Giętka przedłużka gałki ostrości powiększalnika

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Giętka przedłużka gałki ostrości powiększalnika

Post autor: J.A. »

Flexible Focus Extension, takie coś sobie umaniłem. Czy ktoś widział jak to jest zrobione w powiększalnikach, w których się ten element dokupuje? Jak się to mocuje do gałki.
Mam w LPLu gałkę z planetarną przekładnią 1:6, kręci się bardzo lekko i precyzja jest ogromna. Ale nie ma na niej nic do czego by tę linkę przymocować.

Pytam bo za oryginalną przedłużkę trzeba wybulić zbyt dużo kasy. A w końcu to nic innego jak kawałek linki.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, 11:18 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
jac123
-#

Re: Giętka przedłużka gałki ostrości powiększalnika

Post autor: jac123 »

J.A. pisze:Flexible Focus Extension, takie coś sobie umaniłem. Czy ktoś widział jak to jest zrobione w powiększalnikach, w których się ten element dokupuje? Jak się to mocuje do gałki.
Mi się wydaje, że tego się nie mocuje do gałki, tylko zamiast gałki. Gałkę trzeba wg mnie zdemontować i zamontować ten cały extension (na którym również jest gałka, a w sumie nawet dwie - górna i dolna).
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Tam jest 'nasadka' taka, jak wrócę do domu wieczorem to zdjęcie zrobię, przypomnij się w razie czego.
bawy2
-#

Post autor: bawy2 »

Ja mam podobny problem. Ukręcona przedłużka w CLS500 od jednego z kolorów. Macie jakieś pomysły jak i z czego to zrobić lub jakoś zespolić. Wpadłem na pomysł aby skleić klejem (niby spoiny są mocniejsze od materiału) i nałożyć koszulkę termokurczliwą - ale to nie jest eleganckie wykonanie, a poza tym usztywni to miejsce a jest to miejsce gdzie ma być wygięcie. Chyba szkoda miejsca na nowy wątek, więc pozwoliłem sobie się podłączyć pod ten za co przepraszam.
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Post autor: jac123 »

taharii pisze:Tam jest 'nasadka' taka, jak wrócę do domu wieczorem to zdjęcie zrobię, przypomnij się w razie czego.
Rzeczywiście, z tego co wyczytałem to w LPLu tę gałkę od przedłużki nasadza się na gałkę przy powiększalniku.
Cyt.
"The cup on the end of the shaft fits easily onto the fine focus knob (standard on LPL 4x5 enlargers, an optional accessory for 7700 enlargers)."
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

...ja bym chyba celował w żmijke do przetykania rur...plus jakiś system mocowania opatry na zipach, bądź zaciskach:P
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Właśnie taką kupiłem. Najcieńsza jaka była 4mm, trochę sztywna, ale to może być zaletą, bo nie będzie wisiała, tylko bardziej odstawała na bok. Średnica wewnętrzna w żmijce jest poniżej 2 mm, idealnie na wcisk wszedł kawałek drutu fi 2 mm. To będzie system mocowania.
Jak zrobię to pokażę.
bawy2
-#

Post autor: bawy2 »

To żmijki do przetykania mogą mieć tak mała średnice - sprawdzam czy będzie pasować.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Tak, mogą. Właśnie jestem w końcowym etapie "produkcji".

Niestety, żmijka się nie nadaje. Ma zbyt dużą sprężystość. Kręcąc za gałkę na końcu żmijki nic się nie dzieje, przez dłuższą chwilę, a potem gdy napięcie jest większe niż opór przekładni planetarnej, nagle się przekręca o cały obrót. I nici z precyzji.

Albo musi użyty krótki kawałek tylko na potrzebę wygięcia, albo jakaś linka taka jak np. w licznikach/prędkościomierzach.
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Tak to w oryginale wygląda.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ