Lava quick
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Lava quick
Kolejne pytanie : czy i kiedy używać Lava quick w procesie płukania negatywów?
-
- -#
Ja płuczę metodą ilforda, czyli w stojącej wodzie z wymianą. Używam Lavazuicka po drugiej wodzie, przez 2 min.
Kiedyś w tym celu używałem 2% roztworu siarczynu sodowego, tego samego co idzie do wywoływaczy. Można użyć 2% roztworu NaOH (soda kaustyczna bardzo żrąca), ale to żadna oszczędność zwazywszy, że w litrze roztworu roboczego lq można zrobić z 50 filmów.
Kiedyś w tym celu używałem 2% roztworu siarczynu sodowego, tego samego co idzie do wywoływaczy. Można użyć 2% roztworu NaOH (soda kaustyczna bardzo żrąca), ale to żadna oszczędność zwazywszy, że w litrze roztworu roboczego lq można zrobić z 50 filmów.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Sorki za off top, ale jest taki nieduży.J.A. pisze:Ja płuczę metodą ilforda, czyli w stojącej wodzie z wymianą. Używam Lavazuicka po drugiej wodzie, przez 2 min.
Płukałem zawsze przy użyciu kaskad Jobo, ale idzie straszna ilość wody na to. Myślę o metodzie Ilforda. Sprawdzałeś przy różnych filmach efekt płukania? Jakieś testy można przeprowadzić na własny użytek?
Kończąc OT. Lavaquick jest polecany przez wszystkich moich znajomych, którzy pracują w ciemni.
Technikardan + mała szklarnia
Co jakiś czas kontrolnie sprawdzam stopień wypłukania materiału.
Płuczę 10 zmianami w tym trzecia zmiana to lq.
Przepis 1:
Chlorek rtęci (II).... 25g
Bromek potasu .... 25g
Woda do.... 1000 ml
Kawałek filmu 25x25mm, składa się na pół i wrzuca do 10 cm3 preparatu. Jeżeli po 15 min preparat zmętnieje, to materiał jest niedostatecznie wypłukany.
Przepis 2:
Nadmanganian potasu .... 1g
Węglan sodowy bezwodny .... 10g
Woda do.... 1000 ml
Kropla preparatu nie powinna zmienić różowego zabarwienia po dodaniu kilku kropel wody ściekającej z wypłukanego materiału.
Płuczę 10 zmianami w tym trzecia zmiana to lq.
Przepis 1:
Chlorek rtęci (II).... 25g
Bromek potasu .... 25g
Woda do.... 1000 ml
Kawałek filmu 25x25mm, składa się na pół i wrzuca do 10 cm3 preparatu. Jeżeli po 15 min preparat zmętnieje, to materiał jest niedostatecznie wypłukany.
Przepis 2:
Nadmanganian potasu .... 1g
Węglan sodowy bezwodny .... 10g
Woda do.... 1000 ml
Kropla preparatu nie powinna zmienić różowego zabarwienia po dodaniu kilku kropel wody ściekającej z wypłukanego materiału.
-
- -#
I jaki to problem, albo koszt?sejmajnejm pisze:Ilford podaje 3, ja wymieniam 4 razy, dla spokoju sumienia, ale 10? :)
Ja wywołuję filmy także dla ludzi za pieniądze. Wolę nie słyszeć i nie czytać (nie słyszę i nie czytam), że się plamy pojawiają, albo coś wytrąca.
Tetenal dla E-6 podaje 4 min płukania w wodzie bieżącej, lub zmianę wody co 30s. Czyli 8 zmian. A tu mamy do czynienia z temperaturą min 35°C. A skuteczność płukania rośnie wraz z temperaturą.
-
- -#