rzadko nawalają) i oczyszczenia optyki w okolicach żarówki.
Brauny kiepskie, szczególnie ten ostatni. Mają fajne bajery, ale są strasznie plasticzane. Taka sobie jakość wykonania.
Z tego co widzę, to wszystkie obsługują standardowe ramki (jak do Diapola).
Wiele rzutników ma specjalne przełączniki na "popychaczu" do typu ramek. Zaznaczyłem na zdjęciu.
Ewentualnie może wymagać przesmarowania (choć Kindermanny rzadko nawalają) i oczyszczenia optyki w okolicach żarówki.
Brauny kiepskie, szczególnie ten ostatni. Mają fajne bajery, ale są strasznie plasticzane. Taka sobie jakość wykonania.
Z tego co widzę, to wszystkie obsługują standardowe ramki (jak do Diapola).
J.A. pisze:Przecież nie chodzi o ramki, tylko magazynki. A te kupić bardzo łatwo.morotegari pisze:Z tymi ramkami to bym się kłócił.

-
- -#
Tylko w starszych rzutnikach to jest i to nie we wszystkich.morotegari pisze:Wiele rzutników ma specjalne przełączniki na "popychaczu" do typu ramek. Zaznaczyłem na zdjęciu.
>kup tego< naprawdę warto. Bardzo cichy, to ważne w domu, wydmuch chłodzenia do przodu, to ważne jak Ci przyjdzie do głowy postawić na nim drugiego i je sparować. Pozwala na parowanie i sterowanie z komputera przyez starego seriala.
Można robić piękne pokazy diaporamowe. Płynne wygaszanie i rozpalanie lampy. Obsługuje wszystkie rodzaje magazynków (i ramek oczywiście).
Dwie żarówki 250W, wymiana pokrętłem. Wymieniłbym w nim tylko obiektyw na Colorplana.
Nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą.
Zaproponowałbym sprzedawcy 150 zł i czekał na koniec aukcji.
Jasiek, na zdjęciu masz dwa Silenty 2500, ten na górze to właśnie model z Allegro, ten niżej to jego uboższy brat, w czasie gdy je kupowałem, to różnica w cenie była ogromna więc było o co kopię kruszyć.
-
- -#
-
- -#