Składniki wywoływacza D76 - borax

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

papcio
-#
Kontakt:

Post autor: papcio »

nord pisze: pozwolę sobie zapytać dlaczego, skoro jego wzór chemiczny i czystość jest taka sama jak tego kupowanego w sklepach z chemią.:
Pozwolę sobie zgodzić się tylko w części.
Boraks wystepuje naturalnie jako minerał składający się w przeważającej części z czteroboranu sodu, czyli tego związku, o który chodzi.
Postać techniczna (lutownicza, czy "mrówkowa") oprócz właściwego związku może zawierać inne, o nieznanej ilości. Skutek jest taki, że składając wywoływacz będziemy w nim mieli związki, o których nie mamy żadnego pojęcia. Związki te mogą wpłynąć na końcowy efekt. Wywoływacz będzie najprawdopodobniej działał, ale jeśli następnym razem złozymy wywoływacz używając boraksu z innego opakowania, to będziemy mieli wywoływacz o innej nieprzewidywalnej charaktrystyce. Problem nie leży w boraksie, lecz w dodatkach.

Boraks kupowany w sklepach z chemia może mieć oznaczenie: oczyszczony, czysty, czysty do analiz i z perspektywy reakcji chemicznych ma to znaczenie.

Dla mnie to jak byś poszedł do restauracji i zjadł obiad brudnym widelcem po poprzednim gościu, najprawdopodobniej nic się nie stanie...
nord pisze: boraks służący do trucia mrówek też się nada :mrgreen:
Byle bez mrówek.[/quote]
Papcio
Pentax | Flexaret VII | K1000 | Zorkij | Ami 66 |
http://www.papcio.art.pl
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

papcio pisze:
nord pisze: pozwolę sobie zapytać dlaczego, skoro jego wzór chemiczny i czystość jest taka sama jak tego kupowanego w sklepach z chemią.:
Boraks wystepuje naturalnie jako minerał składający się w przeważającej części z czteroboranu sodu, czyli tego związku, o który chodzi.
Postać techniczna (lutownicza, czy "mrówkowa") oprócz właściwego związku może zawierać inne, o nieznanej ilości. Skutek jest taki, że składając wywoływacz będziemy w nim mieli związki, o których nie mamy żadnego pojęcia. Związki te mogą wpłynąć na końcowy efekt. Wywoływacz będzie najprawdopodobniej działał, ale jeśli następnym razem złozymy wywoływacz używając boraksu z innego opakowania, to będziemy mieli wywoływacz o innej nieprzewidywalnej charaktrystyce. Problem nie leży w boraksie, lecz w dodatkach.

Boraks kupowany w sklepach z chemia może mieć oznaczenie: oczyszczony, czysty, czysty do analiz i z perspektywy reakcji chemicznych ma to znaczenie.

Dla mnie to jak byś poszedł do restauracji i zjadł obiad brudnym widelcem po poprzednim gościu, najprawdopodobniej nic się nie stanie...
nord pisze: boraks służący do trucia mrówek też się nada :mrgreen:
Byle bez mrówek.
nie wiem jak boraks mrówczany :mrgreen: zacytowałem jego przykład jako formę żartu (czasem dodaje się do tego specyfiku elementy wabiąco zapachowe), natomiast boraks z centrali technicznej nie posiada żadnych dodatków bo nie zachodzi taka potrzeba. oczywiście zakup w sklepie z odczynnikami daje (chyba) absolutną pewność ale z własnego doświadczenia wiem, że nie zmieni to jakości otrzymanego wywoływacza.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

papcio pisze:
Postać techniczna (lutownicza, czy "mrówkowa") oprócz właściwego związku może zawierać inne, o nieznanej ilości.
Gmatwasz kolego. Specjalnie zostawiłem to co napisał nord i przy okazji podkreślę [...]skoro jego wzór chemiczny i czystość jest taka sama[...]
A więc skor czystość jest taka sama i wzór chemiczny jest taki sam to nie mają prawa się różnic.
A zupełnie osobną kwestią jest czy owa czystość jest rzeczywiście taka sama.
Pozwolę sobie zacytować o czystości chemicznej związków
[...]
Nazwy i oznaczenia kolejnych poziomów czystości:
techniczny skrót: techn. – 90-99%
czysty, skrót: cz. – 99-99,9%
czysty do analizy, skrót: cz.d.a. – 99,9-99,99%
[...]
Techniczny może zawierać aż 10% domieszek, ale może też zawierać tylko 1% domieszek.

A tu link dla tych co chcą sobie poczytać dlaczego czda kosztuje takie kosmiczne pieniądze w stosunku do cz.klik
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
papcio
-#
Kontakt:

Post autor: papcio »

J.A. pisze: A zupełnie osobną kwestią jest czy owa czystość jest rzeczywiście taka sama.

[ Dodano: Pią 11 Maj, 2012 ]
nord pisze:natomiast boraks z centrali technicznej nie posiada żadnych dodatków bo nie zachodzi taka potrzeba
Nie posiada dodatków, ale moze posiadać zanieczyszczenia, czyli dla nas całkiem niepotrzebne "dodatki".

Mogłeś trafić praktycznie czysty, inny producent może mieć "bardziej techniczny"

[ Dodano: Pią 11 Maj, 2012 ]
J.A. pisze:Techniczny może zawierać aż 10% domieszek, ale może też zawierać tylko 1% domieszek
Oczywiście pod warunkiem, że producent deklaruje czystość techniczną. Boraks do lutowania, czy na mrówki nie ma żadnej deklaracji czystości.

Do wywoływacza można brać wodę destylowaną, albo wodę bezpośrednio z jeziora. W obu przypadkach efekt może być idealny. Ja będę brał destylowaną i wtedy będę pewny że za każdym razem będzie taki sam efekt.

EOT
Papcio
Pentax | Flexaret VII | K1000 | Zorkij | Ami 66 |
http://www.papcio.art.pl
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

przedkładam praktykę nad teorię i słucham to co mówią ci którzy, przede mną. skoro inni używali boraksu ze sklepu technicznego i nie mieli problemów, zacząłem i ja i również nie zauważam jakichkolwiek negatywnych zmian. możemy się spierać, udowadniać, lub obalać teorie, jeśli o mnie chodzi gdy skończy mi się ten boraks który mam, kupię następny w centrali technicznej Unimet w Mielcu :roll:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

papcio pisze: J.A. napisał/a:
Techniczny może zawierać aż 10% domieszek, ale może też zawierać tylko 1% domieszek

Oczywiście pod warunkiem, że producent deklaruje czystość techniczną.
Problem polega na tym, że nie może deklarować nic mniej niż techniczną. O mrówkach nie piszemy.
Mało tego. Jak boraks jest usyfiony, to spawacz go więcej nie kupi, bo mu zamiast ładnych lutów/spawów gluty i smarki będą wychodziły. Więc temu technicznemu bliżej do 99 niż do 90.
robertpiosik
-#
Kontakt:

Post autor: robertpiosik »

Zauważyłem, że na dnie butelki (ze stockiem) osadza się coś białego, co się rozpuszcza po wstrząśnięciu. Coś jest nie tak? :)
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

Mi d76 kiedyś się zasyfił takim białym osadem, który ignorował moje potrząsanie. Miałem go wywalić, ale w końcu odstawiłem na półkę, po pewnym czasie stania osad jednak się sam rozpuścił i wywoływacz działał jak trzeba.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Odkopię trochę ten wątek.

Do czego w wywoływaczach (oraz innych przepisach foto) w ogóle służy boraks. Wg. Ilińskiego jest to substancja podnosząca pH (zasadowa), żeby wywoływanie przebiegało szybciej.
Dla czego pytam.
Mam przepis (nie wywoływacz), który składa się z Siarczynu sodowego bezwodnego 100g, Wodorotlenku sodu 1,5 g i właśnie Boraksu 20g. A Boraks mi się właśnie skończył.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

boraks oraz kwas borowy pełnią rolę buforów, to znaczy utrzymują adekwatne pH podczas rozcieńczania roztworu.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Dzięki
ODPOWIEDZ