Plamki na negatywie Fomapan

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Teo
-#

Plamki na negatywie Fomapan

Post autor: Teo »

Witam!
Wywoływałem wczoraj negatyw 4x5 fomapan iso 100 w wywoływaczu ID-11 1:1 w koreksie Krokus z własnoręcznie robioną szpulką na 3 negatywy. Wołałem 10 minut i 30 sekund, na początku każdej minuty kręciłem przez 10 sekund. Pierwsze negatywy wyszły dobrze, potem chciałem wywołać już tylko jeden negatyw i właśnie na nim pojawił się problem. Gdy go wyciągnąłem zobaczyłem na nim dziwne plamki (jak na załączonych zdjęciach). Byłem zdziwiony, o co chodzi i z ciekawości wywołałem jeszcze jeden negatyw i wszystko było z nim dobrze. Od dawna w taki sposób wywołuję i nigdy nie spotkałem się z takim problemem. Może ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi skąd się wzięły i czy da się je usunąć i uratować to zdjęcie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Załączniki
IMG_1666.JPG
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Pęcherzyki powietrza na powierzchni negatywu. Trzeba, po wlaniu wywoływacza, zdecydowanie pi...dolnąć koreksem o stół.
Sorry za expressis verbis ;-)
Lux mea lex
Teo
-#

Post autor: Teo »

Dziękuję za odpowiedź. Też zastanawiałem się, czy to nie pęcherzyki, ale zawsze pukam koreksem o dno zlewu 3 razy i tak było tym razem. Te plamki w rzeczywistości pod lupką wyglądają, jak płatki śniegu.
ODPOWIEDZ