Mam pytanie do posiadaczy TLR'a. Na pokrętle do ustawiania czułości filmu (ruch w prawo) mamy możliwość kręcenia pokrętłem w lewo i się pojawiają następujące oznaczenia: Col. +słoneczko, Col. + słoneczko chmurka itd.
Pytanie co one oznaczają dlaczego czasami w instrukcjach pojawia się w tym miejscu opis dla PAN, ORTHO - ja tego nie mam.
Jakie ma to ustawienie wpływ na ekspozycję.
Gdzie to jest opisane w instrukcji, bo ja nie znalazłem. W instrukcji jest to chyba pominięte lub opisane dla modelu z pomiarem światła.
Rolleiflex T
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- technik219
- -#
Żaden. Te ustawienia służą wyłącznie do tego, by fotografujący mógł sobie przypomnieć jaki film ma w aparacie: kolorowy do światła dziennego, czy kolorowy do światła sztucznego. To samo w odniesieniu do filmów cz-b panchromatycznych i ortochromatycznych. Ustawienia te nie są w żaden sposób sprzężone z mechaniką aparatu. W odróżnieniu od rodzaju synchronizacji z lampą błyskową. Stare aparaty miały dwa gniazda synchronizacji albo przełącznik do synchronizacji z lampą "elektronową" bądź spaleniową. Niewłaściwe ustawienie przełącznika lub wpięcie lampy do niewłaściwego gniazda może skutkować złym naświetleniem. Szczególnie w aparatach z migawką szczelinową.bawy2 pisze:Jakie ma to ustawienie wpływ na ekspozycję.
Lux mea lex