Hmm, dla APX 100 naświetlanego nominalnie czas wołania w HC-110 przy rozcieńczeniu B wynosi 7 min. Ogólnie czas przy pchaniu wydłuża się mniej więcej o 20-25% na jeden stopień przysłony. Dla wszystkiego dałbym 10 min w 20 st.C.
Niezależnie od wybranej metody daj znać jak wyszło
A co do samego procesu to mam pytanie czy przerywać po CD czy nie? W instrukcji Tetenala nie ma przerywania, ale na następnej stronie jest napisane że jak BX przechodzony to można przerwać. I wtedy przerywacz też ma mieć 38 stopni, czy to bez znaczenia? No i czy przed wołaniem namaczacie wstępnie? Czarno-białe zawsze moczę, ale tu znowu nic o tym nie piszą. No to chyba tyle:) Nie bijcie jeśli odpowiedzi na któreś pytania gdzieś są, szukałem ale może słabo
APX w CD i BX to raczej nie wyjdzie, więc bez znaczenia czy przerywasz czy nie.
Przerywacza w C41 używa się gdy nie robi się w jednorazowych ilościach. Wtedy wielokrotnie zalany BX wprost po wywoływaczu może przestać działać tak jak trzeba. Jeżeli używasz przerywacza, to musi on mieć temperaturę procesu. Istnieje niewielkie, ale zawsze ryzyko zmarszczenia się emulsji.
Ja nie namaczam, ani cz-b, ani koloru. C-41 nie przewiduje wstępnego namaczania.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"