Wymiary zewnętrzne kuwet
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Wymiary zewnętrzne kuwet
Witam,
Jakie są zewnętrze wymiary kuwet do formatu 24x30 i 30x40 - najlepiej takich, które można aktualnie kupić, czyli Paterson lub Kaiser? Kombinuję na jaki maksymalnie format mogę sobie pozwolić pod prysznicem. A może macie jakieś patenty, coby upchnąć więcej na mniejszej powierzchni? Jakieś "kuwety pionowe"?
Pozdrawiam,
Jakie są zewnętrze wymiary kuwet do formatu 24x30 i 30x40 - najlepiej takich, które można aktualnie kupić, czyli Paterson lub Kaiser? Kombinuję na jaki maksymalnie format mogę sobie pozwolić pod prysznicem. A może macie jakieś patenty, coby upchnąć więcej na mniejszej powierzchni? Jakieś "kuwety pionowe"?
Pozdrawiam,
luke
jasna strona mocy: Canon EOS 50 + 50/1.8 | Mamiya 7 + 80/4 | Graflex Speed Graphic + 150/5.6 (Rodenstock Sironar-N)
ciemna strona mocy: LPL 7700 + 50/2.8 (Rodenstock Rodagon) + 105/5.6 (El-Nikkor)
jasna strona mocy: Canon EOS 50 + 50/1.8 | Mamiya 7 + 80/4 | Graflex Speed Graphic + 150/5.6 (Rodenstock Sironar-N)
ciemna strona mocy: LPL 7700 + 50/2.8 (Rodenstock Rodagon) + 105/5.6 (El-Nikkor)
Witam,
Nie mam tam wanny - tylko prysznic. Za to nikt mi nie przeszkadza, łatwo to zaciemnić i mogę zostawić bałagan (przynajmniej na jakiś czas) ;)
Pozdrawiam,
Nie mam tam wanny - tylko prysznic. Za to nikt mi nie przeszkadza, łatwo to zaciemnić i mogę zostawić bałagan (przynajmniej na jakiś czas) ;)
Pozdrawiam,
luke
To może jeszcze się zastanów nad improwizowanym stołem.
Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca i jak piszesz, nikt nie przeszkadza.
Zrobiłem sobie stół z dwóch kozłów malarskich i płyty sklejkowej, rozstawia się w minutę a po złożeniu zajmuje nie więcej niż 20cm.
Taśmę zostawiłem w aucie, więc nie zmierzę dokładnie ale do każdego wymiaru musisz dodać minimum 5-7 cm. Kuwet 24x30 nie miałem nigdy pewnie mniej, może 4cm.
Czyli 24x30 - 28x34 a 30x40 min 35x45.
Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca i jak piszesz, nikt nie przeszkadza.
Zrobiłem sobie stół z dwóch kozłów malarskich i płyty sklejkowej, rozstawia się w minutę a po złożeniu zajmuje nie więcej niż 20cm.
Taśmę zostawiłem w aucie, więc nie zmierzę dokładnie ale do każdego wymiaru musisz dodać minimum 5-7 cm. Kuwet 24x30 nie miałem nigdy pewnie mniej, może 4cm.
Czyli 24x30 - 28x34 a 30x40 min 35x45.
Gdzie genialnie napisał, że nie ma wanny?J.A. pisze:Genialne.taharii pisze:A to musi być prysznic?
W improwizowanych miejscach, najlepiej sprawdza się wanna
Facet na kabinę w łazience, a tu lepsza jest wanna.
Napisał, że próbuje je zmieścić pod prysznicem. Ja na przykład mam wannę i prysznic w łazience...
Witam,
Wanne mam, ale w drugiej łazience - ciężej by było ją zaciemnić i spokoju bym tam nie miał. Więc nie ma o czym dyskutować.
Ten blat to nie taki zły pomysł - mam 95cm miejsca na długość - więc 24x30 zmieszczą mi się trzy na styk (po ~32cm) a za nimi brodzik do płukania odbitek.
Pozdrawiam,
Wanne mam, ale w drugiej łazience - ciężej by było ją zaciemnić i spokoju bym tam nie miał. Więc nie ma o czym dyskutować.
Ten blat to nie taki zły pomysł - mam 95cm miejsca na długość - więc 24x30 zmieszczą mi się trzy na styk (po ~32cm) a za nimi brodzik do płukania odbitek.
Pozdrawiam,
luke
I robisz w tej łazience powiększenia?
To elementarne Watsonie.
Skoro ktoś chce adaptować łazienkę na ciemnię, to znaczy, że nie dysponuje zbyt dużą ilością miejsca. A skoro nie dysponuje dużą ilością miejsca, to raczej w łazience, w której już stoi prysznic nie ma wanny.
To się nazywa wyciąganie logicznych wniosków z podanych informacji.
Poza tym traktujmy innych jak równych sobie, skoro ktoś o coś pyta, należy zakładać, że w jakiś sposób już temat przemyślał.
Odpowiadamy na pytanie jeżeli znamy odpowiedź i ewentualnie dodajemy swoje zdanie na dany temat. Jeżeli mamy tylko swoje zdanie, a nie znamy odpowiedzi na pytanie, to pytającemu psu na budę nasze zdanie.
To elementarne Watsonie.
Skoro ktoś chce adaptować łazienkę na ciemnię, to znaczy, że nie dysponuje zbyt dużą ilością miejsca. A skoro nie dysponuje dużą ilością miejsca, to raczej w łazience, w której już stoi prysznic nie ma wanny.
Poza tym traktujmy innych jak równych sobie, skoro ktoś o coś pyta, należy zakładać, że w jakiś sposób już temat przemyślał.
Odpowiadamy na pytanie jeżeli znamy odpowiedź i ewentualnie dodajemy swoje zdanie na dany temat. Jeżeli mamy tylko swoje zdanie, a nie znamy odpowiedzi na pytanie, to pytającemu psu na budę nasze zdanie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tak, a przynajmniej robiłem, bo teraz w piwnicy montuję sobie stałą ciemnię.J.A. pisze:I robisz w tej łazience powiększenia?
Bez sensu założenie.J.A. pisze:Skoro ktoś chce adaptować łazienkę na ciemnię, to znaczy, że nie dysponuje zbyt dużą ilością miejsca. A skoro nie dysponuje dużą ilością miejsca, to raczej w łazience, w której już stoi prysznic nie ma wanny.
Przemyślał ale z całym szacunkiem przerabiałem robienie odbitek pewnie ze czterech wynajmowanych lokalach + kilku 'tymczasowych' na wyjazdach.J.A. pisze: Poza tym traktujmy innych jak równych sobie, skoro ktoś o coś pyta, należy zakładać, że w jakiś sposób już temat przemyślał.
Odpowiem cytatem z kolegi:J.A. pisze:Odpowiadamy na pytanie jeżeli znamy odpowiedź i ewentualnie dodajemy swoje zdanie na dany temat. Jeżeli mamy tylko swoje zdanie, a nie znamy odpowiedzi na pytanie, to pytającemu psu na budę nasze zdanie.
Jak widać, wystarczy zatrzymać się i zastanowić chwilę, żeby wrzucić rozwiązanie, o którym ktoś inny zwyczajnie nie pomyśli.luke44 pisze:WTen blat to nie taki zły pomysł - mam 95cm miejsca na długość - więc 24x30 zmieszczą mi się trzy na styk (po ~32cm) a za nimi brodzik do płukania odbitek.
Skup się na problemie a nie na pytaniu to szybciej znajdziesz rozwiązanie. Gdyby chciał znać wymiary a nie rozwiązać problem, to by poszukał w google albo do sklepu zadzwonił.
I gdyby tak zrobił, to problem zostałby nierozwiązany, znałby natomiast wymiary i wiedział, że nichu do brodzika się nie zmieszczą trzy kuwety, a jeśli się zmieszczą trzy to i tak czwarta do płukania nie wlezie...
Jak się potrafisz posłużyć piłą i wiertarką to zrób stojak na kuwety pionowo schodkowo (tylko pionowo może być ciężko wyciągnąć miękki papier). Jest ryzyko zanieczyszczenia chemii na niższych poziomach (czyli głównie utrwalacza) ale lepsze niż upychać kuwety po kątach i chlapać po całej łazience. Oczywiście najlepsze są kuwety pionowe, no ale trzeba je zdobyć, zadbać o mieszanie chemii, etc....
Nawet znalazłem przykład:
http://www.philipmorgan.net/diy-tray-ladder/
Nawet znalazłem przykład:
http://www.philipmorgan.net/diy-tray-ladder/
Zupełnie mnie to nie dziwi. U Ciebie to nawet fizyka słucha Twoich rozkazów. Zaczynam się zastanawiać, czy nie jesteś ojcem Chucka Norrisa.taharii pisze:Tak, a przynajmniej robiłem, bo teraz w piwnicy montuję sobie stałą ciemnię.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150