Przesiadka z Krokusa

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

luke44
-#

Przesiadka z Krokusa

Post autor: luke44 »

Witam,

Przymierzam się do przesiadki z mojego Krokusa (66 color) na coś lepszego. Na razie mały obrazek, potem coś większego (66/67). Poczytałem trochę i chodzi mi po głowie Durst M670 - stoją od jakiegoś czasu dwa takie na allegro:
http://allegro.pl/durst-m670-bw-akcesor ... 66854.html
http://allegro.pl/durst-m670-bw-nowszy- ... 63669.html

Pytanie ogólne: warto się brać za te dwa konkretne egzemplarze?

I pytania szczegółowe:
1. Który z tych obiektywów jest lepszy (lepszy, bardziej ostry obraz): RODENSTOCK ROGONAR 2.8/50 kontra SCHNEIDER-KREUZNACH 3,5/50 COMPONAR (nie chciałbym od razu inwestować w kolejny obiektyw)?
2. MASKA SIVOMA 35 kontra SIXMA 35 - jakieś różnice?
3. Papiery multigrade - rozumiem, że pakuję filtr do szufladki i działa - tak jak w Krokusie?
4. Na przyszłość - przejście na średni format - czytałem, że trzeba Vegaset 66/Vegaset 67 - da się to gdzieś kupić?
5. Na przyszłość (na teraz mi starczy to co jest) - to są wersje BW - konwersja do Color / VC to wymiana kawałka powiększalnika (z tego co rozumiem) - da się to gdzieś kupić?

Na razie tyle pytań przychodzi mi do głowy.

Z góry dzięki za pomoc,
luke
luke

jasna strona mocy: Canon EOS 50 + 50/1.8 | Mamiya 7 + 80/4 | Graflex Speed Graphic + 150/5.6 (Rodenstock Sironar-N)
ciemna strona mocy: LPL 7700 + 50/2.8 (Rodenstock Rodagon) + 105/5.6 (El-Nikkor)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

trudny orzech do zgryzienia, bo widzę, że sprzedaje kolega z forum. ale słowo się rzekło, kobyłka u płotu.

ja bym wziął starszy egzemplarz. bo: obiektyw i tak trzeba przymknąć dwie - trzy działki, więc tu ta jedna działka nie robi roboty (łatwiej wyostrzyć jak ma się lupkę na ziarno), ale do tego tańszego masz of razu filtry podobiektywowe, nie trzeba szarpać się z szufladką (no i nie trzeba dokupować filtrów). większe zaufanie budzi u mnie ten zegar z trzema pokrętłami, niż ten z jednym.

1. właściwie to nie mam pojęcia.

2. sivoma i sixma to maska dolna i górna, razem tworzą parę - sivopar. w zależności od formatu masz sivopar ASP, 35, 45 i 66. w każdym razie w górnej ramce otwór jest nieco większy niż wymiar klatki, żeby podczas używania mieszacza nie dochodziło do powstawania winiety. dlatego też w jakimś zestawie przerabiającym, nie ma normalnego sivopar'u, tylko jest ramka na dół i sivogla AN ma górę.

3. tak, albo pod obiektyw.

4. tak. możesz też kompletować osobno, tj. kondensor siriocom 80 (6x6) lub vegacon 100 (6x7). do 6x6 jest ta sama płytka obiektywowa, format 6x7 wymaga użycia tuby vegatub39. no i do tego musisz mieć sivopar 66, albo (jeśli dobrze pamiętam) do formatu 6x7 sivogla i sivogla AN.

5. jeśli chodzi o głowice kolorowe (zmiennokontrastowych nie widziałem) to bywają na ebay'u (podobnie jak i inne akcesoria, rzadko bo rzadko, ale bywają) to oprócz głowicy, potrzebowałbyś jeszcze miaszaczy vegabox 35 i vegabox 667.

to tak mniej więcej.

pozdrawiam
p.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
luke44
-#

Witam,

Dzięki za odpowiedź.

Przede wszystkim zależy mi na solidnym powiększalniku, który zostanie ze mną na dłużej. Widzę, że takie rzeczy są trudnozbywalne, więc nie chcę eksperymentować. Z tego samego powodu dodatki są dla mnie trochę mniej istotne.
Lupkę mam (dokładnie - idzie do mnie ;) ), filtry do szufladki mam (przycięte pod Krokusa - mam nadzieję, że starczy), zegar też (ruski, ale działa dokładnie). Do filtrów pod obiektyw nie mam zaufania - dodatkowa warstwa mogąca wprowadzić zakłócenia (opinia nie poparta doświadczeniem).
2. sivoma i sixma to maska dolna i górna, razem tworzą parę - sivopar. w zależności od formatu masz sivopar ASP, 35, 45 i 66. w każdym razie w górnej ramce otwór jest nieco większy niż wymiar klatki, żeby podczas używania mieszacza nie dochodziło do powstawania winiety. dlatego też w jakimś zestawie przerabiającym, nie ma normalnego sivopar'u, tylko jest ramka na dół i sivogla AN ma górę.
W jednym jest napisane sivoma, w drugim sixma, pewnie trzeba dopytać…

4. tak. możesz też kompletować osobno, tj. kondensor siriocom 80 (6x6) lub vegacon 100 (6x7). do 6x6 jest ta sama płytka obiektywowa, format 6x7 wymaga użycia tuby vegatub39. no i do tego musisz mieć sivopar 66, albo (jeśli dobrze pamiętam) do formatu 6x7 sivogla i sivogla AN.
Trochę tego jest - jak z dostępnością?

Pozdrawiam,
luke
luke

jasna strona mocy: Canon EOS 50 + 50/1.8 | Mamiya 7 + 80/4 | Graflex Speed Graphic + 150/5.6 (Rodenstock Sironar-N)
ciemna strona mocy: LPL 7700 + 50/2.8 (Rodenstock Rodagon) + 105/5.6 (El-Nikkor)
ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

luke44 pisze:Trochę tego jest - jak z dostępnością?

...dam Ci dobrą radę która wyjaśni Ci więcej niż 1000 słów i Rafaello razem wzięte w paszczu ;) Wklepujesz w gugla nazwę powiększalnika który Cię interesuje po czym dokładasz instruction manual + pdf jeśli chcesz. Następnie dokładnie czytasz ze zrozumieniem (lub bez) to co zobaczysz. Następnie ze zdobytą wiedzą udajesz się na krajowy portal aukcyjny (wersja gorsza) lub międzynarodowy portal aukcyjny + fora międzynarodowe (wersja lepsza) i nagle okazuje się, że jest wszystko :) Nie dziś to jutro , lub za jakiś czas ale jest. Ważne ,że to co wielkie i ciężkie (czyt. drogie w wysyłce) masz kupione tutaj w kraju. Duperele typu szybki , płytki , filterki , redukcje i inne cuda wianki możesz drzeć skąd chcesz za dobre pieniądze.

Na koniec - jeśli z Krokusa przesiądziesz się na któregoś z tych Durstów (co szczerze polecam) , zaręczam Ci ,że oniemiejesz z zachwytu (albo przynajmniej zapiejesz). Po prostu zrób to :)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

ostrygad pisze:Na koniec - jeśli z Krokusa przesiądziesz się na któregoś z tych Durstów (co szczerze polecam) , zaręczam Ci ,że oniemiejesz z zachwytu (albo przynajmniej zapiejesz). Po prostu zrób to :)
Bez przesady (znaczy tak zapieje po przejściu z Krokusa), te Dursty, to przyzwoita klasa amatorska.
ostrygad pisze:Wklepujesz w gugla nazwę powiększalnika który Cię interesuje po czym dokładasz instruction manual + pdf jeśli chcesz.
W przypadku niektórych powiększalników, może się okazać, że manuala nie ma. Ale manual, do powiększalnika mechanicznego, bez elektroniki, a tylko takie warto kupować, nie jest potrzebny.
Np. w przypadku mojego ulubionego LPLa, z dodatkowych akcesoriów, to są karetki na negatywy, przekładnia planetarna, szybka AN do uniwersalnej karetki i to w zasadzie koniec.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

instrukcji do M670 w necie nie znajdziesz, musisz się uśmiechnąć do niejakiego rbita, czyli do mnie.
luke44 pisze: W jednym jest napisane sivoma, w drugim sixma, pewnie trzeba dopytać…
no to jest pomieszane, bo jak wspomniałem (właśnie byłem w ściemni, żeby się upewnić) sivoma na górze, na dole sixma. włożenie na górę sixmy zaowocuje, zwłaszcza przy powiększaniu z użyciem mieszacza, jaśniejszą winietą na brzegach powiększenia.

Edyta dodaje: tu jest dobrze:

Obrazek

widać, że otwór w sivomie jest większy, niż w tej pod spodem, na dole, czyli sixmie.

w drugim zestawie jest włożone prawdopodobnie do góry nogami, bo pod sixmą nie widać nic.

Obrazek
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

ostrygad pisze:nagle okazuje się, że jest wszystko :) Nie dziś to jutro , lub za jakiś czas ale jest.
To jutro lub za jakiś czas, to często coś koło standardowej ciąży dla homo sapiens :)
ostrygad
-#
Kontakt:

J.A. pisze: Ale manual, do powiększalnika mechanicznego, bez elektroniki, a tylko takie warto kupować, nie jest potrzebny.

...niby tak , i pewnie mało czytelnie się wyraziłem, bo cuś ala prospekt / broszurka (nawet reklamowa) ze spisem klamotów do danego urządzenia będzie przydatna i pozwoli ogarnąć co mam, jak to się nazywa , czego nie mam a potrzebuję etc, etc.
taharii pisze:To jutro lub za jakiś czas, to często coś koło standardowej ciąży dla homo sapiens :)
...a tutaj przykład z własnego podwórka - w tym tygodniu zakończyłem kompletowanie Dursta m805 na kondensorach - mam wszystko. Zajęło 2 miechy, zakupy zdalne w 3 krajach. Nie piszę ,żeby szpanować (bo nie ma czym), tylko tchnąć nieco wiary :) Chociaż tak naprawdę nie znaczy to nic , nie da się tego zmierzyć i być może posucha w tym segmencie będzie jak mówisz - ciążowa. Być tak może, ale nie musi - cały urok i sztuka nie być w gorącej wodzie kompanym.
luke44
-#

Witam,

Reasumując: warto kupić jeden z tych Durstów - tylko który nie patrząc na dodatki?

O maski dopytałem sprzedającego - czekam na odpowiedź.

…a po zakupie powolutku po świecie szukać dodatków, żeby dojść do 67.

Coś jeszcze o czym powinienem wiedzieć zanim naduszę "kup teraz"?

Pozdrawiam,
luke

Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Dogadaj się z człowiekiem - uczestnikiem tego Forum, może nieco opuści cenę...
luke44
-#

Witam,

Tylko pierwej muszę zdecydować się na egzemplarz ;) (osiołkowi w żłoby dano...)

Pozdrawiam,
luke

ostrygad
-#
Kontakt:

luke44 pisze:Tylko pierwej muszę zdecydować się na egzemplarz
...no to panie kolego musisz sobie zadać pytanie co będziesz na nim kopiować (bw / kolor) i wypowiedzieć się przed samy sobą jaki obraz powiększenia bardziej Ci leży - z kondensora czy z mieszacza. Ja robiłem testy na obu źródłach światła i w przypadku BW wybieram obraz z kondensora ( koloru zresztą nigdy nie robiłem). Jak pewnie wiesz oba źródła mają swoje plusy i minusy...

Myślę, że to fundamentalne pytanie powinno stać podwaliną do dokonania wyboru pomiędzy tymi dwoma maszynkami.

edit:
...hmm....teraz zerknąłem na linki i widzę, że obie maszynki mają głowice kondensorowe....sorry za ten wywód...był nie na miejscu ;)

kolejny edit:
Ja był brał z głowicą w nowszej wersji. Jak by Ci się odwidziało za jakiś czas, to potencjalnie istnieje szansa ,że szybciej , łatwiej i lepiej Ci się zwróci taka inwestycja. Warunkiem jest jednak stan tych głowic i on powinien być priorytetem. 100zł to nie jest duża różnica w tym wypadku.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2015, 10:15 przez ostrygad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A to nie są identyczne powiększalniki? Pod względem rodzaju oświetlenia mieszacz/kondensor?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ostrygad
-#
Kontakt:

J.A. pisze:A to nie są identyczne powiększalniki? Pod względem rodzaju oświetlenia mieszacz/kondensor?
...tak, są ...kapnąłem się dopiero po wklejeniu wywodu :oops:
luke44
-#

Witam,

Dostałem na prv kilka innych ofert... zaczynam siwieć ;)

Pozdrawiam,
luke

ODPOWIEDZ