Mam drobny problem z obiektywem graflexa. Generalnie cała migawka pracuje sprawnie i bez zarzutów na wszystkich czasach z jednym ale - nie działa poprawnie czas B. Niezależnie czy wyzwolić migawkę ręcznie czy przy pomocy wężyka w większości przypadków migawka otwiera się, ale po puszczeniu spustu już nie wraca do właściwej pozycji tylko zostaje zachowując się mniej więcej tak jak czas T, dopiero lekkie poruszenie naciągiem migawki lub spustem zamyka całość. Zastanawiam się czy przesmarowanie całości nie pomogłoby z problemem, mam olej wazelinowy, ale zdaje się, że przydałoby się uprzednio spenetrować mechanizm jakimś preparatem, żeby olej mógł dokładniej pokryć mechanizm. Jak się za to zabrać?
Przyznam, że mówiąc posmarować mam na myśli wprowadzenie oleju przez szczeliny obiektywu przy pomocy małego pędzelka. O rozbieraniu migawki wolę na razie nie myśleć, mimo że posiadam kompletną instrukcję seriwsową do tego modelu, to jednak zabawa w zegarmistrza mi nie w głowie.
Problem z czasem B w Graphex Optar
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Te migawki mają dwie strony (już po częściowym rozmontowaniu, tak że mechanizm przysłony jest już zdjęty): po jednej jest mechanizm zegarowy z mnóstwem kółek zębatych, sprężynek, dźwigienek - i tego lepiej bez doświadczenia nie rozbierać, zresztą problem najprawdopodobniej jest po drugiej stronie, czyli tej z lamelami. Tę stronę rozebrać (i złożyć) się daje bez większych trudności, a to właśnie na lamelach i w ich okolicach gromadzi się najwięcej brudu.
W przypadku lamel metalowych, można je umyć w benzynie ekstrakcyjnej. Niezłe są też środki do czyszczenia kontaktów elektrycznych. Migawek, a zwłaszcza lamel, się nie smaruje, po wyczyszczeniu i złożeniu na sucho migawka powinna ożyć.
W przypadku lamel metalowych, można je umyć w benzynie ekstrakcyjnej. Niezłe są też środki do czyszczenia kontaktów elektrycznych. Migawek, a zwłaszcza lamel, się nie smaruje, po wyczyszczeniu i złożeniu na sucho migawka powinna ożyć.
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
-
- -#
Jeśli się nie mylę, to powinien potwierdzić ostrość i w trybie preselekcji przysłony dobrać czas przy pomocy pomiaru światła (w specyfikacji znalazłem, że można użyć centralnego lub centralnie ważonego).
Ostatnio zmieniony 03 lut 2015, 10:45 przez ashleygull, łącznie zmieniany 2 razy.