helios 44m-4 pomoc przy złożeniu

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

jojek991
-#

helios 44m-4 pomoc przy złożeniu

Post autor: jojek991 »

Witam.Potrzebuje pomocy w złożeniu obiektywu helios 44m-4,mam go praktycznie w częściach pierwszych
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Tylko warsztat naprawczy. Jest więcej niż pewne, że taniej będzie kupić nowy niż dać do złożenia ten rozbebeszony ;-)
Lux mea lex
urko_13
-#

Post autor: urko_13 »

Hej, nie chcę zakładać nowego tematu więc się podepnę pod ten. Pękła mi jakimś cudem tylna soczewka w obiektywie Helios 44m-4. Może ktoś ma jakiś rozwalony obiektyw z dobrą tylną soczewką? Wydaje mi się, że wymiana to kwestia odkręcenia pierścienia. Dobrze myślę?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Post autor: sokol07 »

Szczerze mówiąc prościej kupić na znanym portalu aukcyjnym całego Heliosa, zwłaszcza, że chodzą często za śmieszne pieniądze... ;)
urko_13
-#

Post autor: urko_13 »

Rada jak najbardziej dobra, tylko sentyment mam dotego obiektywu, gdzie my razem nie byliśmy. A tak swoją drogą to zastanawiam się jak pęknięcie wpłynie na jakość zdjęć? Zrobię film czarno-biały i wywołam. Ciekawy jestem efektu.
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Możesz spróbować poszukać na jakimś targu staroci, jeśli masz w pobliżu. Na każdym trafi się jakiś stary zenit, może uda się znaleźć z 44m4 i wtedy będziesz mógł przekręcić sobie soczewkę.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

urko_13 pisze:A tak swoją drogą to zastanawiam się jak pęknięcie wpłynie na jakość zdjęć?
Bardzo wyraźnie. Skazy na tylnej soczewce są najbardziej widoczne.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
hmpawel
-#

Post autor: hmpawel »

sokol07 pisze:Możesz spróbować poszukać na jakimś targu staroci, jeśli masz w pobliżu. Na każdym trafi się jakiś stary zenit, może uda się znaleźć z 44m4 i wtedy będziesz mógł przekręcić sobie soczewkę.
A czy soczewki pomiędzy wersjami były jakieś znacząco inne? Chodzi mi o podstawowe parametry typu ogniskowa i wzajemne rozmieszczenie, bo powłoki to mogły być różne.
Zdarzyło mi się poskładać z 3 różnych Heliosów jeden i obiektyw wydaje się działać poprawnie (nie widać różnicy względem nierozbieranego). Używałem starego Heliosa jako baza, bo miał więcej listków w przesłonie, chyba czwórka i dwójka jako dawcy soczewek - było to po tym jak próbowałem zrobić makro tzw. zimnych ogni i wypaliłem dziury w soczewkach...

A co do wymiany soczewki wystarczy odkręcić pierścień.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Różnią się tylko jakością powłok i szkła - stąd roznice w rozdzielczości poszczególnych wersji.
Miały tez troszkę różne obudowy, więc trzeba by sprawdzić, czy są jednakowych wielkości. Ale powinny pasować. :-)
ODPOWIEDZ