Konwerter do obiektywów Psix
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Konwerter do obiektywów Psix
Czy Pentacon lub Carl Zeiss robił konwertery do swoich obiektywów?
Jeśłi nie to czego szukać?
Re: Konwerter do obiektywów Psix
Sonnar 180/2.8 był projektowany do 6x6 i małego obrazka. Mam przy swojej starej "zebrze" oryginalny konwerter do M42.piotrek_8558 pisze:Czy Pentacon lub Carl Zeiss robił konwertery do swoich obiektywów?
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
-
- -#
-
- -#
-
- -#
Każdy konwerter (czy to do PSixa, czy do Hasselblada) to wprowadzenie dodatkowych elementów optycznych do układu, który został optymalnie skorygowany do pracy samodzielnej - puryści twierdzą nawet, że stosowanie zwykłych filtrów UV do obiektywów za grube tysie, kiedy nie jest to konieczne, jest policzkiem w twarz dla inżynierów, którzy projektowali te układy i dla naszych własnych portfeli. Także oczywiście pogorszenia jakości obrazu należy się spodziewać. Pozostaje tylko odpowiedzieć sobie na dwa pytania:piotrek_8558 pisze:No pewnie denerwrwowalo by mnie gdyby było nieostro na ten przykład, a pewnie bedzie, prawda?
- czy owo pogorszenie mieści się w akceptowalnych przez nas granicach?
...a jeśli nie...
- czy stać nas na obiektyw zapewniający nam lepszą jakość obrazu, a mający taką ogniskową, którą uzyskujemy stosując krótsze szkło z konwerterem?
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Z tym "optymalnie" bym nie przesadzał.Pet pisze:który został optymalnie skorygowany do pracy samodzielnej
Bo obiektyw za grube tysie jest bardziej optymalny, niż za kilka stówek.Pet pisze: puryści twierdzą nawet, że stosowanie zwykłych filtrów UV do obiektywów za grube tysie, kiedy nie jest to konieczne, jest policzkiem w twarz dla inżynierów, którzy projektowali te układy i dla naszych własnych portfeli.
Kupujesz obiektyw za 5k i zakładasz na niego filtr UV dla "ochrony" za 5 dych. Przyznasz, że brzmi to cudacznie. A jeszcze śmieszneij się robi, gdy do aparatu za 5k z obiektywem za kolejne 5k ktoś zakłada film za 5 zł, bo taniej.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nie czepiaj się słówek. Wiadomo o co biega. Obiektyw za 100 zł będzie skorygowany najoptymalniej, na ile dało się to zrobić w ramach tej ceny, zaś obiektyw za 5000 zł, będzie równie optymalny... tylko trochę bardziej. ;)J.A. pisze:Z tym "optymalnie" bym nie przesadzał.
Toć ja się z tym stanowiskiem nie spieram i słuszności jego nie podważam, właśnie z przyczyn, o których powyżej.J.A. pisze:Bo obiektyw za grube tysie jest bardziej optymalny, niż za kilka stówek.Kupujesz obiektyw za 5k i zakładasz na niego filtr UV dla "ochrony" za 5 dych. Przyznasz, że brzmi to cudacznie. A jeszcze śmieszneij się robi, gdy do aparatu za 5k z obiektywem za kolejne 5k ktoś zakłada film za 5 zł, bo taniej.
i pomyśleć, że są ludzie, którzy do bentleyów leją benzynę 5zł48gr za litr.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Słusznie.Pet pisze:Nie czepiaj się słówek. Wiadomo o co biega. Obiektyw za 100 zł będzie skorygowany najoptymalniej, na ile dało się to zrobić w ramach tej ceny, zaś obiektyw za 5000 zł, będzie równie optymalny... tylko trochę bardziej. ;)
Optymalny inaczej mi się kojarzy.
jestem pewien, że gdyby były odpowiednie specjalne stacje, ze specjalną bęzyną nie laliby.rbit9n pisze:i pomyśleć, że są ludzie, którzy do bentleyów leją benzynę 5zł48gr za litr.
A skoro już przy tym jesteśmy. Też jest podział, są stacje przy marketach, a "firmowe" ze specjalnym droższym firmowym paliwem. I ludzie leją to droższe bez mrugnięcia okiem.
[ Dodano: Wto 24 Lut, 2015 ]
Słusznie.Pet pisze:Nie czepiaj się słówek. Wiadomo o co biega. Obiektyw za 100 zł będzie skorygowany najoptymalniej, na ile dało się to zrobić w ramach tej ceny, zaś obiektyw za 5000 zł, będzie równie optymalny... tylko trochę bardziej. ;)
Optymalny inaczej mi się kojarzy.
jestem pewien, że gdyby były odpowiednie specjalne stacje, ze specjalną bęzyną nie laliby.rbit9n pisze:i pomyśleć, że są ludzie, którzy do bentleyów leją benzynę 5zł48gr za litr.
A skoro już przy tym jesteśmy. Też jest podział, są stacje przy marketach, a "firmowe" ze specjalnym droższym firmowym paliwem. I ludzie leją to droższe bez mrugnięcia okiem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
hoho, ktoś tu uprawia polaczkowatość i cebulactwo ;)J.A. pisze: A jeszcze śmieszneij się robi, gdy do aparatu za 5k z obiektywem za kolejne 5k ktoś zakłada film za 5 zł, bo taniej.
Dlaczego śmiesznie? Może ktoś akurat sobie taki film upodobał z uwagi na jego wady, zna go na wylot i wie jak zastosować jego niedoskonałości do własnych artystycznych lub innych celów? Fajnie że umiesz ocenić śmieszność, mam nadzieję że przeczytasz swój komentarz i znajdziesz go równie śmiesznym :)
God Is A Girl