Nieregularny pasek plam na górze negatywu. Problem występuje tylko na 2 filmach z górnej szpuli (w mniejszym stopniu na tym nawiniętym bliżej trzpienia).
Dla mnie to bąbelki powietrza przy górnej krawędzi szpuli powodujące nieregularne wywołanie.
Wywołanie wyglądało tak:
-pranie wstępne - koreks zalany kranówą - 5 min bez mieszania
-wywoływacz - start 7 przewrotek i łupnięcie w stół, potem co 30 s 3 przewrotki (bez uderzenia koreksem)
Wywołując w ten sposób wcześniej w mniejszym koreksie Patersona (500ml) nigdy nie miałem problemów. Analizując swoje możliwe błędy puściłem kolejne 4 rolki 120 z następującymi modyfikacjami:
-zmieniłem szpule na inne (wcześniej Kaisera dość przechodzone z osadami, teraz czyste Patersona) Sprawdziłem czy szpule nie przesuwają się po trzpieniu w trakcie - siedzą pewnie, zresztą konstrukcja tego koreksu jest taka że przy użyciu 2 x 120 nie zostaje wolnego miejsca na trzpieniu
-pranie wstępne - kilka przewrotek na początku, łupnięcie, po 2,5 min wymiana wody, kilka przewrotek i łupniecie, kolejne 2,5 min i wylanie
-wywoływacz - wlałem dla pewności więcej wywoływacza - 1100 ml vs 1000 wcześniej- start 7 przewrotek i porządne łupnięcie, potem co 30 s 4 przewroty i łupnięcie o stół po każdej.
No i efekt jest ten sam……
Nie mam już pomysłu co mogę zmienić - POMÓŻCIE!