Ostrość w DURST M600
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Do Twojego Sixtuba 25 pasowac bedzie 80'ka albo 75'ka . Mozesz sprobowac kupic jakas 60ke - powinna pracowac , to w koncu 10mm roznicy . U mnie 60'ka siedzi na sixtubie 20mm i mam zapas . Jest jeszcze regolowana Bimapla 5039 - to zadkosc ale pozwala na zgrubne ustawienie odleglosci obiektywu od negatywu .
To tłumaczy dla czego nie możesz ustawić ostrości dla większych powiększeń.ThinLizzy pisze:Tak jest glebsza.J.A. pisze:Tak to właśnie wynika z tego co napisałeś. Czy ta sixtub 25mm jest głębsza od tej co ją masz z gwintem 39?
Zadzwoń do Pana Jankowskiego z Lublina i zapytaj ile będzie chciał za dorobienie kopii. To w końcu żadna filozofia. Wyślesz mu tę z gwintem M25, a on dorobi Ci identyczną z gwintem M39.
600 602 608
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Dzieki serdeczneJ.A. pisze: Zadzwoń do Pana Jankowskiego z Lublina i zapytaj ile będzie chciał za dorobienie kopii. To w końcu żadna filozofia. Wyślesz mu tę z gwintem M25, a on dorobi Ci identyczną z gwintem M39.
600 602 608

sorry, ale pierwszy wynik w wyszukiwarce duckduckgo, po wpisaniu "durst m600" to instrukcja do powiększalnika, tego powiększalnika. no przynajmniej u mnie. a tam, na stronach 19 i 20 jest napisane która płytka, miska, kapelutek, do którego obiektywu: http://jollinger.com/photo/cam-coll/man ... t_M600.pdf
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Re: Ostrość w DURST M600
Sorry, ale założyłem, że skoro pytacz robi jak w instrukcji, to raczej ją ma, więc nie śmiałem nawet o tym pisaćThinLizzy pisze:Robie jak w instrukcji

I założyłem także, że jednak coś musi być na rzeczy, skoro ma z tym problem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
wiesz Jerzy, mnie to też zastanowiło, dlatego pierwsze co zrobiłem, to postanowiłem sprawdzić, co na ten temat piszą w instrukcji. a piszą jak czarne na białym co z czym i do czego.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Mam instrukcje, zarowno sciagnieta po angielsku (rozumiem) jak i oryginalna po wlosku (do niczego mi nie potrzebna bo nic nie rozumiem) i zanim zadalem pytanie to zapoznalem sie z instrukcja. Sprawa polegala na tym ze nie mam doswiadczenia z takim powiekszalnikiem i nie wiem jak wyglada sixpla i jak wyglada sixtub. Jeden kapelusik byl na 25 mm a ten ktorego probowalem uzywac na 39 mm (gwint). Wiec moglem sprawdzic tylko z tym jednym bo obiektyw mam na 39 mm. Dzwonilem do czlowieka od ktorego kupilem powiekszalnik i wyjasnil mi ze kapelusik na 39 mm to sixpla i ze on nie mial zadnych problemow z ostroscia. Wynika to z tego ze nigdy nie robil wiekszych odbitek od 10x15 cm. U mnie tez ostrzy przy 9x13 i 10x15. Ja jednak chcialem uzywac powiekszalnika do odbitek 18x25 i dla takiego rozmiaru juz niestety nie ostrzy. Wiec zrobie jak radzil kolego J.A. i dorobie sixtub z gwintem 39 na wzor mojego sixtub 25. Znalazlem juz czlowieka ktory ni to dorobi tutaj na miejscu i to wlasciwie z dowolnego materialu. Dziekuje wszystkim za pomoc.rbit9n pisze:wiesz Jerzy, mnie to też zastanowiło, dlatego pierwsze co zrobiłem, to postanowiłem sprawdzić, co na ten temat piszą w instrukcji. a piszą jak czarne na białym co z czym i do czego.
no tak, ale na wspomnianej przeze mnie stronie 19., masz zdjęcia sixtub'a i sixtif'a. zresztą na ile znam dursta, to każda część jest podpisana, zarówno nazwą, jak i numerem katalogowym.
jest też wyraźnie napisane, że obiektywy 80mm i 75mm mogą być używane z płytką sixpla, obiektywy 60mm i 50mm mogą być używane tylko w połączeniu z pierścieniem typu sixtub, a obiektywy 35mm i 28mm z płytką sixtif.
jest też wyraźnie napisane, że obiektywy 80mm i 75mm mogą być używane z płytką sixpla, obiektywy 60mm i 50mm mogą być używane tylko w połączeniu z pierścieniem typu sixtub, a obiektywy 35mm i 28mm z płytką sixtif.
Gdybym wczesniej widzial na oczy te "lens panele" to napewno bym wiedzial co jest co a tak to wiesz......jak to jest. Tymbardziej ze czlowiek od ktorego kupowalem Dursta pokazywal mi jak zamontowac obiektyw i zdjecia z powiekszalnika mi pokazywal (10x15rbit9n pisze:no tak, ale na wspomnianej przeze mnie stronie 19., masz zdjęcia sixtub'a i sixtif'a. zresztą na ile znam dursta, to każda część jest podpisana, zarówno nazwą, jak i numerem katalogowym.

Pozdrawiam serdecznie
Bogdan
czaję, czaję.
neonona 2,8/50 znam bo mam. moim skromnym zdaniem byczy obiektyw. robię nim powiększenia 30x40 z małego obrazka i nie narzekam.
neonona 2,8/50 znam bo mam. moim skromnym zdaniem byczy obiektyw. robię nim powiększenia 30x40 z małego obrazka i nie narzekam.
jeśli masz zamiar robić głównie mały obrazek, to jasna sprawa, że taka pięćdziesiątka to podstawa.