Rodinal 1+50. Daje fantastyczne możliwości w systemie strefowym. Normalne wołanie 13 minut (normalne znaczy różnica pomiędzy istotnymi światłami i istotnymi cieniami = 3 i pól do 4 blendy przy miękkim świetle). Najczęściej używam własnie fp4 (4x5 cala, 5x7 cala, 8x10 cala i średni 6x7cm) i wołam wyłącznie w rodinallu (teraz R09).
Ja mieszam przez pierwsze 30 sec 1 fikołek na sekundę, później 5 fikołków co 30s. Napisz co chcesz uzyskać (co focisz i jak bardzo chciałbyś bawić się czasami wołania) bo FP4 daje bardzo dużo możliwości obróbki i jest moim ulubionym materiałem ze względu na półtony, ostrość i powtarzalność efektów.
Zacznyałem swoje doświadczenia z FP4 właśnie od średniego formatu. Mamcia RZ to się nazywało. Miałem 8 kaset załądowanych materiałem i używałem odpowiedniej kasety w zależności od wołania jakie chaciałem uzyskać. Jak chciałem zmienić decyzję post factum, to się już nie dawało, ale w sumie parę klatek zrobiłem. Było ciężej niż z wielkim formatem. Acha świecę na ASA 160
FP4 (bez plusa) nie wołałem i nie wiem czy to będzie sprawiało znaczącą różnicę, ale ten z plusem bardzo ładnie wychodzi w D76, D23(iso 125) i FX37 (iso 160)
No tak , ja swiecilem na 125 ISO myslalem o wołaniu w DDX ale jak widze wychodzi na R9 . wiec poprosze jeszcze i sugestie jak mieszać i ile czasu wolać.