Potrzebuję do kalibracji - nazewnictwo iso/asa

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

m6nj
-#

Post autor: m6nj »

Przejmowanie sie 1/3 ev gdy nie zna sie migawki świadczy o tym że mamy nie wielkie pojęcie o tym co robimy... Niestety. Dodatkowo problem ze znalezieniem światłoczułości roboczej przy skoku 1/2 o tym dobitnie świadczy..idąc dalej Brak osłony PS przy tych starych powłokach to wróżba nie kalibracja.
P.s migawka nie musi być w normach czasów producenta- ma być powtarzalna.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

ostrygad pisze:...nie wiem , może źle to odbieram ale....mędrkujesz ?
Nie. Po prostu powiedział Ci wprost, to co wcześniej próbowałem Ci powiedzieć ogródkiem. Ale zignorowałeś.
Zabierasz się do tego tak, jakbyś suwmiarkę kalibrował przy pomocy miarki krawieckiej.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

m6nj pisze: P.s migawka nie musi być w normach czasów producenta- ma być powtarzalna.
Jak ktos lubi chodzić z notesem, aby wprowadzać ciągle inne korekcje, to wystarczy.
m6nj
-#

sejmajnejm pisze:
m6nj pisze: P.s migawka nie musi być w normach czasów producenta- ma być powtarzalna.
Jak ktos lubi chodzić z notesem, aby wprowadzać ciągle inne korekcje, to wystarczy.
Napisałem to tylko apropo fotografowania tą samą kamerą.
Dodatkowo jeśli juz chcemy coś kalibrować bo jesteśmy purystami to powinnismy to robic dla każdego obiektywu, migawki. Tym bardziej w przypadku kiedy fotografujemy szkłami o zupełnie innych konstrukcjach.
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

Właśnie po to migawki mają mieć wyregulowane czasy aby sobie tego oszczędzić.
m6nj
-#

W dalszym ciągu bede sie upierał ze to bie wiele da bo migawka to nie wszystko, budowa szkła i jego powłoki to druga tak samo ważna strona tej zabawy.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

tak mnie się przypomniało. zamontowałem ostatnio na smarku kalkulator ekspozycji, i tam można wprowadzać zmiany co 1/3EV i co 1/2EV i jest tak jak napisał Robert, tj.: 50 - 70 - 100 - 140 - 200 - 280 - 400 --- itd.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ