Ekologiczna chemia do ciemni
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ekologiczna chemia do ciemni
Hej.
Ostatnio w necie natknąłem się na recepty wywoływacza opartego o kawę, sodę i witaminę C. Trochę mnie to zdzwiwiło, ale po wypróbowaniu, okazało się że działa! (wywoływacz Coffenol do filmów)
Zacząłem zgłębiać temat i szukać opisów chemii, która była by "ekologiczna". Znalazłem stronę firmy amerykańckiej, która sprzedaje eko-chemię do fotografii cz-b.
Czy ktoś może wie, czy można taką chemię kupić u nas w kraju, lub gdzieś bliżej w Europie?
A może macie jakieś recepty na domowe stworzenie "eko"- utrwalacza i wywoływacza do papierów?
Tom
Ostatnio w necie natknąłem się na recepty wywoływacza opartego o kawę, sodę i witaminę C. Trochę mnie to zdzwiwiło, ale po wypróbowaniu, okazało się że działa! (wywoływacz Coffenol do filmów)
Zacząłem zgłębiać temat i szukać opisów chemii, która była by "ekologiczna". Znalazłem stronę firmy amerykańckiej, która sprzedaje eko-chemię do fotografii cz-b.
Czy ktoś może wie, czy można taką chemię kupić u nas w kraju, lub gdzieś bliżej w Europie?
A może macie jakieś recepty na domowe stworzenie "eko"- utrwalacza i wywoływacza do papierów?
Tom
-
- -#
SPUR albo MOERSCH ma w swojej ofercie kilka EKO produktównord pisze:wiem,że takie wywoływacze, są. ale po co się spinać, tak poważnie.
Pytanie tylko po co wywalac kasę na tak drogie patenty.
Proszek do prania z 10 tysięcznego miasta bardziej obciąża środowisko i oczyszczalnie ścieków
niz cała chemia lana do rury przez wszystkich członków Koreksu.
Oczywiście mam na myśli klasyczne wywoływacze przerywacze i utrwalacze.
Zresztą lanie w rurę kwaśnych przerywaczy i utrwalaczy powinno być nagradzane bo w chwili obecnej
gospodarstwa domowe produkują za dużo alkaicznych ścieków
Proszek do prania , olej do smażenia , szampony , środki dezynfekujące , to jest dopiero problem
dla środowiska .
Te ilości fotochemii którą obecnie zużywają amatorzy to kropla w morzu tego co produkuje każde gospodarstwo domowe
ju_87
-
- -#
- Kontakt:
Na stronach od wywoływania w kawie mówią że można utrwalać w roztworze soli kuchennej 300g/1L i trwa to 24h, z przerwaniem to ocet ale to chyba już wszyscy wiedzą..
http://caffenol.blogspot.com/
PS
Jakieś lata temu czytałem że w ramach eksperymentu jakaś organizacja eko wywołała film w wodzie z wisły (jakies 24h jak pamietam), podobno w ściekach jest wystarczająco duzo reduktorów, więc jedno wylanie koreksu za wiele nie da ;)
http://caffenol.blogspot.com/
PS
Jakieś lata temu czytałem że w ramach eksperymentu jakaś organizacja eko wywołała film w wodzie z wisły (jakies 24h jak pamietam), podobno w ściekach jest wystarczająco duzo reduktorów, więc jedno wylanie koreksu za wiele nie da ;)
może warto byłoby zastosować oczyszczalnie ścieków przemysłowych aby te rzeki nie były typu "ściek"
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, 09:07 przez funcikowo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
Właśnie dziś testowałem świeżo zakupiony i niedelikatnie przeterminowany papier Fomy- potrzebowałem dosypać Bromku Potasu i naszło mnie pytanie nie tyle o ekologię ile o zdrowie. Sam Bromek ma działanie wiadome- ale czy w takim razie nawet otwierając pojemnik z nim i czując jego zapach nie ryzykujemy? Lub wdychając parującą chemię w której się zawiera?