Szukam sugestii co do wywoływacza do papierów Fomabrom który charakteryzowałby się wydajnością i wysoką trwałością. Dektol średnio sprawdza się przy moim powiększaniu "od święta do święta". Zależy mi na neutralnym tonie, choć delikatnie chłodny jest akceptowalny. Jakieś pomysły?
Pojawia się czasami jeszcze ORWO A-71 ze starych zapasów. Bardziej trwałego i wydajnego wywoływacza pozytywowego nie spotkałem. Tylko trzeba go bardziej rozcieńczyć niż podaje instrukcja.
a ja nie narzekam na patersona acugrade. używam go tak rzadko (osobiście wolę ciepłotonowe D-166 lub G.262), że potrafi r-r roboczy stać i pół roku i rok i działa. r-r zapasowy stoi już chyba trzeci rok pod gazem i na oko nic się z nim nie dzieje.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
Kupiłem na próbę ów W-14 Fenal. Czy próbował ktoś rozrabiać w litrze wody zamiast zalecanych 2,5? Do jakiego stężenia mogę bezpiecznie rozcieńczać roztwór roboczy dla obniżenia kontrastu?
Ostrygad pytam bo Fenal jak dla mnie zbyt kontrastowe dawał odbitki. Czytałem juz podobny wątek i zarowke mam o poprawnej mocy, negatyw w miare ok. Rozcienczylem 1+2 i wychodzi normalnie. Nie wiem tylko czy popełniłem herezję.