Ja nie widzę takiej opcji.
Póki używamy kasetki w standardowy sposób, tzn zwijamy film kręcąc korbką nie ma opcji, żeby się coś zharmonikowało.
Jedyny przypadek, kiedy coś takiego może wystąpić, to wpychanie filmu do środka kasetki zamiast wkręcania go ale żaden aparat tak nie działa, a nie wierzę, że ktoś mógłby tego nie powiązać z problemem i uważać, że lab mu tak zepsuł film...
Rossmann / CEWE - wywoływanie C-41 i E-6
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
To była 120-tka, reklamowałem oczywiście, negatyw pojechał do cewe i wrócił z w/w adnotacją. No, bzdura totalna, olali mnie, to ja olałem ich i zacząłem wołać w garnkach zlewie, a teraz mam Jobo. Ja rozumiem, że spartolili negatyw, zdarza się, ktoś czegoś nie dopilnował, nie doczyścił, okej, życie, ale słabe było to co nastąpiło dalej.
Masz jeszcze ten film, czy go wyrzuciłeś? Chciałbym zobaczyć jego fotkę.erhard pisze:To była 120-tka, reklamowałem oczywiście, negatyw pojechał do cewe i wrócił z w/w adnotacją.
To że jej nie widzisz (ja zresztą też nie potrafię sobie tego wyobrazić), nie znaczy że jest to niemożliwe.taharii pisze:Ja nie widzę takiej opcji.
Przynajmniej kilka razy miałem do wywołania takie filmy.
Ale ja wiem czym różni się pozaginany film przed wywołaniem, od takiego po wywołaniu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
negatyw w kasetce? w harmonijkę? noo gratulujeJ.A. pisze:Jest. Przynajmniej w przypadku materiału 135nord pisze: i nie ma fizycznej możliwości aby był w harmonijkę!W trakcie transportu nie można poskładać filmu w harmonijkę. Można go pognieść połamać, ale nie w harmonijkę.nord pisze:albo co bardziej możliwe, w trakcie transportu coś go sponiewierało.

nord, a w ogóle rozumiesz co ja piszę? Bo mam poważne obawy, że nie.
1. Filmu nie da się poskładać w ogóle, gdy jest w kasetce. Film musi być poza kasetą. Może w aparacie, może złośliwy laborant siedzi i składa, nie mam pojęcia.
2.Film już wywołany nie poskłada się w harmonijkę w trakcie transportu. Można go pogiąć, spłaszczyć, ale nie w harmonijkę.
3. Można rozpoznać kiedy nastąpiło pogięcie. Czy przed, czy po wywołaniu.
Bo jednym zdaniem odpisałeś na dwie zupełnie różne kwestie (które sam poruszyłeś).
Jedna to film w kasetce, czyli przyniesiony przez klienta do punktu usługowego, a druga to film już wywołany i sponiewierany w drodze powrotnej.
1. Filmu nie da się poskładać w ogóle, gdy jest w kasetce. Film musi być poza kasetą. Może w aparacie, może złośliwy laborant siedzi i składa, nie mam pojęcia.
2.Film już wywołany nie poskłada się w harmonijkę w trakcie transportu. Można go pogiąć, spłaszczyć, ale nie w harmonijkę.
3. Można rozpoznać kiedy nastąpiło pogięcie. Czy przed, czy po wywołaniu.
A tak w ogóle to czego się to tyczy?nord pisze:negatyw w kasetce? w harmonijkę? noo gratuluje
Bo jednym zdaniem odpisałeś na dwie zupełnie różne kwestie (które sam poruszyłeś).
Jedna to film w kasetce, czyli przyniesiony przez klienta do punktu usługowego, a druga to film już wywołany i sponiewierany w drodze powrotnej.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150